erről-arról-amarról

erről-arról-amarról

a magyar Anna Frank naplója

2011. július 20. - gond/ol/a

a könyvtár polcán láttam meg váratlanul ezt a könyvet, pontosabban a jobb odalán, a copfos kislány fényképét mintegy le- s megpecsételő Dávidcsillagot... már kaptam is a kezembe, s be a táskámba, "jó lesz" a másnapi pesti utamra - gondoltam. És így is lett. Szeged és Pest közt végig is olvastam, úgy, hogy fel se tudtam nézni belőle. Csak mikor a Nyugatiba értem, és elolvastam épp az utolsó sorát is. Nehezen tudom elmondani, mit éreztem. Nehezen álltam belőle lábra..., elszoruló torokkal, felkavaró érzelmekkel,... és azzal a gondolattal is, hogy kimindenkinek kellene a kezébe adni ezt a könyvet... mostanság, amikor már "szemtanuk" hiányában... "állítólagosnak" mernek mondani megtörtént tényeket, borzalmakat... emberi(gyermeki) sorsok emberek általi tönkretételét, elvételét! Jelzem, van ezekben a történetekben, még így is, (nekem is, aki átéltem kisgyerekként hasonlókat: a zsidótörvényeket, a gettót , a deportálást... csak a végkifejlet szerencsésebben alakult)...valami irracionális, hihetetlen, elfogadhatatlan! De ezzel együtt annál felháboritóbb és borzalmasabb! A képtelenségével együtt, hogy mindez megtörténhetett! (újabb képtelenség, ha/akik le akarják tagadni....) A könyv 1948-ban jelent meg először,  az Auschwitzban elpusztitott 13 éves kislány naplója, amit édesanyja Zsolt Ágnes (Zsolt Béla író felesége) adott ki, aki túlélte ugyan a borzalmakat, kiadta a lánya naplójából összeállitott könyvet, de nem sokkal utána összeomlott, öngyilkos lett (ő se élhette túl...)

egy 13 éves, élni szerető/akaró kislány szemszögéből, szavaival látni az akkori , emberpusztító, embertelen időket.... nem is találok szavakat .. mit jelent. (eleinte a napló hangvételéle még nem tragikus, (a sors komoritja el  a napló lapjait; "sajnálja" is emiatt a kislány "kis Naplóját":"...Tegnap lapozgattam benned, s úgy megsajnáltalak. Mert alig írok beléd olyat, aminek örülhetnél." Pedig ugyanolyan kislány volt, mint a többiek, csak "zsidó"... aminek egyenes következménye lett, hogy nem csak a "pirosbiciklijét"* veszik el tőle legelőször,  nagyapja patikáját, minden vagyonukat - a szabad életet: (csak 9 és 10 közt lehet utcára menniük, majd elhagyva otthonukat, gettóba...)... hanem végül az életet is elveszik tőlük... amihez annyira ragaszkodott, de barátnője elvitele óta, már volt mitől félnie: "Én azt hittem, csak ágyban lehet meghalni. De azt mondják, Mártáék sem ágyban haltak meg Lengyelországban, hanem agyonlőtték őket a németek."... ...."Édes jó Istenem, engedd, hogy ne haljunk meg...Élni szeretnék!" ..."Folyton légó van Pesten, kis Naplóm, úgy félek, hogy mi lesz, ha mégis bombázzák Váradot. Én élni akarok mindenáron."..."ma este hallottuk a rádióban, hogy Béla bácsi összes regényeit valami zúzdába viszik Pesten, mert az ő könyveit többé nem olvashatja senki, az árt az embereknek. De nemcsak a Béla bácsi könyvei ártanak, hanem másokéi is. Például Molnár Ferenc, akitől már én is olvastam a "Pál utcai fiúk"-at. Hogy abban mi árthat az embereknek, azt igazán nem tudom. Én úgy sírtam, amikor a kis Nemecsek meghal a könyvben. Én különben is mindig sírok, ha valahol olvasom, hogy valaki meghal... én nem akarok meghalni, mert én még alig éltem!" ..."Édes jó Istenem, engedd, hogy ne haljunk meg...Élni szeretnék! Istenem, ugye ez csak véletlenség volt, Te nem figyeltél oda, amikor Mártát megölték, de most miránk vigyázol!"..."Szóval mégis igaz, Lengyelországba visznek. Úgy, mint Mártát. Talán azért visznek engem is, mert piros biciklim volt, mint Mártának.Tudom, hogy ez butaság, amit most leírtam, de kis Naplóm, hidd el, hogy már én is attól félek, hogy megzavarodom, mint nagymama."..."Mindenkinek jobb mint nekünk, mert mindenki szabadon jár, csak mi vagyunk a gettóban."..."Kis Naplóm, most aztán igazán mindennek vége van! ... mindnyájunkat elvisznek."..."Rettenetes lehet az a vagon, és most már nem is mondja senki azt , hogy visznek, hanem azt mondják: deportálnak."..."csak Mártára gondolok, és attól félek, hogy velünk is az lesz, ami vele... Pedig, kis Naplóm, én nem akarok meghalni...csak ne öljenek meg, csak hagyjanak élni!"

Nem hagyták!

  

A bejegyzés trackback címe:

https://megosztaniamifontos.blog.hu/api/trackback/id/tr178322512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

193225 2011.07.20. 11:47:05

Csak azt szeretném kérdezni, lesz aki segít majd felszabadulni?

TPeter86 2011.07.20. 12:03:45

Én olvastam Anna Frank naplóját. Közönséges hamisítvány,ezt mára minden normális ember tudja,tele van ellentmondásokkal,képtelenségekkel. Senki sem veszi már be a meséjüket. Ellenben a zsidó bolsevikok által okozott 32 millió emberéletet kioltó Holodomor,az vajon hol van? Vagy a szintén JewSA által okozott kb 60 millió ember halála? Jó sok (kamu)naplót lehetne irniuk nekik is...............a baj csak,hogy az meg is történt.

12635 2011.07.20. 13:22:39

5-ös Most kezdd el nagyon szégyellni magad!

193225 2011.07.20. 13:41:11

6.ra. A hülyék soha nem szégyenlik magukat. Ők tévedhetetlenek.

TPeter86 2011.07.20. 14:32:47

Talán mert valaki gondolkodik is,amit olvas. Nem úgy mint egyes agymosottak,akik vakon hisznek a hihetetlenben is. Szerintem meg nézzetek utána Faurisson professzor kérdéseinek,amire egyre sem tudott válaszolni Otto Frank az apa. Szégyen? Hogy is mondta Zuroff úr? A történelmi múlttal való szembenézés gyógyító erejű. Itt az ideje meggyógyulnotok :):):):):):)

14742 2011.07.20. 14:44:05

Nem szokásom másnak rosszat kívánni, ezért nem is kívánom, hogy az 5-ös hozzászólónak, vagy bármely családjának ilyen "képtelenségekkel", "ellentmondásokkal" tele naplót kelljen írnia!

TPeter86 2011.07.20. 14:57:57

Ők nem is írtak,pedig átéltek pár dolgot,nem is keveset,főleg a szocialista rendszerben. Mégsem írtak naplót róla. Meg nem követeltek 100 milliárdokat a MÁV-tól,sőt 90 éves vén komcsikat sem hurcolnak a bíróságok elé kamu dolgokkal. Igen,ők nem írtak képtelenségeket meg ellentmondásokat. Apropó: magadat zsidóként a tolerancia hívének vallod,miközben 1,3 milliárd embert (muszlimot) gyalázol az előző cikkedben. Szégyelld össze magad!!!!! Nemsokára úgyis vége van Izraelnek,a nemzetközi közösség előbb-utóbb kitagadja.

14742 2011.07.20. 15:22:40

10. TPeter86 (látogató) 2011. 07. 20. 14:57 erre már csak azért nem válaszolok, mert tiszteletben tartom Aliz blogját, ahol vendég vagyok és még virtuálisan sem élek vissza a vendégjoggal.

13282 2011.07.20. 16:12:10

kedves lehar, köszönöm - bár inkább megkönnyitenéd a helyzetem, ha válaszolnál! TPeter86 neve után zárójelben az áll, hogy (látogató) és a 86-ból következtethetőe 24 éves lehet? - nem lehet ráklikkelni ezekre az "adatok"-ra- a kommentelési feltételeket, szabályokat nem teljesen értem - de van olyan érzésem, hogy el se olvasta a bejegyzésem, (talán Anna Frank naplóját se úgy, ahogy illenék - bár azt nem akarom kétségbevonni, bár szomorú, ha magától ezt szűrte volna ki belőle) -viszont amiket itt kétségbe von, arról nincs mit "vitatkozni" -mert valós tények (jóllehet valóban "képtelenségek" - de nem a naplók, hanem a benne folgalt valóságdarabok! )-nem lehetnek vita tágyai... másrészt ami nem ide tartozik , azt nem itt kellene megbeszélni... szerintem minden embertelen cselekedet elutasitandó! de egyikkel nem kellene a másikat kétségbevonni - hanem arra törekedni, hogy ne legyenek ilynek - de ez a hangnem és ez az eleve előitéletes , ellenséges indulat nem alkalmas...

13282 2011.07.20. 16:20:38

már eleve tartottam tőle, hogy lesz majd itt ilyesféle hozzászólás (is), ami az 5. helyen megjelent először. De azt hiszem, annál inkább nem lehet elhallgatni,, amiről igenis beszélni kell. A facebookon van egy oldala ennek a most újra megjelent naplónak, ott többen isazt irták , hogy kötelező olvasmánnyá kellene tenni. (mint ahogy a Pál utcai fiúk az is,bár Éva naplója idejében -ahogy beszámol róla - épp bezúzták, a többi zsidó (származású) író "ártalmasnak tartott" könyvével együtt... hm...

14742 2011.07.20. 17:31:14

Alíz, köszönöm a felhatalmazást. Így már elmondom véleményemet. Eredetileg azzal akartam kezdeni, hogy amennyiben az 5-ös hozzászóló nickjét kiegészítő szám az életkora, hát valami az oktatás terén nagyon el lett szúrva. De ha nem ennyire fiatal, akkor sem engedheti meg magának, hogy meghazudtoljon egy holokauszt túlélőt. Nem akarok sok szót vesztegetni rá, mert írása zavaros, mások tollából-szájából kiragadott mondatokkal, a könyvismertetőddel semmiféle kapcsolatba nem hozható történésekkel traktál. Egyet mégis kiragadok. Burkoltan ugyan, de ide keveri a Képíró ügyet, ami - ha ismerné a történelmet, tudhatná - sokkal inkább szerb, mint zsidó ügy! Nálam még - legalább is ezen a nicken - nem kommentelt, de szívesen látom és ott megbeszélhetjük a palesztin-izraeli kérdést.

