erről-arról-amarról

erről-arról-amarról

nőnap nélkül/em

2010. március 10. - gond/ol/a

no, még valami, amit úgy untam... mig voltak, és most hiányzik? , hogy  már nincs - a számomra

ez az a bizonyos "nőnap"-i megemlékezés - a "hivatalból" kapott egy szál virágunkkal... többnyire a protokolláris szegfűvel, a munkahelyünkön, a gimiben, a kedves férfikollegáktól, akik ekkor úgy viselkedtek, mint a kisfiúk, sajátmaguktól, figyelmességüktől meghatódva, betereltek bennünket az egyik osztályterembe, ahol értekezni szoktunk, most  teritett asztal mellé, és "ünnepeltek", bennünket, "nőkollegákat"; volt valami szónoklat is, amiből kiderült, egyszer egy évben, hogy milyen színes is tőlünk, nőktől az élet(ük), és hogy milyen szürke és sivár lenne nélkülünk, s mennyire nélkülözhetetlenek vagyunk , ezért..

a fiú diákoktól is kaptunk virágot, mint ahogy a lányosztálytársaik is (ilyenkor megkértek, hogy szünetben hagyjam őket bent, miután kiterelgettük a lányokat az osztályból - hogy odacsempészhessék a "meglepetéseiket" a lányok padjaira..)

aranyosak voltak, a lányok is, ők még nem únták az ünneplést, még nem volt idejük rá, én már igen.

ma meg rádöbbentem, hogy hiányzik! (mint ahogy a múltkoriban a névnapi üdvözlet)

s mikor épp erre gondoltam az téliesen hideg szélben az utcán, tekerve a biciklim, felnéztem, és épp egy valamikori kolleganőmet látom, a biciklijét tolva,  kosarában virágokkal... épp jókor , illusztrációként. még mindig... kapják a virágokat... de most már nem szegfűt, hanem egy kis cserepet húzott elő a csomatgartó aljáról, kékeslila kis bimbós virágot, fűszerű levélzettel körbeölelve. mi ez? krókusz. - mondja.

ja kérem, változnak az idők...

(a szegfű már kisajátított, politikai jelentést kaphatott, az iskolákban meg tudvalevőleg nem politizálnak  - de hát eredetileg a "nemzetközi nőnap" megünneplése is politikai tett volt - a női egyenjogúság, a nők munkához való jogának kivívása jegyében - azt hiszem - ebben is- már túllőttünk a célon. Azt hiszem túljól sikerült ez a harc. Lehet, hogy hamarosan a nők fognak virágokat ajándékozni a férfiaknak valamiféle "férfinapon"? - ha egyáltalán marad idejük a (munkahelyi és otthoni) túlmunkáikon túl...

Vagy lassanként ezt is már átrajzolja az egyre nagyobb mérvű munkanáélküliség, nemektől függetlenül? és valami egységes férfi-nő-napot kell kitalálni az emberek munkához való joga érdekében? És örüljön a nyugdijas, hogy ő legalább (még) dolgozhatott , volt munkája, meg még "nőnapja" is?

Bár, ha belegondolok - "bírtam" volna még én is tovább dolgozni, túl korainak tűnik az a (félig-meddig kényszerű nyugdijbavonul(tat)ás...) És nem is az ünnepi nőnapok hiányoznak igazán...  hanem éppenséggel a "munkás" hétköznapok...)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megosztaniamifontos.blog.hu/api/trackback/id/tr808322394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13709 2010.03.10. 11:00:29

Kedves Aliz.. támogatom az egységes Nő-Férfi nap kijelölését... nagyszerü gondolat...Sőt az Ember-nap sem lenne egy elvetendő szerintem.. Egy dologra azonban vigyázni kéne. Ne valamiféle pártpropagadna tukmálja ránk... Erről jut eszembe...vannak még emberek.? csak ugy...Egyáltalán és közönségesen...civil emberek.. Aliz teljesen megértem a nosztalgiádat...hiszen miért is ne lett volna ezt az ünnepet elfogadnunk? Virág, figyelmesség....meg ilyenek.... De az érzelmi zsarolást viszont jó lenne lehántani a nő ünnepéről....ha lehet ezt egyáltalán... üdvözöllek Valéria

13709 2010.03.10. 11:02:43

Bocsánat..egy szó kimaradt és igy eléggé értelmetlen a mondatom. helyesen: Hiszen miért is ne lett volna könnyü ezt az ünnepet elfogadnunk? A többi stimmel :)))

13282 2010.03.10. 11:13:46

...a javitás előtt is értettem, tökéletesen! :) Köszönöm soraidat, gondolataidat! Üdv!

13282 2010.03.10. 11:24:14

viszont, én most vettem észre, hogy a cimemből kihagytam egy betűt: nélülem - nélkülem! de a belinkelés miatt már nem akarom javitani, majd... addig is bocs, mindenkitől, akit zavar...:)

13005 2010.03.10. 12:04:01

Aliz, ha egy ünnepnek mondanivalója van és nem csak alibi természetű, akkor kár elfelejteni. De senkinek sem hiányzik, ha üres formaságokkal teli még egy teherrel több, az amúgy is dugaszig telt noteszfüzetben. Parancsra meg nem megy semmi!

78126 2010.03.10. 12:58:41

Olyan mélyről jövőek az írásaid. Formálódó, gyors ütemű világunkban alig van ideje bárminek kiforrnia magát. Mindent sietve élünk meg. Közben pedig épp a lényeg vész el... Meg kell valljam, még soha ennyi kedvességet nem kaptam nőnapra, mint itt a Nolblogon a napokban verbálisan, képekben. Próbáltam megköszönni a férfiaknak, nagyon megérdemlik : http://spontan.nolblog.hu/archives/2010/03/08/Frfiak_dicsrete/ Minden jót, Alíz!

39443 2010.03.10. 13:35:23

Alíz, tetszett, valami ilyenért "harcolok" én is, nem üresek azok az ünnepélyes alkalmak, nem marad érintetlenül annak a lelke sem, aki ajándékoz, vagyis megemlékezik, az ünnepelt meg főleg érintett benne...

13282 2010.03.10. 14:00:14

georgia, bonyolult ez, kavarog bennem - ambivalensen... és főleg: másnak (mindent egybevetve pozitivabbnak) látom most, mint akkor...!

13282 2010.03.10. 14:03:45

anemone; örülök, ha igy látod, (bár ami "mély" , az sose mindig csak-örömteli, sőt:) örülök, hogy a nolblogon ilyen sok kedvességet tapasztaltál (úgy látszik, én keveset olvasok:( és hogy ilyen szépen "meg is köszönted"...:) minden jót, neked is, minden nőnek, és (kedves) férfinak... (as nők eleve azok, nem?)

13282 2010.03.10. 14:04:32

li, igy van...!:) köszönöm.
süti beállítások módosítása