erről-arról-amarról

erről-arról-amarról

magasabbra a tetőt...

2010. január 30. - gond/ol/a

Salinger!

60-as évek...,

(20-as éveim)

megboldogult ifjúságom

kedves írója

most halt meg 91 évesen.

és milyen régen nem írt - mondanám, de kiderült, hogy valószinű irt is, csak elvonulva a világtól, és nem a nyilvánosságnak

a művei szemléletét felidézve, a zenbuddhizmus és egyéb keleti (tao) filozófiákkal való azonosulást - talán nem is olyan meglepő ez

a madár is csak úgy, magának énekel... vagy a teremtőjének(?) - a létnek...

lehet, hogy Salinger is ezt tette, és lehet, hogy most már a megírt regényeiből (madárdalaiból) is kaphatunk???

Addig  is leemelem a legfelső pocról az Európa Könyviadó Modern Könyvtár sorozatából (amik ott sorjáznak, gyönyörűen), mint (szellemi) múltam szépemlékű darabjai (ó, azok az olvasmányélményekben gazdag 60-as évek!- egyéjszaka - egy könyv, egy másik, tágasabb világ):a 181. Franny és Zooey, a 182. Magasabbra a tetőt, ácsok - Seymour: Bemutatás...de a Magasabbra a tetőt, mint egy lightmotiv végigkisért az egész életemben, felette "lebegett", mint valami törekvés fölfele,..(mióta panelba költöztem, a hatalmas falú és méretű régi  családi (ma aztmondják polgári)házból, hányszor gondolok erre, az alacsony tető alatt, még konkrétan is, nem csak elvontan - de hát a környezet annyira befolyásoló, azt hiszem, aki tengerparton él pl. sokkal szabadabban tud gondolkodni is, mint mondjuk egy barlanglakó.) ha a tetőnk magasabban van, magasabbra szárnyalhatunk... -nánk, még jó, hogy az ablakból két magas házfal közt az égre látni, és az elég magasan is van - mindig odamenekül a tekintetem az alcsony mennyezet rabságából, a magas mennyre...... és az is jó, hogy a legmagasabb pocról, ami közvetlen az alacsony mennyezet alatt ugyan - de ott vannak ezek a régi -s nem avuló Salinger kötetek is a többi könyv közt, és belelapozhatok, ott találom oldalt a margón, és néha a sorok közt is, egyes  szavak alatt a halvány grafitjelzéseimet is, a számomra valami miatt különösen fontos Salinger-mondatoknál (üzenet a múltból), ami magyarázza is, és sokat mond a jelenben (most ) is, talán még nem túlkésőn a jövőnek:

 

"...az volt az érzése, hogy valamiféle teljességi komplexusom van. Hosszadalmas és egészen értelmes előadást tartott, hogy milyen fontos vállalni a tökéletlen emberi életet, a saját hibáinkat és a másokét is. Egyetértek vele, de csak elméletben. Halálom napjáig a válogatás nélkül való teljességért fogok hadakozni, azon az alapon, hogy a nem válogatós élet egészséget és bizonyos fajta nagyon valóságos és irígylésre méltó boldogságot ad. Ha tisztán követed a Tao útja ez, és kétséget kizáróan a legmagasabbrendű út. De aki különbséget tud tenni és válogatós, annak ez azt jelentené, hogy le kell mondania a költészetről, túl kell jutnia a költészeten.vagyis... fel kell adni a költészetet mindenestől."

(amiről azt irja korábban, hogy lehet,valaki költő anélkül is, hogy verset irna...

(Seymour) költő. Még ha nem írt le soha egyetlen verssort sem., a puszta sezmpilantásával is ki tudta fejezni, az orra hegyével, a füle cimpájával meg tudta rögtön érteni az emberrel, hogy miről is van szó."

 "Aki valóban hisz, aki türelmes, aki makulátlanul tiszta, annak a számára a világ minden valóban fontos dolga - nem élet és halál, gondolom, hiszen ezek csak szavak, hanem a csakugyan fontos dolgok - szépnek látszik."

"Adj olyan novellát a kezembe, amely egyszerűen és megmagyarázhatatlan elevenen ébren tart. Tarts fenn hajnali ötig, csak azért, mert minden csillagod feljött, csak azért és semmi másért.""...s mert az irás a vallásod, tudod, mit kérdeznek tőled, ha meghalsz...csak két kérdést kapsz majd. Valóban minden csillagod feljött? valóban mindent megtettél, hogy a szivedet ird ki?"

 

Gondolom, azóta, Salinger már válaszolt. És igennel válaszolhatott.