TPeter86 2011.07.20. 18:51:30

Igenis olvastam. Erről az Éva naplójáról nem hallottam még. Nemhogy kötelező olvasmány ne legyen az Anna Frank naplója,nyilvánosan elégetném,és még más revizionista változatokat is megengednék belőle. A francia történészprof Dr. Robert Faurisson aki hollandra lefordította a "művet", több tucat kérdést feltett Otto Franknak,aki egyre sem tudott válaszolni,gyakorlatilag megalázta az öreget. Az oktatásról meg annyit,hogy szerencsére nekem olyan történelemtanárom volt,aki nem kettős mércével nézte a történetet. Alföldiként pedig hallottam az orgoványi mészárlásokról,amikor vörös zsidók mészárolták a magyarokat. Ott is lehetett volna naplókat írni,amit kötelezővé kellene tenni. Csak az már kettős mérce. Lehar,elég ritkán írsz,úgyhogy nem tudunk találkozni.

13282 2011.07.20. 19:19:15

lehar , köszönöm - de úgy látom, reménytelen... ezt a linket az Anne Frank múzeumról iderakom azért, dokumentációnak... (ill. maguknak ): http://www.annefrank.org/en/Anne-Franks-History/ egyébként az "Éva naplójáról" mondták, s jegyeztem meg, hogy kötelező lehetne... stb... és a bejegyzésem fele a naplóból való mondatok... erre gondoltam, hogy esetleg olvasatlanok maradtak, ez a kislány csak élni szeretne (szeretett volna!) - és nem érti - velünk együtt - hogy miért nem....

13282 2011.07.20. 19:21:03

egy gyakorlatias,de fontos kérdés: a kommenteléshez milyen adat kell, (ill. elegendő) mármint a bejelentkezéshez?

13282 2011.07.20. 19:26:10

Timur , sajnos (mint látható) nagyon igazad van!:( de én azért bizom benne, hogy ez nem a többség - nálunk is jobb az arány:) De azért inkább szomorú vagyok! ez ügyben :(

13282 2011.07.20. 20:51:08

biga62: pedig Széchenyi mondta, hogy "kiművelt emberfőkre van szükség"....

60145 2011.07.21. 10:30:58

A kommentelés cenzúrázása a lényegen nem változtat. Sőt: még az esélyét is elveszi annak, hogy egy az előítéletesek közül akár csak az egyiket gondolkodóba lehessen ejteni.

13282 2011.07.21. 12:21:42

nem cenzurázás felől érdeklődtem (mert azt éppen hogy meg lehetne tenni!- de nem szokásom, és amúgy se vagyok a hive!) - csupán affelől érdeklődöm,hogy mik az előzetes feltételei a kommentelésnek. - mert a kommentelőimnek általában blogja is van, és én is oda tudok látogatni...ha akarok.)

nupagagyi 2011.07.21. 13:31:26

Hagyjuk már Ibolykát...mindenki tudja, aki kicsit is tisztába van a történelemmel, hogy az Anna Frank naplóját meghamisították...golyóstollal írták meg a nagy részét, amivel csak az a gond, hogy jó pár évvel később találták ki...olyan, mint a többi mese, pl.:kulcslyukon lélegzés,kinyitott ablak(!)a gázkamrába,levizelt zokni az arc köré tekerve,stb végtelen sorok tárháza...Az igazság szabaddá tesz!

medve1942 2011.07.21. 14:50:02

A golyóstollat Bíró Lászlő már 1938-ban szabadalmaztatta. A prűd Frank papa tudtommal valóban belenyúlt a naplóba, kihúzott olyasmit, amiről úgy vélte, rendes polgárlánynak nem juthat eszébe. Egyébként alighanem hiteles, és van több rokona is, sőt, úgy rémlik, az ukrán holomodor korából is maradt fenn hasonló napló. Faurisson, Chomsky és még néhány öreg tudós - többnyire nem történészek, viszont olykor zsidók - szorgosan munkálkodnak a maguk eszméinek terjesztésén, ami egy "irányzat". Közben hivatalos és nem hivatalos oldalról egyaránt "kapnak a pofájukra", Faurissonnak például valaki eltörte az állkapcsát. Ezalatt Németország folytatja a békés gyamatosítást Kelet- és Közép-Európában (szerencsére), fizet jóvátételeket, megsemmisíti Hess sírját, ha a német RPéterek oda járnak tüntetni, és mindent elér szépen békésen, amiről Hitler álmodott. Az interneten szörfölve pár napja láttam egy you tube-videót: krav-maga-techinát oktat egy német alkotmányvédelmisnek egy tréner izraeli zászló és német lobogó előtt. Egyébként RPéter tanára az igazi probléma, meg az, hogyí nem veszik észre, mennyivel okosabbak a németek manapság. Aliz, ha nem ismernéd, nézd meg a könyvtárban Zsolt Béla Kilenc koffer című munkáját. Hozzá tartozik a történethez.

205385 2011.07.21. 14:55:09

Nem nupagagyi általam ismert kommentelő okán említeném, de ne segítsen neki senki ! ő mondja csak el a golyóstoll történetét, de ne Schmitt Pállal kezdje, és ne az Internettel, azt ismerjük. Csak azért, mert az egész Anna Frankos kavarás más megközelítésben közelíti a vérvádas sztorikat. Eddig még senkinek sem sikerült se köpni, se nyelni, ha kérdeztem, Mária országában nem okoz valamilyen problémát neki, hogy egy zsidó asszonytól kéri az áldást ?

205097 2011.07.21. 15:28:10

Kedves Aliz. Ismet rendkivul ertekes irassal, informacioval leptel neg bennunket. Zsolt Bela csaladi tragediajarol hallottam a haboru utani viszonylag szabad 2-3 evben de ennek a kislanynak valoban Anna Frank naplojahoz merheto es erteku naplojarol nem volt tudomasom. Megfigyelheto, hogy minden holokauszt temaban irt blog vagy komment megjelenese utan itt teremnek a drasztikusan muveletlen ugyanakkor gonosz szandeku formedvenyek, melyek celja kozarolag a kegyelet es az emlekezes labbal tiprasa. A stilus, a szohasznalat vilagosan mutatja "alkotojanak" nemcsak ertelmi szintjet (a kavaras, a kamu szavak gyakori ismetlese peldaul) de elvetemultseget is. A hasonlosag viszont nekem azt mutatja, hogy a szerzo nem azonos a kulonbozo nicekkekel mely alatt posvanysagat jegyzi, hanem bizonyos propaganda irodakban ul egy es ugyanaz a szemely, akinek feladta megjelntetni ezeket szinte azonnal a blog megjelenese utan. A nickek valtozosaga csak arra utal, hogy a profi uszito csak tobb nicken keresztul tud belepni a bogba, hogy irasai tobbek hasonlo gondolatait sejtesse. Tovabbi jo munkat, jol megirt blogokat es jo egeszeget kivanok Neked kedves Aliz es koszonet "Aliz osszesert"

13282 2011.07.21. 15:34:58

(22). szerintem is hagyjuk... csak egész más megfontolásból... nem fogok vitába bocsátkozni -sajnos-vitathatlan ténykeről (amiket részben magam is átéltem) s az hogy milyen tollal volt irva a napló, hát, erre nincs is mit reagálni - a belinkelt múzeumi oldalon egyébként található egy jóval korábban irt képeslap is, amit Anna a barátnőjének irt, ugyanaz a kézirás, ugyanaz a toll! - mint amit a naplóban látunk... s ahogy medve irja... kis prüdségből maradtak ki részek (érzelmi, lányos) (apai féltésből), egyébként azóta kiadták már a teljes változatot - azóta a barátnő is sirt (irt - de ezt igy hagyom) könyvet Annáról - hallottam is 2 éve a bemutatóján ... meg is van a könyv --- egymást hitelesitik (bár ez nem szorul magyarázatra)- különben most egy másik könyvről beszélnénk. Valóban, egyre több ilyen napló, levél láthat napvilágot. Pl. a Tamás könyve...

13282 2011.07.21. 15:39:41

medve1942 a Zsolt Béla könyvet láttam, fel is lett hiva rá a figyelem (közelről) (szóban és irásban:) : "a Kilenc koffer szerzőjeként érdemes a figyelemre, életművének ez a része az, amit méltatlanul sújtott gyors és azóta sem szűnő feledés Magyarországon, miközben a Kilenc koffer németül, angolul és más nyelveken is hozzáférhető már." http://arkadia.pte.hu/magyar/cikkek/kilenc_koffer

13282 2011.07.21. 15:43:20

24....hát igen, szegény Mirjam... (és Joshue ben Mirjam!) egyébként az "igazi" keresztények sose antiszemiták(épp ezért is)

13282 2011.07.21. 16:02:57

Kedves Kaiser, köszönöm elismerő soraid. Van, amiről nem lehet, nem tudok hallgatni.Ez a könyv is ilyen! és a könyv olvasása közben jöttem rá, a "piros bicikli" emlitésekor , hogy a "Piros bicikli" c. szindarabot ebből a könyvből is csinálhatták! (amiről már korábban hallottam, illetve a könyv 1948. utáni újramegjelenése előtt mutathatták még be!) (akkor hallottam a szindarabról , kb 2-3? éve a Bálint házban, amikor "elmeséletlen női történetek" cimén én is felolvastam az én deportálási történetem... "egy hasznavehetetlen kisgyerekről a lágerban"... lehet, hogy ennek hitelességét is kétségbe vonnák? (nem másfél évesen irtam, persze, hanem jóval később, s számitógépen.) (megjelent a Sós kávéban (Novella kiadó) , németül is később, Németországban. nagyon örülök neki (viszonylagos öröm), hogy a pozitiv kommentek túlsúlyban vannak. Bár jobban örülnék, ha nem kellene mindig a másik "oldalról" is olvasni ezeket a "hozzá??szólásokat" (vag yinkább mellé-) Jó, hogy ha csak 1 a különböző nicknevekkel, de ha több is, a forrás közös és 1 lehet, mert mindig ugyanazt hallom, szinte mechanikusan. És nem lehet megbeszélni... Köszönöm szépen az értő figyelmet, a jókivánságokat. Ezek nagyon jólesnek most, mit tagadjam:) És rám is férnek, mind:)... ami a blogot (írását) illeti, már annyiszor abba akartam hagyni, de egyszerűen nem tudom, fenti okokból se - amúgy meg az "aliz összes" az itt láthatóknál jóval több, van máshol egy napiblogom, meg egyebek is... ide csak azokat szoktam feltenni, amit közügynek érzek! (s úgy tűnik valóban...)

205707 2011.07.21. 16:52:33

Kedves Aliz2! Örülök, hogy ide tévedtem. Mert hát Isten útjai ugyebár... Szeretném elolvasni a könyvet. Szerinted van rá sansz? Igazad van, miszerint az igazi keresztyén nem lehet zsidógyűlölő. Nem titkolom, jól esett egy főkántortól "begyűjtenem" ezt a fajta méltatást.

11381 2011.07.21. 17:22:00

Aliz2, köszi, hogy feltetted a könyvről szóló beszámolódat. rendkivül fontosnak tartom én, hogy ilyen könyvek megjelenjenek, és terjesszék öket. A kételkedő, kötözkodő, bornétumról pedig csak annyit, hogy volt nekem egy erőskezű keresztény nagymamám, aki 1946-ban a miskolci pogrom alatt egy zsidózó alaknak akkora frászt kent le, hogy a másikat a fal adta. Én, ehhez tartom magam, úgyhogy jobban jár az illető, ha engem messzire elkerűl, ha kételkedéseinek ilyen stilusbn ad hangot, mert nem úszná meg szárazon. Na most persze megindul majd a vinnyogás, hogy "ezek a zsidók milyen agresszivak". Pedig csak arról van szó, hogy én nem türöm az ilyen dolgot, és ha tetszik, akkor én tényleg agressziv vagyok. Persze csak megfelelő provokáció után. Bár az is lehet, hogy egyszerüen csak leültetném Auschwitzban egy padra, és elmesélném neki helyben, hogy pontosan mi és hogyan is történt.

13282 2011.07.21. 17:43:42

purim,- a XXI. század kiadó adta ki - Pesten biztos beszerezhető - az Irók boltjában minden megvan..., de a neten is a kiadó nyomán (webáruház) rendelhető... ki főkántor?:)

13282 2011.07.21. 17:49:11

kopacsi, egyetértünk, ami a könyvet illeti, a róla szólás fontosságát -,köszönöm... lehet, hogy a nagyanyai fellépés hatásosabb lenne?..., de hát nem vagyunk egyformák, de tetszik:) A zsidókról persze úgy "általában", -már amilyenek az előitéletek, sztereotipiák, amik sose veszik észre az egyedi és egyéni eseteket - éppenhogy az volt sokáig - lehet , hogy szűnőben van? - hogy "gyávák"... talán nem is baj , ha ez a vélemény megdől.(bár rád dlehet, hogy azt mondanák, hgy keresztény nagynyádtól örökölted a bátorságod!:) Szerintem meggyőzhetetlenek. Nem is értem.... (ezt se, én se, most se...:(

13282 2011.07.21. 17:50:11

és most kijavitom a félreütéseimet!:) (bocs. értük - mindenesetre nem tartalmiak!!!)

60145 2011.07.21. 19:11:20

21. aliz2 (szerkesztő) : Ők nem blogolnak, a magyarázat Kaiser hozzászólásában rejlik. Ha kimoderálod, más néven visszajön. Azt, hogy mennyire vitaképes, érdemes mérlegelni, s azután Tiéd a döntés, hogy vitázol-e vele. Ha csak egyikükben is fellazítod a rögeszméket, nemcsak vele, de az emberiséggel is jót teszel. Ha lehet.

13282 2011.07.21. 21:02:50

Atlasz, tudom! azokra a kommentelőimre utaltam, akikre rá lehet klikkelni, és ott a blogjuk is - tehát nem pusztán "látogatók"... csak azt nem értem, hogy ezt a státuszt a szerver milyen adatokkal adja ki... persze, hogy nem irnak blogot, az önálló műfaj amúgy is, meg naplót se... már mondtam, hogy nem cenzurázok, tehát nem is moderálok - csak ha valami egész másról van szó és vérlázító, rasszista módon (mert már ilyen is volt - azok fix , hogy el se olvasták, amiről irtam, csak a felületre volt szükség... Vannak esetek, amikor nincs értelme vitázni, mert a vita is feltételezne bizonyos közös platformot, legalább bizonyos logikai, etikai stb szabályok betartását. Azért szép lenne, "rögeszméket fellazitani" - de a rögeszmék sajnos nem igen szoktak lazulni... Persze - ugye tanárok lennénk -- hát azért próbálkozom. (én magával a bloggal is szeretném ezt tenni, dehát látjuk...) de ne elégedetlenkedjünk, csak 1-2 "ellenszavazat" jött!

Belgien 2011.07.21. 23:04:35

Èn mondjuk nem nagyos olvasok "szépirodalmat", de attól tartok, hogy a mindennapos "holokausz" (shoah) áradat egy bizonyos csömört válthat ki az emberekböl, illetve egy bizonyos "érdekszférába" sorolják. Minden esetre meglepö, hogy erröl a támáról több tizezernyi könyv, tanulmány jelent meg eddig és hasonló energiával jelennek meg napjainkban a mélyebbnél, mélyebb tanulmányok. Ugyanakkor a belgák kongói vérengzéseiröl, amelynek kb. 10 millió áldozta volt, vagy az aghet-röl a nem nagyon lehet olvasni. A holokausztról megjelent egy-két alap mü, ha valaki ezeket elolvassa, akkor úgy mindennel tisztában van. Szerintem nem kell több. Persze nem akarnák megsérteni a posztinditóját, ha valakinek igénye van, olvassa a könyvet. Kötelezö olvasmány?? Ezt egy kicsit tulzásnak tartanám.

belgien 2011.07.21. 23:14:59

23. Na a jóvátételfizetés, na ez sem megy mindig zökkenömentesen. A legutóbbi nagyobb vágás esetében (a "Zwangsarbeiter"-téma) amikor is a németek úgy 10 milliárd € fizettek (amiböl édeskevés jutott a "ténylegeseknek"), a német "jóvátételi" delegáció vezetöje, az azóta már elhunyt Graf Lambsdorf nyilatkozta (ha jól emlékszem a "Die Zeit"-ben), hogy wir wurden regelrecht erpresst.

13282 2011.07.21. 23:43:23

milyen különös, hogy mindig csak a -nem bejelentkezett - "látogatók"-nak vannak "ellenvéleményei"... és nem is tudják , hogy pontosan mivel kapcsolatban, mert nem olvassák el azt, amit elutasitanak. szélmalomharc ez. és olyan méltatlan. nem is kell olvasni, én nem tettem "kötelezővé", de akkor nem is kell irni róla!..., mert vannak, akik meg ezt nem szeretik olvasni, azok, akik, egy 13 éves (vagy 15) éves korában elpusztitott kislány naplóját megrendülve olvassák. ( már többen kérdezték tőlem, hogy , hol lehet hozzájutni a könyvhöz.) és nem izléses, mindig valami mást felhozni, hogy arról miért nem irnak. Hát ki akadályozza meg, ki nem irja meg? Hogy lehet azért elutasitani valamit, mert nem másról szól, mint amiről. Mi ez a "sokallás"! Sok volt az elpusztitott, örökre elhallgatott hang! Még mindig nem maradt elég nyoma az elpusztitottaknak. Anna Frank valószinúleg irónő lett volna felnőtt korára, ha életben hagyják és akkor több könyvet irhatott volna. Esetleg "Éva" is,. És születhetett volna gyerekük , és akkor ők is netán irtak volna, /De legalább is nem csak egy könyv maradt volna utánuk!/ Az iráshoz nem csak sors, tehetség is kell, lehetséges. De úgy tűnik, hogy az olvasáshoz is. Az emberség meg eleve kivánalom lenne... mindenki számára, és mindenkivel szemben. Én meg ezt "unom". Ezeket az egy sémára gyártott ,eleve elutasitó, ellenhangokat, és ellenhangolásokat! És izléstelennek tartom. És kegyeletsértőnekl. Minimum. Köszönöm, hogy nem akart megsérteni engem, mint "posztinditót".De nem engem sért - személyemben mindez. Ha csak erről lenne szó, az a legkevesebb lenne! bár én is átéltem ezt-azt, még kisbabaként,az apám meg bele is halt...Ő is irhatott volna még... Mint ahogy már gimnazista korában irt a Nyugatba. Goethéről, meg Thomas Mannról. A varázshegyről)) A holokausztról már nem irhatott, mert nem élte túl. a38. számú bejegyzés nem tudom, miről szól. A poszt, és az abban ismertetett könyv mindenesetre nem erről!

ildi1 2011.07.22. 00:19:32

Egyesek itt Anna Frank naplójának hitelességében kételkednek. Egy kérdésem lenne hozzájuk? Hova lett Anna Frank, és hol van ez a kislány, akinek a naplójáról ez az írás szól? Hol van a sok-sok ezer ember, akik éltek, aztán egyszer csak eltűntek... Hol vannak a gyermekeik, az unokáik? Mert ha nem történt meg, amit leírtak, akkor meg sem ölték őket, ugye? Csak épp bújócskázni támadt kedve felnőttnek, gyermeknek egyaránt? Szégyenlem magam ezek miatt a kommentelők miatt. Lassan szégyenkeznem kell, hogy magyar vagyok.

Kopacsi 2011.07.22. 03:25:31

A táncoló kislány Ujjai közé csípve Felemeli szoknyácskáját Lábait táncra igazítva Hosszú, göndör haja Kacagó arcába hullva Várja izgatottan a zenét Karomat felé szélesre tárva Kapnám ölembe Hogy megpörgessem De kezemben Csak egy barnuló Fényképet szorítok És mikor őszülő Nénikémet kérdem Ki ez a kislány a képen Egy könnycseppet Morzsolva Rekedten felel Csak egy rokon, Akinek porait a szél Az Auschwitzi mezőkre szórta.