én olvastam hajnalig a könyveit., engem ébren tartott... s olyankor úgy érezhettem kicsit, mintha az én minden csillagom is feljött volna..., de ha nem is mind , egy-kettő biztos, és a magas égre...

és talán lesz (lehet) még ilyen...

("Bízz a szívedben.")

A bejegyzés trackback címe:

https://megosztaniamifontos.blog.hu/api/trackback/id/tr478322376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13376 2010.01.30. 16:20:12

Olvasni hajnalig, jó nekünk, ha van, ki olyant írt. Sajnálom.

11993 2010.01.30. 17:43:53

Aliz, már január elején is elszöszöltem - a születésnapján - vagy másfél napot, most is másfelet, de nem sikerült megfogalmaznom, mit is jelentett Holden monológja éppen akkor, amikor a második középiskolából is kirúgtak (destrukció miatt), éppen a harmadikat keresték a szüleim, amikor anyám kezembe nyomta a Zabhegyezőt. Egyszóval nekem nem sikerült úgy megírnom, hogy elégedett legyek vele. Amúgy kihagytad a fantasztikus Kilenc történetet, ugyancsak Európa, ugyancsak Modern könyvtár.

11113 2010.01.30. 18:00:10

ilyenkor harap a banánhal?

13282 2010.01.30. 18:48:49

nfde; újraolvasni is lehet...:)

13282 2010.01.30. 19:05:41

onagyz, igen a Zabhegyező (is)!, a kamasz Holden, akinek szintén nagy a szive, ha nem is mindenki számára szembetűnően, és ha rejtegeti is, a lázadása mögé - de ahogy a kishugára néz, ahogy őróla gondolkodik - az mindent elárul! (a szemérmes, talán maga előtt is tutkolt érzelmeieről...) És amúgy a Kilenc történetet is leemeltem a "magas" polcról, itt is van a kezem ügyében, ez a 100. modern könyvtár - de nekem a másik 2 sokkal többet jelentett, személyesebb és engem is közelebbről szólíttott meg... (és sajnos minden nem tud beleférni egy blogbejegyzhésbe!:(

13149 2010.01.30. 19:30:51

Nyugodjék békében, meg minden.

13282 2010.01.30. 19:36:58

marlonbrandy; igen:) (és ott is Seymour!:)

11815 2010.01.30. 19:38:22

Franny és Zooey, Magasabbra a tetőt, ácsok - Seymour: Bemutatás mindig kézügyben van nálam. Állomás, mikor először olvastam és azóta elkísér mindenhová.

15638 2010.01.30. 19:56:25

aliz2! De jó, hogy ezt így megírtad! Az én példányaim szemmagasságban vannak, de már kissé rongyosan, és tovább fognak rongyolódni ...

elisewin 2010.01.30. 20:04:12

Igen, köszönjük a szép bejegyzést :-)

13282 2010.01.30. 20:06:49

erlauer! .... meg minden! és le is vagyunk lombozódva:(

13282 2010.01.30. 20:07:54

Texaco... én se rakom már vissza egyhamar...:) (most már itt vannak mellettem...)

13282 2010.01.30. 20:10:18

malmos, én is rongyolom tovább őket tegnap óta - amúgy is elég szakadozottak , patinásak voltak már! ez a jó, agyonolvasott könyvek jussa (és a miénk:)

13282 2010.01.30. 20:12:10

malmos, és köszönöm...! örülök, hogy igy fogadjátok, hogy ilyen sokan vagyunk aki szeretjük Salingert! és olvassuk...

13282 2010.01.30. 20:21:32

elisewin; én is köszönöm a (szép) kommentet:) de a szép Salinger könyveké (a tőle vett idézeteké) a főérdem!:)