215471 2011.07.22. 06:02:06

Párhuzamos életrajzok: a tömeggyilkos zsidó lágerparancsnok és a magyar csendőrtiszt „Ami a németeknek öt év alatt nem sikerült Auschwitzban, azt én öt hónap alatt véghezvittem Schwientochlowitzban”. (Shlomo Morel, néhai zsidó haláltábor-parancsnok) A gyarmati lét legfőbb attribútuma, hogy külső hatalmi központok döntenek a kolónia területén élő leigázott, jogfosztott népesség sorsáról, jövőjéről, megmaradásának vagy kipusztításának feltételeiről, egyszóval a nemzeti önérdek minden tekintetben idegen hatalmi, pénzügyi és stratégiai célkitűzéseknek és érdekeknek rendelődik alá. Egy bizonyos jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal Központ lassan egy évtizede meghirdette az „Utolsó esély” fedőnevű ún. nácivadász akcióját. Ennek az a lényege, hogy azokat a második világháborús hősöket és veterán idős embereket, akiket az Efraim Zuroff vezette társaság zsidóellenes, háborús bűntettek elkövetésével vádol, az ő bemondásuk alapján azoknak az államoknak az igazságszolgáltatási szervei vonják felellőségre, amelyeknek állampolgárai, s a lehető leghamarabb ítéljék el, börtönözzék be, folyamatos hatósági zaklatással lehetetlenítsék el és kergessék a halálba őket. Magyarország, illetve mi, magyarok Zuroff feketelistáján mindenkor kiemelt helyen álltunk. Ismeretes, hogy az egyetlen zsidó ember megölésével vádolt Zentai Károlyon nem teljesedhetett be a talmudi bosszú, őt ugyanis az illetékes ausztrál bíróság – hosszú tortúrát követően – végül is nem adta ki a közép-európai cionista provinciának. Igaz, a döntés ellen az ausztrál belügyminiszter fellebbezést nyújtott be. (Ismét egy jogi abszurditás: amennyiben a magyar katona el is követte volna a terhére rótt emberölés bűntettét, az már többszörösen elévült 1944 óta). Nos, nem meglepő, hogy a 2010. évi Wiesenthal-proscriptio aranyérmes helyén továbbra is Magyarország áll, tudniillik a rögeszmés „nácivadász” halállistájának legkeresettebb „bűnöse” a most 97 esztendős Képíró Sándor. A jeruzsálemi zsidó civil szabadidős önszervező csoport áskálódásainak meg is lett az eredménye: a Budapesti Nyomozó Ügyészség 2009. szeptember 14-én meggyanúsította a volt csendőr századost, 2011. február 14-én pedig vádat emelt ellene társtettesként elkövetett háborús bűnök okán. Képíró Sándor az első világháború kitörésének évében született. 1932-33 folyamán Nyíregyházán, a VI. Tüzér Osztálynál szolgált, s hadapród tűzmesterként szerelt le. 1932-37 között a szegedi – eredetileg hazánk második egyetemeként 1876-ban Kolozsvárott alapított és Trianon után onnan áttelepített – Ferenc József Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója volt, s itt szerzett államtudományi doktori fokozatot. A következő tanévben már Budapesten, a Kereskedelmi Akadémián találjuk, majd 1938-ban a Magyar Általános Hitelbank munkatársa lesz. 1939-40-ben elvégzi a Ludovika Akadémia csendőrtiszti tanfolyamát, melynek végén hadnaggyá avatják, 1941-ben pedig előléptetik főhadnaggyá. Miután a Magyar Királyi Honvédség a Versailles-ban mesterségesen összetákolt első jugoszláv állam törvényszerű szétesésekor visszafoglalta a Muraközt, a Baranya-háromszöget és a Bácska déli részét, a szerb terroristák (polkorrekt interpretációban: partizánok) azonnal magyarellenes akciókat, gyilkosságokat és pogromokat szerveztek. Ennek megtorlásaképpen került sor 1942 januárjában – több hullámban – az újvidéki razziára. Ennek során a honvédség és a csendőrség egységei magyar adatok szerint 3300, szerb források szerint 3800 terroristát és velük együttműködő polgári személyt öltek meg, túlnyomó többségében szerbeket, kisebb részt zsidókat, bár kétségtelen, hogy a háború szörnyű törvényei következtében ártatlan áldozatok is voltak. Az akkori vezérkari főnök, Szombathelyi Ferenc már 1942. február 4-én vizsgálatot rendelt el az újvidéki razzia ügyében, azonban ekkor még senkit nem vontak felelősségre az eljárás során. Szombathelyi 1942 nyarán megismételtette a belső vizsgálatot, azonban a három legmagasabb rangú főtiszt, Feketehalmy Czeydner Ferenc altábornagy és Deák László ezredes , valamint Grassy József vezérkari ezredes elkerülték a felelősségre vonást, minthogy az első két katonával szemben Horthy kormányzó mint legfelsőbb hadúr megszüntette az eljárást, majd nyugállományba küldték őket, Grassy pedig ekkor már a keleti fronton tartózkodott a 2. magyar hadsereg kötelékében. További 12 honvéd- és csendőrtiszt, köztük Képíró Sándor ellen is, lefolytatták az eljárást. Végül 1943 decemberében vezérkari főnökségi bíróság elé került az ügy, melynek során mind a 15, az újvidéki razziában főszerepet játszó személyt a törvényszék elé idézték. Képíró Sándort ekkor börtönbüntetésre ítélték hűtlenség vádjával, azonban rövidesen kiszabadult, Csatay Lajos honvédelmi miniszter rehabilitálta, sőt 1944. február 18-ai hatállyal visszakapta – akkor már – századosi rendfokozatát is.(A rendelet száma: 40116 eln. fbü. 1944. május 25.). 1944 végén az országot megszálló szovjet ármádia elől német területre vonult egységeivel, a háború befejeződése után Linz környékén élt és dolgozott. Közben a budapesti ún. népbíróság 1946-ban azzal vádolta meg, hogy saját kezűleg is ölt meg civileket 1942 januárjában a Délvidéken. (Az alkotmányos jogrend teljes helyreállításáról Magyarországon majd akkor beszélhetünk, ha ennek a politikai bosszúra verbuválódott kompániának minden justizmord ítéletét hatályon kívül helyezik az illetékes hazai igazságszolgáltatási testületek, az ártatlanul meghurcolt és kivégzett politikusokat és katonatiszteket pedig rehabilitálják, s a róluk terjesztett hazugságokat, illetve rágalmazó tényállításokat a történelemkönyvekből is kihúzzák). Képíró Sándor végül 1948 augusztusában Argentínában telepedett le, s Buenos Airesben élt csaknem egy fél évszázadig. Miután az 1990-es impériumváltás után ottani magyar diplomatáktól ígéretet kapott arra, hogy nem lesz bántódása, 1996-ban hazatelepült. (Sok furcsaság történt Horn országlása időszakában diplomáciai vonalon is, emlékezzünk arra, hogy Wass Albertnek nem adta vissza a Kuncze-féle belügyminisztérium a magyar állampolgárságot, s egy ausztráliai magyar ügy – a Bárdy Magda kontra Vajda Tibor ál-fogorvos, volt ÁVH-s őrnagy tíz évig húzódó új-dél-walesi pere – kapcsán, ismét csak „lop stop” Gábor hivatala, olyan egetverően hazug tartalmú dokumentumot adott ki a sydney-i bíróságnak, miszerint az ötvenes évek elején az ÁVH nem alkalmazott testi kényszert, kínvallatást a foglyokkal szemben). Azonban amikor a Wiesenthal Center által 2002-ben elindított az „Utolsó esély” projektjet 2004-ben kiterjesztették Magyarországra is, Képírót a minden spionnak kijáró 10 ezer euró júdáspénz ellenében feljelentették, s így kezdetét vette a derék magyar hazafi kálváriája, vagyis – miként fentebb már említettem – 2009. szeptember 14-én büntetőeljárást indítottak ellene, 2011. február 14-én pedig megtörtént a vádemelés a 97 esztendős, tisztességben megőszült idős ember ellen. A történethez hozzátartozik, hogy Ungváry Krisztián történész véleménye szerint a Képíró elleni vádak alaptalanok, esetlegesen csak abban terhelhetné felelősség, miszerint nem ellenőrizte kellőképpen beosztottai munkáját. Azonban van itt egy, a nemzeti szuverenitásunk mibenlétével súlyosan összefüggő kérdés is. Nevezetesen az, hogy a történelem színpadáról belátható időn belül lelépő közel-keleti miniállam – nem hatósága, hanem – valamely civil szervezete egyáltalán miféle jogalapon ad instrukciókat, fogalmaz meg elvárásokat, nyújt át egyfajta ultimátumot bármely, Izraelen kívüli állam hatóságainak? S az illető országok miért gazsulálnak és csúsznak hason Zuroffék előtt? Ki ő? Mi köze van neki történetesen Magyarország bel- és igazságszolgáltatási ügyeihez? Egy, a magyar állam felségterületén történt bármilyen katonai-, polgári- vagy büntetőjogi vonatkozású perhez? Zuroff az ügyészség döntésének ismeretében elégedetten nyilatkozta a sajtónak, miszerint „most már végre láthatjuk a fényt az alagút végén”. Ezt szívből reméljük mi is. Egyszersmind őszintén kívánjuk a Wiesenthal-expressz zsidó utasainak, hogy ama vizuális élményforrás a szembe jövő tehervonat reflektorfénye legyen. S mivel írásunk címében párhuzamos életrajzokat ígértünk, nézzünk egy olyan esetet, amikor egy zsidó követett el emberiség ellenes bűntetteket, tömeggyilkosságok aktív résztvevője volt, illetve ezek elkövetésére adott parancsot – nem elhanyagolható körülményként -, mindezt békeidőben. Az aligha meglepő a tisztelt olvasónak, hogy Izrael számára a nemzetközi joggal a legteljesebb összhangban, a világ bármely állama megfogalmazhat egy zsidó háborús bűnös elítélésére vagy kiadatására irányuló diplomáciai kérelmet, a „választott nép” minden egyetemes törvényen felül és kívül álló állama ezt negligálni fogja, s kimenekíti a büntetőjogi felelősségre vonás elől akár a legcégéresebb hóhérlegényeit is. Emlékezetes lehet , az 1990 utáni időszakban nagy vihart kavart a Shlomo Morel – ügy. A második világháború befejeződésekor 26 esztendős zsidó terrorista Lengyelországban, a felső-sziléziai Schwientochlowitzban, németek számára létesített megsemmisítő táborának lett a parancsnoka. Egy amerikai zsidó író és újságíró, John Sack Elhallgatott történetek a zsidók által a németek ellen 1945-ben elkövetett bosszúhadjáratról című – hosszadalmas küzdelem után és árán – 1993-ban megjelentetett könyvének Solomon bosszúja fejezetében szemtanúk visszaemlékezései alapján elmondja, hogy Morel parancsára a nőket és gyermekeket kisméretű kutyaólakba kényszerítették, és megparancsolták nekik, hogy ugassanak, s aki nem tette ezt elég hangosan vagy engedély nélkül abbahagyta, azt ott a helyszínen eszméletlenre verték vagy halálra kínozták. Megparancsolták az embereknek, hogy teljes erővel a földön fekvő társaik gerincére ugorjanak. Az egymás elleni bokszmeccseken a németeknek véresre és eszméletlenre kellett egymást verniük, s olyan horrorisztikus jelenet is előfordult, hogy az egyik fogolynak a sok ütéstől kiesett az üvegszeme. Rendszeresen, társaik szeme láttára a zsidó fogdmegek tucatjával erőszakolták meg a német nőket, a pribékek az aktus előtt hosszú sorban állva vártak arra, míg mindegyikükre sor kerül. A smasszerek arra idomították a kutyákat, hogy a kikötözött öregembereknek és kisfiúknak rohanva szétmarcang

215471 2011.07.22. 06:02:20

Párhuzamos életrajzok: a tömeggyilkos zsidó lágerparancsnok és a magyar csendőrtiszt „Ami a németeknek öt év alatt nem sikerült Auschwitzban, azt én öt hónap alatt véghezvittem Schwientochlowitzban”. (Shlomo Morel, néhai zsidó haláltábor-parancsnok) A gyarmati lét legfőbb attribútuma, hogy külső hatalmi központok döntenek a kolónia területén élő leigázott, jogfosztott népesség sorsáról, jövőjéről, megmaradásának vagy kipusztításának feltételeiről, egyszóval a nemzeti önérdek minden tekintetben idegen hatalmi, pénzügyi és stratégiai célkitűzéseknek és érdekeknek rendelődik alá. Egy bizonyos jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal Központ lassan egy évtizede meghirdette az „Utolsó esély” fedőnevű ún. nácivadász akcióját. Ennek az a lényege, hogy azokat a második világháborús hősöket és veterán idős embereket, akiket az Efraim Zuroff vezette társaság zsidóellenes, háborús bűntettek elkövetésével vádol, az ő bemondásuk alapján azoknak az államoknak az igazságszolgáltatási szervei vonják felellőségre, amelyeknek állampolgárai, s a lehető leghamarabb ítéljék el, börtönözzék be, folyamatos hatósági zaklatással lehetetlenítsék el és kergessék a halálba őket. Magyarország, illetve mi, magyarok Zuroff feketelistáján mindenkor kiemelt helyen álltunk. Ismeretes, hogy az egyetlen zsidó ember megölésével vádolt Zentai Károlyon nem teljesedhetett be a talmudi bosszú, őt ugyanis az illetékes ausztrál bíróság – hosszú tortúrát követően – végül is nem adta ki a közép-európai cionista provinciának. Igaz, a döntés ellen az ausztrál belügyminiszter fellebbezést nyújtott be. (Ismét egy jogi abszurditás: amennyiben a magyar katona el is követte volna a terhére rótt emberölés bűntettét, az már többszörösen elévült 1944 óta). Nos, nem meglepő, hogy a 2010. évi Wiesenthal-proscriptio aranyérmes helyén továbbra is Magyarország áll, tudniillik a rögeszmés „nácivadász” halállistájának legkeresettebb „bűnöse” a most 97 esztendős Képíró Sándor. A jeruzsálemi zsidó civil szabadidős önszervező csoport áskálódásainak meg is lett az eredménye: a Budapesti Nyomozó Ügyészség 2009. szeptember 14-én meggyanúsította a volt csendőr századost, 2011. február 14-én pedig vádat emelt ellene társtettesként elkövetett háborús bűnök okán. Képíró Sándor az első világháború kitörésének évében született. 1932-33 folyamán Nyíregyházán, a VI. Tüzér Osztálynál szolgált, s hadapród tűzmesterként szerelt le. 1932-37 között a szegedi – eredetileg hazánk második egyetemeként 1876-ban Kolozsvárott alapított és Trianon után onnan áttelepített – Ferenc József Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója volt, s itt szerzett államtudományi doktori fokozatot. A következő tanévben már Budapesten, a Kereskedelmi Akadémián találjuk, majd 1938-ban a Magyar Általános Hitelbank munkatársa lesz. 1939-40-ben elvégzi a Ludovika Akadémia csendőrtiszti tanfolyamát, melynek végén hadnaggyá avatják, 1941-ben pedig előléptetik főhadnaggyá. Miután a Magyar Királyi Honvédség a Versailles-ban mesterségesen összetákolt első jugoszláv állam törvényszerű szétesésekor visszafoglalta a Muraközt, a Baranya-háromszöget és a Bácska déli részét, a szerb terroristák (polkorrekt interpretációban: partizánok) azonnal magyarellenes akciókat, gyilkosságokat és pogromokat szerveztek. Ennek megtorlásaképpen került sor 1942 januárjában – több hullámban – az újvidéki razziára. Ennek során a honvédség és a csendőrség egységei magyar adatok szerint 3300, szerb források szerint 3800 terroristát és velük együttműködő polgári személyt öltek meg, túlnyomó többségében szerbeket, kisebb részt zsidókat, bár kétségtelen, hogy a háború szörnyű törvényei következtében ártatlan áldozatok is voltak. Az akkori vezérkari főnök, Szombathelyi Ferenc már 1942. február 4-én vizsgálatot rendelt el az újvidéki razzia ügyében, azonban ekkor még senkit nem vontak felelősségre az eljárás során. Szombathelyi 1942 nyarán megismételtette a belső vizsgálatot, azonban a három legmagasabb rangú főtiszt, Feketehalmy Czeydner Ferenc altábornagy és Deák László ezredes , valamint Grassy József vezérkari ezredes elkerülték a felelősségre vonást, minthogy az első két katonával szemben Horthy kormányzó mint legfelsőbb hadúr megszüntette az eljárást, majd nyugállományba küldték őket, Grassy pedig ekkor már a keleti fronton tartózkodott a 2. magyar hadsereg kötelékében. További 12 honvéd- és csendőrtiszt, köztük Képíró Sándor ellen is, lefolytatták az eljárást. Végül 1943 decemberében vezérkari főnökségi bíróság elé került az ügy, melynek során mind a 15, az újvidéki razziában főszerepet játszó személyt a törvényszék elé idézték. Képíró Sándort ekkor börtönbüntetésre ítélték hűtlenség vádjával, azonban rövidesen kiszabadult, Csatay Lajos honvédelmi miniszter rehabilitálta, sőt 1944. február 18-ai hatállyal visszakapta – akkor már – századosi rendfokozatát is.(A rendelet száma: 40116 eln. fbü. 1944. május 25.). 1944 végén az országot megszálló szovjet ármádia elől német területre vonult egységeivel, a háború befejeződése után Linz környékén élt és dolgozott. Közben a budapesti ún. népbíróság 1946-ban azzal vádolta meg, hogy saját kezűleg is ölt meg civileket 1942 januárjában a Délvidéken. (Az alkotmányos jogrend teljes helyreállításáról Magyarországon majd akkor beszélhetünk, ha ennek a politikai bosszúra verbuválódott kompániának minden justizmord ítéletét hatályon kívül helyezik az illetékes hazai igazságszolgáltatási testületek, az ártatlanul meghurcolt és kivégzett politikusokat és katonatiszteket pedig rehabilitálják, s a róluk terjesztett hazugságokat, illetve rágalmazó tényállításokat a történelemkönyvekből is kihúzzák). Képíró Sándor végül 1948 augusztusában Argentínában telepedett le, s Buenos Airesben élt csaknem egy fél évszázadig. Miután az 1990-es impériumváltás után ottani magyar diplomatáktól ígéretet kapott arra, hogy nem lesz bántódása, 1996-ban hazatelepült. (Sok furcsaság történt Horn országlása időszakában diplomáciai vonalon is, emlékezzünk arra, hogy Wass Albertnek nem adta vissza a Kuncze-féle belügyminisztérium a magyar állampolgárságot, s egy ausztráliai magyar ügy – a Bárdy Magda kontra Vajda Tibor ál-fogorvos, volt ÁVH-s őrnagy tíz évig húzódó új-dél-walesi pere – kapcsán, ismét csak „lop stop” Gábor hivatala, olyan egetverően hazug tartalmú dokumentumot adott ki a sydney-i bíróságnak, miszerint az ötvenes évek elején az ÁVH nem alkalmazott testi kényszert, kínvallatást a foglyokkal szemben). Azonban amikor a Wiesenthal Center által 2002-ben elindított az „Utolsó esély” projektjet 2004-ben kiterjesztették Magyarországra is, Képírót a minden spionnak kijáró 10 ezer euró júdáspénz ellenében feljelentették, s így kezdetét vette a derék magyar hazafi kálváriája, vagyis – miként fentebb már említettem – 2009. szeptember 14-én büntetőeljárást indítottak ellene, 2011. február 14-én pedig megtörtént a vádemelés a 97 esztendős, tisztességben megőszült idős ember ellen. A történethez hozzátartozik, hogy Ungváry Krisztián történész véleménye szerint a Képíró elleni vádak alaptalanok, esetlegesen csak abban terhelhetné felelősség, miszerint nem ellenőrizte kellőképpen beosztottai munkáját. Azonban van itt egy, a nemzeti szuverenitásunk mibenlétével súlyosan összefüggő kérdés is. Nevezetesen az, hogy a történelem színpadáról belátható időn belül lelépő közel-keleti miniállam – nem hatósága, hanem – valamely civil szervezete egyáltalán miféle jogalapon ad instrukciókat, fogalmaz meg elvárásokat, nyújt át egyfajta ultimátumot bármely, Izraelen kívüli állam hatóságainak? S az illető országok miért gazsulálnak és csúsznak hason Zuroffék előtt? Ki ő? Mi köze van neki történetesen Magyarország bel- és igazságszolgáltatási ügyeihez? Egy, a magyar állam felségterületén történt bármilyen katonai-, polgári- vagy büntetőjogi vonatkozású perhez? Zuroff az ügyészség döntésének ismeretében elégedetten nyilatkozta a sajtónak, miszerint „most már végre láthatjuk a fényt az alagút végén”. Ezt szívből reméljük mi is. Egyszersmind őszintén kívánjuk a Wiesenthal-expressz zsidó utasainak, hogy ama vizuális élményforrás a szembe jövő tehervonat reflektorfénye legyen. S mivel írásunk címében párhuzamos életrajzokat ígértünk, nézzünk egy olyan esetet, amikor egy zsidó követett el emberiség ellenes bűntetteket, tömeggyilkosságok aktív résztvevője volt, illetve ezek elkövetésére adott parancsot – nem elhanyagolható körülményként -, mindezt békeidőben. Az aligha meglepő a tisztelt olvasónak, hogy Izrael számára a nemzetközi joggal a legteljesebb összhangban, a világ bármely állama megfogalmazhat egy zsidó háborús bűnös elítélésére vagy kiadatására irányuló diplomáciai kérelmet, a „választott nép” minden egyetemes törvényen felül és kívül álló állama ezt negligálni fogja, s kimenekíti a büntetőjogi felelősségre vonás elől akár a legcégéresebb hóhérlegényeit is. Emlékezetes lehet , az 1990 utáni időszakban nagy vihart kavart a Shlomo Morel – ügy. A második világháború befejeződésekor 26 esztendős zsidó terrorista Lengyelországban, a felső-sziléziai Schwientochlowitzban, németek számára létesített megsemmisítő táborának lett a parancsnoka. Egy amerikai zsidó író és újságíró, John Sack Elhallgatott történetek a zsidók által a németek ellen 1945-ben elkövetett bosszúhadjáratról című – hosszadalmas küzdelem után és árán – 1993-ban megjelentetett könyvének Solomon bosszúja fejezetében szemtanúk visszaemlékezései alapján elmondja, hogy Morel parancsára a nőket és gyermekeket kisméretű kutyaólakba kényszerítették, és megparancsolták nekik, hogy ugassanak, s aki nem tette ezt elég hangosan vagy engedély nélkül abbahagyta, azt ott a helyszínen eszméletlenre verték vagy halálra kínozták. Megparancsolták az embereknek, hogy teljes erővel a földön fekvő társaik gerincére ugorjanak. Az egymás elleni bokszmeccseken a németeknek véresre és eszméletlenre kellett egymást verniük, s olyan horrorisztikus jelenet is előfordult, hogy az egyik fogolynak a sok ütéstől kiesett az üvegszeme. Rendszeresen, társaik szeme láttára a zsidó fogdmegek tucatjával erőszakolták meg a német nőket, a pribékek az aktus előtt hosszú sorban állva vártak arra, míg mindegyikükre sor kerül. A smasszerek arra idomították a kutyákat, hogy a kikötözött öregembereknek és kisfiúknak rohanva szétmarcang