11113 2010.01.31. 05:56:38

Az igazi honorárium THOMASKEREKES Kerekes Tamás „Már eddig is túl sok ember halt bele, hogy nem olvasott elég Kerekes Tamás-t.” Magyar Irodalom Rt. www.marlonbrandy.nolblog.hu thomaskerekes@msn.com Megszólalt az 1965 óta nem publikáló Salinger barátnője Az igazi honorárium Az alig húsz éves lány első könyvéből egy hatvanötezer dolláros házat vásárol. Húszezer a honorárium, a többi kölcsön. Tartozik hozzá egy húszhektáros birtok, egy kéthektáros konyhakert és egy vízesés. A kőfalat szeder és vadrózsa futja be. Se közel, se távol egyetlen szomszéd. A ház majdnem kétszáz éves, karosszékek, szőnyegek, állólámpák, ágyak, két hintaszék, és egy hatalmas, kecskelábú asztal a verandán. Három kandalló is van, meg egy kenyérsütésre való téglakemence. Fent a tetőtérben, a hálószobában egy gyermekágy, a kamrában fazekak, serpenyők, meg egy teljesen felszerelt piknikes kosár, bádogtányérokkal. A fiatal szerző nemrég vett egy autót harmincötezer dollárért. Sikert sikerre halmoz, a Washington Post folytatásokban közli, amit ír, a New York Times vezércikk írója lesz, tucatnyi levelet kap, képe bejárja az amerikai sajtót. Muhammad Ali egy interjú kapcsán néhány perc múlva meghívja házába néhány napra. Ott van John Travolta első felfedezői között. Mégis boldogtalan, hisz szűz, rosszul írja le a pénisz szót, amit a valóságban nem is ismer. Kreatív írásművészetet tanító édesanyja és a művészetek iránt elkötelezett, de alkoholista apja nagyban elősegíti, hogy anorexiája bulémiával párosulva vaginizmust okozzon nála, amit megfosztja attól, hogy a kor egyik legnagyobbnak tartott, legendásan visszahúzódottságban élő írójával, a volt hírszerzővel, J. D. Salingerrel beteljesüljön szerelmi kapcsolata. A neves író keresi meg levélben, levelek tucatját írja neki, óvja a sikertől, és egyengeti útját, még közös regényt is tervez vele. Az író 1965 óta nem publikál. Szidja a kortársakat (elsősorban John Updike-ot),számára egy könyvkiadónál töltött egy perc felér egy fogorvosnál töltött két óránál. Irtózik a sikertől és nyilvánosságtól. Salinger már elmúlt ötven, a lány még nincs húsz, amikor az első hétvégét eltöltik az írónál. A lakásban egy szobában alszik az író nem sokkal fiatalabb lányával. Tévé nincs, a negyvenes évek filmjeit nézik 16 milliméteres filmvetítőn. Salinger meditál, ír mindennap, de nem publikál. Homeopatikus gyógymódokat tanulmányoz és szaklapokat járat. Ebben a tekintetben igazán sikeres: vodkába áztatott nebáncsvirággal sikeresen kúrál csalánkiütést és migrént is. A feltehetőleg reális énképet kialakító híresség joggal vallja magáról, hogy igazából Clark Gable, de lehet, hogy Drakula. A házban tilos a fagylalt, a cukor, a finomított élelmiszer, a méz, a juharszirup, a pasztörizált tej. A főtt hús egyenesen a legkárosabb, amit ehettünk, a nyers hús viszont nem biztonságos. Ezért az író az organikus, bio-boltban vásárolt bárányhúst mélyhűtőben tartja, majd mindössze 150 fokon süti meg, amitől az kissé nyers marad. A Watergate -botrány évében vagyunk. A kislány már több szokatlan dolgot átélt édesanyjával kapcsolatban (aki megtanította vele a cuningulus szót, de arra egy év után jött rá, hogy Joyce-így hívják Salinger élettársát)-már menstruál. A papa az egyik udvarlótól az első alkalommal azt kérdezte: ”Mondja fiatalember, Ön szerint, mi a szépség igazi definíciója?”- de a homeopat szakemberré átképzett híresség párolt tök és fagyasztott borsó diétáján elmarad a szerelmi beteljesülés. A lány első könyve boltokba kerül , megjelennek az első recenziók, és valahogyan a TIME riportere kiszagolja, hogy a lány Salinger társa, felhívja telefonon. Salinger, aki a magánéletének durva megsértését látja ebben, durván kirohan a lány ellen. Salinger órákat meditál, pizza után hány, mélyen dugja a torkába ujját:” Csak nem hagyom, hogy ez a méreg rohadjon a beleimben”, fogmosáshoz porított faszenet használ, és a siker hajszolásával vádolja meg felfedezettjét. Elküldi magától a lányt. Joyce folytatja az írást, második könyve is megjelenik, lesz regénye, amit meg is filmesítenek, három gyermeket szül. Az igazi honoráriuma az, hogy megszabadulhatott Salingertől. Kerekes Tamás Joyce Maynard: Otthon a világban Európa Kiadó, 2003, Budapest, www.európakiadó.hu Kerekes Tamás „Már eddig is túl sok ember halt bele, hogy nem olvasott elég Kerekes Tamás-t.” Magyar Irodalom Rt. www.marlonbrandy.nolblog.hu thomaskerekes@msn.com
süti beállítások módosítása