215471 2011.07.22. 06:02:41

FOLYTATÁS.... Párhuzamos életrajzok: a tömeggyilkos zsidó lágerparancsnok és a magyar csendőrtiszt A smasszerek arra idomították a kutyákat, hogy a kikötözött öregembereknek és kisfiúknak rohanva szétmarcangolják a nemi szervüket. Ezeken a szörnyűségeken Morel személyesen részt vett , vezette a haláltábor foglyainak kínzását. 1990 után a Morel-ügy a lengyel bűnüldöző- és igazságszolgáltatási szervek látóterébe került. S minthogy a szadista vadállat zsidó terrorista rémtettei bizonyítást nyertek, Varsó, illetve az ügyben jogilag illetékes katowicei államügyészség többször is kérte Izraeltől a schwientochlowitzi tömeggyilkos kiadatását. 1998-ban az ügyészség nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Morel ellen, újólag kérve Tel-Avivot, hogy a gazembert 1600 rendbeli gyilkosságban való részvétel miatt adják ki Lengyelországnak. „Természetesen” a zsidó állam elévülésre hivatkozva megtagadta a lengyel hatóság kérésének a teljesítését. Nem tartozik ugyan szorosan tárgyunkhoz, ám óhatatlanul felötlik bennünk, hogy az egy esztendeje, Auschwitzban elkövetett közönséges rongálás vétsége esetében (emlékezetes: néhány személy leszerelte a főbejárat fölötti „Arbeit macht frei” felirat összes betűjét) az izraeli vezetés óriási nemzetközi botrányt kavart, s követelte (sic!) a lengyel államelnöktől és miniszterelnöktől a tettesek mielőbbi kézre kerítését, valamint példaértékű, és elrettentő hatású megbüntetését. Leghangosabban a gójok ügyeiben közismerten viccelődő-ironizáló kedvű mókamester, Simon Peresz államfő. Nos, tehát az akasztófa helyett Morel békésen éldegélt álnéven az izraeli fővárosban a Moszad – amely nem mellesleg az összes létező nemzetközi jogszabályt és diplomáciai normát lábbal tiporva 1960-ban egy szuverén állam, Argentína területéről, annak hatóságai és állami szervei tudta és beleegyezése nélkül, elrabolta Adolf Eichmannt, akit majd Jeruzsálemben „bíróság” elé állítottak és kivégeztek 1962-ben – védelmét élvezve a nap 24 órájában, továbbá állami, kiemelt nyugdíjban részesült 2007-ig, amikor is „ágyban, párnák közt” a gyehenna kénköves tüzére szállott ördögi lelke. Morel és Képíró életútja tragikusan példázza az új, cionista világrend lényegét. Izrael és a zsidóság a választott, ennélfogva uralkodó nép, a vele szemben megfogalmazott kritika antiszemitizmus és fajgyűlölet, mi több maga a tervezett genocídium előjátéka. Ellenben ők bármilyen borzalmas és kegyetlen zsidó gaztettet is igazolhatnak, illetve felmentést adhatnak annak terhe alól maguknak a történelmi szenvedésekre és az ún. holokausztra történő permanens és kissé már unalmas hivatkozással. _^ _ . . . . . . .. . . . . . . _ ^_

13282 2011.07.22. 06:14:00

ildi(látogató) külön köszönöm !

13282 2011.07.22. 06:15:35

ildi(látogató) külön köszönöm !

13282 2011.07.22. 06:17:12

41.kopacsi(most látogató,értem!:) és köszönöm. ki írta ezt a nagyon szomorú (ls nagyon ideillő) verset?

13282 2011.07.22. 06:37:19

42.43.44.Hmnmnmn ezt a maratoni hosszúságú szöveget (ami részben meg is duplázódott ,s ami nem tekinthető kommentnek)kérem külön blogjába rakni! vagy máshova. mivel a két utolsó rész továbbitása is egyszerre történt,gondolom nem is ide iródott, s kommentnek nem is tekinthető- esetleg más is aszerzője és "csak" idemásolódott forrásmegjelölés nélkül. Kérem a máshova (ill. eredeti helyére (vissza)helyezést. Oda ahova tartozhat.Természetesen én is kimoderálhatnám. és a holokauszt elé irt u. n. szócskáról nem óhajtok vitatkozni, arról se hogy a rá való hivatkozás neveztetik ennek a nagyon terjedelmes szöveg végén "permanensnek és unalmasnak"! ez u.i. magáért beszél.

TPeter86 2011.07.22. 09:16:08

A 42,43,44-es szöveg tartalma fáj nagyon ugye alízka,kopacsi meg ildi?? Kurvára fáj,mi? Pedig nagyon is valós,sőt a holokauszt tele van olyan képekkel, ami a drezdai bombázás idején készült, tele ártatlan német civillel! Ajánlom figyelmetekbe Szolzsenyicin Ivan Gyenyiszovics egy napja című művét, amelyben leírja :"a vörös zsidó terroristák 1918 és 1957 között 66 (!) millió embert öltek-ölettek meg" Na kopacsi erre mit mondasz? Kamu mi? Vagy a Kommunizmus fekete könyve...........az is kamu mi? 10 milliók tűntek el,fagytak halálra,lőtték agyon őket mint a kutyát! Köztük rengeteg magyar.............ők is írhattak volna naplókat mégsem írtak,sőt mi több az meg is történt. De akár mondhatjuk Izrael esetét a palesztinokkal. 1982-ben ezreket (civileket,nőket és gyerekeket) mészároltak le Libanonban. Jelenleg Izrael (az USA mellett) a világbékére a legveszélyesebb állam, a Moszad pedig a terrorizmus maga. De majd remélem kapnak atomot a fejükre, meg is érdemlik, majd megtudják milyen lehetett Drezda. Hiába ki korpa közé keveredik.................megeszik a nagyok! Törökország is utálja már Izraelt,aki kénytelen pitizni neki,de teljesen hiábavalóan teszi. Az USA döglődik aug.2-án valszeg bejelentik az államcsődöt. És még a zsidó közgazdászok az okosak,ugyan már................a gazdagabb arab országok már rég lekörözték Izraelt,az USA-t pedig kilóra megveszik a kínaiakkal együtt. Remélem kopacsi Kanadában nincs félnivalód,mert hallom ott is erősödnek a nemzetiek. Egyelőre ennyi! :)

205707 2011.07.22. 09:43:07

TPeter! Az elme neked nem lételelemed, elkerül, s le nem TPer! Szán,alom(sic!) - neked egyre megy. Kettőre már nem..((

TPeter86 2011.07.22. 09:56:27

Fáj az igazság purim de nagyon,mi? Nagyon szellemesre sikeredett eme remek! :) Olvasd el, és verd rá ki a f@szod! Ezek tények barátom,kemény tények!

13282 2011.07.22. 11:18:10

TPeter minden igazságtalanság fáj. de ez a forma(42.43.44.) itt mértékét vesztette, nem ideillő és nem ekvivalens a posszttal, (ott pl. még csak szó sincs a mai Izraelről - nem is lehet) És egyébként is - már annyiszor voltam kénytelen mondani, de hiába?- egy igazságtalanság nem semlegesit egy másikat, különösképp ha a második az első reakciója lehet... (de részletekbe nem tudok és nem akarok bocsátkozni, se bántó s durva hangnembe! - ez idegen tőlem, még akkor is, ha bántani akarnak!) Kérem próbálja, "moderáln"i magát. Bár én is megtehetem - "szerkesztő"i jogaimmal élve -talán kötelességem is lenne!!! (a többi kommentelőm védelme érdekében is) valamit azért mondanék: Az Ivan Gyennyiszovics egy napját előbb ismertem , mint TPeter megszülethetett, még a megjelenése évében!( - nem kell felhivni irodalomra a figyelmemet-(a bölcsészkaron én hasonlítottam a stilusát Hemingwayhez pl. a tanárom nagy elismerésére- jelzem pont erre a kiragadott idézetre, ilyenfajta megfogalmazásra nem emlékszem, a szépirodalmi műben!- és a stilusa nem is emlékeztet Sz-re) De mindennek mi köze az ártatlan Éva ártatlan naplójához???!!! amiről szól ugyebár ez a blog!!! ha ennyi mondanivalója vanTPeter86-nak, más témában, (ezt jelezte ez az "egyelőre - ennyi" - nagyon kérem, azt már ne itt tegye meg -nyisson külön blogot saját magának, a külön mondandójának - és ne az én területem foglalja el! vele és ne inzultálja itt a többi kommentelőmet. - És egyáltalán... és ne már a naplóirók hibája legyen az is, ha mások nem irtak/írnak naplót:!) és egyáltalán ne legyen már "hiba" az, hogy ők írtak!!! aki nem akarja, ne olvassa - és tessék csöndben maradni akkor, mert akkor nincs miről beszélni -adott esetben.

13282 2011.07.22. 11:23:43

annyit azért még kédeznék TPetertől -az ő kérdését tovább vive ill,. felé forditva- de inkább csak magam elé: vajon nem fáj (neki) az a mérhetetlen gyűlölet, amit itt elénk kirak !?

13282 2011.07.22. 11:26:51

tovább ovastam a purimhoz irtakat(51) és most már nyomatékosan felhivom TPeter figyelmét, hogy ezt a minősíthetetlen hangnemet és stílust (pontosabban sstílustalanságot)nem tűrhetem! legközelebb törölni fogom egyből!

13282 2011.07.22. 11:50:54

(viszont)ez a kicsit régebbi bejegyzés, egy filmről, még nagyon idetartozik (mármint a bejegyzéshez): http://mond.nolblog.hu/archives/2011/01/27/nem_csináltunk_semmit/

32442 2011.07.22. 11:51:34

...ezt a "kötelező olvasmány" szöveget tényleg el kéne már feledni. Merthogy eleve ellenállást váltana ki, akár belőlem is, ha kötelezővé tennék. Nem a téma miatt, hanem azért mert KÖTELEZŐ. Mert akinek ehhez a témához nincs affinitása, avagy olyan van, mint szerfelett lökött barétunknak, TPeterkének, aki még az orgoványi eseményekkel sincs tisztában, aligha lenne hasznos, duzzogva olvasni pedig nem érdemes... Ráadásul még nagyobb elllenreakciót váltana ki az ilyen típusú emberkékből...

13282 2011.07.22. 11:59:20

Potrien őrmester( hűha):) ez a felvetés nem "szöveg" volt, hanem egy idézet egy másik helyről, egy (másik) vélemény (nincs is benne a blogbejegyzés szövegtestében (de ki is törődik már azzal, ugye?) egyébként igaz, a kötelező eleve ellenézrzést vált k, és van, aki nem is tud megfelelően olvasni, mert minden olvasmány hatása kettőn áll (vagy bukik): az irón ÉS AZ OLVASÓN! (de mondjuk "ajánlott" lehetne...:)

TPeter86 2011.07.22. 12:04:51

Akkor mondd el az orgoványi eseményeket barátunk, Potrien. Szerintem te sem tudod mi történt ott. A teljesen zsidókból álló Lenin-fiúk miket műveltek ott öreg? Majd írok belőle egy naplót,hátha kötelező olvasmány lesz! A különbség az,hogy az igaz is lesz. Ellenben az Anna Frankéval.............. :):):):) :DDDD

32442 2011.07.22. 12:05:17

Kedves Aliz! Ajánlott? Persze...

ildi1 2011.07.22. 12:07:57

TPeter, gyanítom, felesleg a szó, de mégis..., hogy még többen legyünk itt, akik nem így gondoljuk! Drezda bombázását említette. Ki a felelős az ottani civil áldozatokért? Elsődlegesen az, aki a világháborút kirobbantotta. Sajnálom azokat az áldozatokat is. De van egy, számomra legalábbis lényeges különbség. Ott azok a civil emberek SZABADOK voltak. SZABADON éltek, SZABADON haltak. Nem táborba zárva, megalázva, emberi méltóságuktól megfosztva... Mit érez az az ember, akit valemely általa NEM befolyásolható tulajdonsága, jellemzője alapján kiválasztanak, rabságba vetnek, halálba küldenek? Mert barna a szeme, mert szőke a haja, mert balkezes... Sorolhatnám még. Ugyanígy nem tehet arról senki, hogy magyarnak, zsidónak vagy más népcsoporthoz tartozónak született. Az a valaki, aki "ÉN"-nek nevezi magát bennünk, élhetne milliomosként egy gazdag országban, vagy állhatna egy szögesdrót mögött menekülttáborban vízosztásra, élelemosztásra várva. Megválaszthatja-e bárki is születése ELŐTT, hogy melyik lesz az osztályrésze? Megválaszthatja-e bárki, hogy magyar, néger, arab, zsidó, kínai stb. legyen? Ha valaki bűnt követ el, vagy csak azzal vádolják, tagadhatja, magyarázhatja, könyöröghet a megbocsátásért, kegyelemért. De mit tehet az, akit olyan dolog miatt vetnek rabságba, szánnak halálra, ami NEM BŰN? Ez egyszerűen iszonyat! BŰN származásuk miatt rabságba vetni, megölni embereket. Az, hogy mások ellen is követtek el bűnöket, nem kisebbíti a zsidók tragédiáját! Utolsó hozzászólásában a trágárkodásról nekem az jut eszembe, hogy az ember ilyen eszközöket tehetetlenségében használ. Egyébként pedig önmagát minősítette ezzel.

13282 2011.07.22. 12:15:20

naplót a napi (a mindenkori napi, aktuális) eseményekről szoktak irni.... azért is a leghitelesebb és kétségbevonhatatlan igazságtartalmú műfaj! - tehát eleve csak az irhatja , aki szemtanuja volt valaminek. vagy az volt? ott volt?!

13282 2011.07.22. 12:22:57

hjaj, azt hiszem, Orgoványban inkább forditva történtek a dolgok!!! (az áldozatok közt kell keresni zsidókat és nem az elkövetők közt!) (l. Bauer Zs. felháboritó cikke nyomán történészprofesszor által mondottak: http://hvg.hu/Tudomany/20110208_orgovanyi_gyilkossag_hattere

13282 2011.07.22. 12:25:28

kedves ildi1 nagyon köszönöm ezt a higgadt, humánus kommentet! jó lenne , ha célt érne... de akkor is, így is jó volt olvasni! nagyon jó, hogy itt vannak ezek az igaz, méltányos szavak is...

medve1942 2011.07.22. 12:45:40

"Vonnegut 1940-ben leérettségizett és az ithacai Cornell Egyetem biokémia szakára iratkozott be, valamint az egyetemi újság, a Cornell Daily Sun rovatvezetője és felelős szerkesztője lett. Pacifista világnézetének ellenére, miután az Egyesült Államok is hadba lépett a szövetséges hatalmak oldalán, 1943 márciusában önkéntesként belépett a hadseregbe. A Carnegie Institute of Technologyba és a Tennesseei Egyetemre vezényelték, ahol hadmérnöki tanulmányokat folytatott, majd az európai hadszíntéren a 106. Gyalogos Hadosztály felderítője lett, és 1944. december 22-én az ardenneki csata után német hadifogságba esett. Társaival együtt egy drezdai üzembe osztották be munkára, ahol kismamák számára készítettek tápláló malátaszörpöt. Itt – a szállásukul szolgáló vágóhíd pincéjében – lett tanúja és túlélője Drezda szőnyegbombázásának 1945. február 13-án, amelynek során a szövetséges brit és amerikai légierők porig rombolták a várost. Meghatározó élménye és művészi ihlető forrása lett későbbi munkásságának a Drezdában átélt borzalom, az emberi gonoszság előidézte apokalipszis (Az ötös számú vágóhíd című regényének egyik fő motívuma). 1945. május 22-én a Bíbor Szív kitüntetettjeként, őrvezetői rangban leszerelt." (Wikipédia, bőséges tanulmány) Arra az esetre, ha fiatal honfitársunk nem olvasta volna Az ötös számú vágóhíd című könyvet. Szolzsenyicin természetesen nem közöl adatokat az Iván Gyenyiszovicsban, az tiszta szépirodalom, az itt idézett megjegyzés a kétkötetes Együtt című történelmi esszében lehet inkább, de ebbe csak beleolvastam a Széchényi Könyvtár kézipolcán. Az orosz és zsidó együttélés problémakörét tárgyalja a maga mélyorosz szemszögéből. Itt képzelhető el ilyesmi, kulturáltabb fogalmazásban.

TPeter86 2011.07.22. 13:13:27

Ildi ekkora baromságokat leírni...............úristen. Meggyaláztad 300 000 ember életét,akiket elevenen megégettek a terrorista RAF és USAF pilótái, akik minimum háborús bűnösök Képíró Sándorhoz,képest, aki NEM AZ! Másrészt ezek az emberek valóban milliomosok,milliárdosok lettek a második világháború utáni véget nem érő mai napig tartó kárigények végett. És a sok százmillió kommunista diktatúra alatt szenvedő vajon miért nem milliomos? Megsúgom neked: mert nem zsidók,azaz mocskos GOJOK,akik tudjuk,hogy állatok a zsidók szerint. Kettőnk közül szerintem ti vagytok tehetetlenek, az orgoványi eseményekkel kapcsolatban a balos, vérliberális HVG megszólaltat 2 öreg vén komcsi történészt,ennyit a pártatlanságról. És igen Alíz vannak feljegyzések onnan,képzeld el. Helyieknek elhiheted. Csak ők nem zsidók,azaz nem felsőbbrendűek. Ennyi az egész.

205707 2011.07.22. 13:20:01

Ildi1, köszöntelek nagyrabecsülő szeretettel..

32442 2011.07.22. 13:40:15

Drezda bombázása valóban piszkos munka, terrorbombázás volt... Elég, ha Medve1942 által idézett Vonnegut-könyvről, illetve -filmről beszélünk, de ha jól emlékszem, erről a borzalomról készült egy kétrészes játékfilm is, ami azért szintén felér egy önvizsgálattal...

13282 2011.07.22. 14:05:03

minden megnyilatkozás önmagát minősiti. vagy igy vagy úgy... mit látjuk. én most egy kicsit - elvonulok. ki, a tiszta levegőre. és visszaviszem a könyvtárba az "Éva lányom" c. könyvet,, hogy más is el tudja olvasni. Sokan vannak!

ildi1 2011.07.22. 15:22:56

Szükség van az ehhez hasonló könyvekre, igen! Mert ahogy fogynak a szemtanúk, úgy nyer teret egyre inkább az a fajta gondolkodásmód, ami TPetert is jellemzi. Nagyapám, egyszerű gazdálkodó parasztember mesélte, hogy a háború alatt a kis faluban, ahol akkor éltek, a zsidó származású számtartót figyelmeztették, jól tenné, ha elhagyná az országot addig, amíg még lehet. Ő azonban maradni akart, mert ott volt az otthona, a hazája. Aztán elkövetkezett a vidéki zsidók deportálása. A számtartó szerette volna legalább a leányai kelengyéjét megmenteni. Ezért egyik jó barátja feleségét kérte meg, vegye magához a lányoknak szánt ágyneműt. Kérette nagyapámat is. Mire nagyapám odaért, már fegyveres őr állt az ajtó előtt, de nagyapámat még beengedték. A számtartó arra kérte, fogadja el a megtakarított pénzét, vegyen belőle házat magának. Ha ők nem térnének vissza, akkor éljen benne ő a családjával. Ha pedig ő mégis túlélné, ami következik, akkor bízik nagyapám tisztességében, hogy azt vissza fogja tőle kapni. Nagyapám azonban nem merte elfogadni a pénzt, tartott tőle, hogy kifelé menet megmotozzák az őrök. Így is történt. Aztán eljött az idő, jöttek a számtartó családjáért is. A felesége ott helyben meghalt a rémülettől. Testes asszony volt szegény, nem fért bele a sebtiben előkerített koporsóba, hát beletaposták. A lányok sem élték túl a borzalmakat. A kelengyét egyébként beszolgáltatta az asszony, akire rábízták, mert megijedt, amikor kihírdették a faluban, mi jár a zsidó vagyont rejtegetőknek. Aztán később ráismert a kelengye egy-egy darabjára...másoknál. A családból egyedül a számtartó maradt életben. Hazatérve a házában idegeneket talált. Milliomosok lettek a kártérítésekből? Kicsodák? A halottak? Visszaadták az életét bámelyiküknek is? Mennyit ér egy ember élete? Az pedig, hogy a túlélők visszakapják a család elrablott javait, úgy gondolom, a minimum. Emlékszem egy újságcikkre abból az időből, amikor a kárpótlások megindultak nálunk is. Az újságíró Radnóti Miklós özvegyével példálózott, mennyit kapna most kárpótlásként. Egyetlen egy esetre nem emlékszem korábbról, hogy Radnóti özvegye nyilvánosan megszólalt volna. Ekkor azonban kivételt tett, és közleményben tudatta, hogy férje után nem áll szándékában kártérítést kérni. Ne gondolja bárki is, hogy a férje élete megfizethető, pénzre átváltható, hogy ő egy percig is jól tudná magát érezni abból a pénzből, amit a férje életéért kap. Még egy gondolat... Nagyapám 1909-ben született, ugyanabban az évben, mint Radnóti Miklós. Nagyapám 83 évet élt, gyermekei születtek, unokái, akiket láthatott felnőni, a költőnek csak 34 év jutott. Nem betegség, baleset végzett vele, hanem a gyűlölet. "Megölte őket a gyűlölet, őrizze meg emléküket a szeretet."

205097 2011.07.22. 16:05:29

49 TPeter. Kerem a Szolzsenyicin Ivan Gyeniszovicsrol irt muvenek magyar kiadasaban hol talalhato, hanyadik oldalon az idezet, melyet a #49-en volt szives kozreadni. Ugyancsak keretik szives valaszabn nem rofogni-bofogni-mekegni-makogni-hebegni-habogni amolyan jo sunyinyilas modra, hanem beirni az oldalszamot es eltunni. Varakozassal es elolegezett bizakodo joszandekkel mar most meg is koszonom faradozasat.

205707 2011.07.22. 16:34:05

Ildi1! Örülök a létednek, szellemiségednek. Rettentő nagy baj, hogy fehér holló számba mész...

11381 2011.07.22. 17:31:19

Aliz2, a vers saját kútfőből jött. Sajnos.

11381 2011.07.22. 17:33:41

Különben ha már börtönről van szó, lehet, hogy apám börtöntörténetei is meg fog jelenni a közeljövöben. Az sem volt éppen egy vidám kamping, de mégsem olyan borzasztó, mint Auschwitz, ahol naponta gyilkoltak meg többezer ártatlan embert.

13282 2011.07.22. 19:19:16

69. ildi(1) ez a történet.... nagyon igaz, és nagyon szomorú... s hány ilyen... (nekünk pl. egy Bösendorfer zongoránk került "máshova", (jogász nagybátyám felismerte valahol, a háború után, de nem árulta el, hogy hol, kinél), ezért tanultam én hegedülni később, és lányom, aki ragaszkodott a zongorához ("mert abban minden hangszer benne van" ) - ( a zeneiskola legtehetségesebb növendékeként) - csak az iskolai zongorákon tudott gyakorolni, lopott időkben..., ez csak úgy - mellesleg jutott eszembe - nem lényeges a valódi veszteségekhez képest. Apám "elvételéhez" képest. Aki ugyanott volt , ahol Radnóti: Borban. (egyébként úgy emlékszem, 30000Ft-t (azaz harmincezer forintot adtak "kárpótlásul"(?!) - az életükért!) Éva naplójában (is) le van irva, hogy fokozatosan hogy fosztják meg mindenüktől : "mindennap követelnek valamit a zsidóktól: egyik nap írógépeket, másik nap szőnyegeket, ma ágyneműt" (1944.március29.), "nagyapa ma délben azzal jött haza, hogy a németek a szebb házakból dobálják ki a zsidókat, csak azt vihetik magukkal, ami rajtuk van" (1944.március 30.),"Ma kijött a rendelet, hogy a zsidók ezentúl sárga csillagot fognak viselni....Ági akart telefonálni orvosért. (a nagymama miatt), és nem tudott. Akkor a nagypapa megmondta, hogy a zsidóktól már elvették a telefont. A zsidó üzleteket is elveszik...." (1944.márc.31.) "Ma eljöttek a biciklimért...Egy és fél évig gyűjtöttük rá a pénzt, a régi gyerekbiciklit, a pólyaasztalt, s a nagyapa ócska télikabátját is eladtuk, és ezt a pénzt is hozzácsaptuk a biciklipénzhez. A nagyszülők, Juszti, Ágiék, Lujza nagymama s apukám mind adtak a biciklihez....azért a pénzért megdolgozott mindenki, aki pénzt adott hozzá.." (1944.április7.) "Ma letartóztatták apukát. Éjjel jöttek érte, s a lakását lepecsételték." (1944.április 9.) Mariskának április 15-én el kell menni tőlünk. Zsidó nem tarthat keresztény háztartási alkalmazottat....én nagyon szeretek dolgozni. Akár 10 évet is dolgoznék a háztartásban, csak ne kelljen a lakásból kimenni, és a nagymama gyógyulna meg, és ne vigyék el tőlünk Béla bácsit meg nagyapát.! Elég bánat egy 13 éves lánynak, hogy elvitték az apukáját és a biciklijét." (1944.április10.), "Mindennap rengeteg új törvény van a zsidók ellen, kis Naplóm. Ma például elvittek tőlünk minden gépet. Így a varrógépet, a rádiót, a telefonkészüléket, a porszívót, a villanyos pirítót, az én fényképezőgépemet, a nagyapa termoforját. .. Nem bánom én már a fényképezőgépet... Elvitték a Béla bácsi írógépjét is, de ő se bánta....Ági azt mondta, örüljünk, ha tárgyakat visznek el, és nem embereket....lehet nekem még a háború után Zeiss Ikonom is, amivel majd fotóriporter koromban dolgozom, de anyukám vagy nagyapám sose lehetne többé. "(1944.április 20.) "...én már be sem számolok arról, kis Naplóm,. hogy melyik napon mit visznek el . Mert mindent elvisznek úgyis...Most már nem szép a lakás, mindent ami szép volt benne, azt elvitték, az ezüstöt, a szőnyegeket, a képeket és a velencei tükröt. A szőnyegekről adtak írást, de nagyapa is mondja, hogy sohasem kapjuk vissza. Nagyapa most nagyon szomorú, mióta nem dolgozhat többé a patikában."(1944.április 20.) "..nekünk mától kezdve csak 9 és 10 között lehet az utcán járni...mert gettóba visznek...csak váltás fehérneműt vihetünk, és csak azt a ruhát és cipőt , ami rajtunk van" (1944.május1.), "Elvették a nagyapáéktól meg Ágitól a jegygyűrűt:...Az egyik rendőr meglátta a nyakamban a kis aranyláncomat, amit a születésnapomra kaptam, és amin a te kulcsodat viselem, kis Naplóm. Még mindig nem tudják, mondta a rendőr,hogy nem szabad arany tárgyat maguknál tartaniuk. " EZ MOST NEM ZSIDÓ MAGÁNTULAJDON TÖBBÉ, HANEM NEMZETI VAGYON:"...soha nem fogom elfelejteni, ahogy nagyapa a kertet nézte, és rázta a zokogás...Még megvártuk,. amig a kapura ráteszik a pecsétet., aztán nagyapa szállt fel elsőnek a teherautóra. Leülni nem lehetett, hát álltunk.."...láttuk , hogy ácsolják a gettókeritést." (1944.május 5.) "A kerítés kész lett, és senki nem jöhet be,. és senki sem mehet ki." "ragasztottak egy plakátot, arra rá van írva, hogy mimindent nem szabad....Tulajdonképpen semmit se szabad, de a legrémesebb az, hogy minden büntetés halál" "nem tudom, mit fogunk enni. Ági nem bán semmit, csak az életünket hagyják meg..."(1944.május10.) "a lepecsételt zsidó lakásokat bent a városban felnyitják, a bútorokat társszekerekre rakják,..."A magyar nemzet ajándéka a német bombakárosultaknak" Inkább azt irták volna rá, hogy a zsidók ajándéka, mert egy árja sem adta oda az ebédlőjét, ezt biztosan tudom."(náluk viszont) a bútorokat nem tudták elvinni, mert egy csendőrcsalád lakik a lakásban." elkezdődött a vallatás...a csendőrök nem hiszik el a zsidóknak, hogy már nincs semmijük."(1944.május17.) "...nem csak vernek, villanyoznak is...hogy miket csinálnak a csendőrök a nőkkel, nem is írom beléd... "...itt a gettóban nagyon sokan lesznek öngyilkosok."(1944.május18.), Kis Naplóm, most aztán igazán mindennek vége van!...mindnyájunkat elvisznek." (1944.május 29.) "Rettenetes lehet az a vagon, és most már nem is mondja senki azt, hogy visznek, hanem azt mondják: deportálnak...Nyolcvan embert kényszerítettek be a vagonokba, és összesen egy vödör ivóvizet adtak ennyi embernek. De még ennél is borzasztóbb, hogy lakattal zárják le a vagont. Hiszen ebben a borzasztó hőségben ott fogunk fulladni....csak Mártára gondolok, és attól félek, hogy velünk is az lesz,, ami vele...Pedig, kis Naplóm, én nem akarok meghalni..." (1944.május 30.)

13282 2011.07.22. 19:22:53

70. Kaiser bennem is felmerült a lapszám kérés, de hát nem lehetne megtalálni! mert nem lehet benne! (egyáltalán vannak itt pontos, forrásmegjelöléses hivatkozások valamiben is?, közvetlen, ill. eredeti kúrforrásból?)

13282 2011.07.22. 19:25:45

71. purim egyetértek, azzal a kis modósitással , hogy szeretném remélni, hogy több "fehér" holló is van, talán... (csak nem mindegyik tud ilyen ékesen-emberien beszélni...) , vagy nincs neki miről, de attól még némán is velünk lehet...

13282 2011.07.22. 19:36:16

most kaptam egy üzenetet egy régi tanitványomtól, (aki Texasi egyetemen professzor) Az üzenete ez: "A texaszi allami kozepiskolaban ahova a gyerekeim jarnak, kotelezo olvasmany az Anna Frank naploja." elgondolkodtató, nem?

sirius00 2011.07.22. 23:51:38

T Peter rámutatott a zsidó hazugsággyár néhány termékére, ami egyre kevesebbet ér a tőzsdén és a T Peterekből egyre több van, ma már teljesen nyilvánvaló, hogy anna naplója ,nem anna naplója, a neten hozzáférhető a cáfolat, amit a többség hisz,...... tudod a grafológia fasiszta tudomány....kedves aliz 2!, biztosan neked is van egy naplód, amit szívesen olvasnék a soáhról, de sajnos Neked halvány lila fingod sincs erről a jól fizető üzletről, amit mások holokauszt iparnak neveznek, ami nagymértékben emeli az izraeli GDP-t. és kifosztja európa vezető államait.....a dolgozó rétegek rovására....

sirius00 2011.07.23. 00:06:03

a dokumentumban szereplő anna frank egy végtelenül kedves arcú, mosolygós teremtés, aki minden szimpátiámat maximálisan bírja, gyönyörű copfjaival, mosolygós, kedves arcával a húgomra emlékeztet.....sajnos nem tudok eltekinteni attól a sztárságtól, ami a neten kering körülötte a zsidó média által.....nagyon negatív történet....a hamisítás lehetőségének a fenntartásával....

13282 2011.07.23. 01:06:45

dehogy is "nyilvánvaló", ugyan már... én 1 éves voltam, amikor deportáltak, és akkor még nem tudhattam naplót irni, de 14 éves koromban én is irtam, és például az apukámról is, pontosabban a hiányáról, mert hiába vártuk, hogy visszatérjen a bori munkaszolgálatból.... (mi is csak véletlenek folytán menekültünk meg) volt egy könyv, "Te vagy a tanu", amiben olyan borzalmas képek voltak a 2. világháborúból, a koncentrációs táborokról, közvetlenül utána, hogy nem birtam elviselni, és az emeletes szekrényünk legfelső polcára tettem fel, mert féltem tőle... (költözéskor került elő újra) láttam egy dokumentumfilmet aztán később a tévében, ami egy koncentrációs táborban, -ról készült, borzalmas látvány volt, egy náci tiszt készitette egyébként, felvettem videora, közben nem is nagyon figyelve oda, gondoltam, majd ha nagyobb lesz akkor még egész pici lányom, majd megmutatom neki, de azonnal letöröltem. mert előre féltettem a látottaktól! Most már arra gondolok, kár volt. Persze nem neki akarnám megmutatni. De remélem, nem törölte le mindenki... 79. Anna Franknak sose volt copfja szerintem, de részletkérdés, Évának van copfja. (egyébként ő meg mintha a mostani szépségkirálynőre emlékeztetne) Anna Frank is nagyon kedves, mosolygós kislány volt. Sajnos mindketten meg se érhették a "szépségkirálynői" kort, bár gondolom sose pályáztak volna ilyen cimre, másfajta ambicióik voltak: Anna Frank iró, Éva fotóriporter szeretett volna lennI, de leginkább "csak" élni szerettek volna!

13282 2011.07.23. 01:53:33

most bukkantam rá erre, amit 1957. november 23-án ,14 évesen írtam az én gyerekkori naplómba Anne Frank-kal kapcsolatban (kb annyi éves voltam ekkor mint a naplóiró Anne) "A tegnapelőtti este olyan élményt tartogatott számomra, amilyenben még nem volt részem. Ez az élmény egy színházi közvetítés volt. Címe: Anna Frank naplója. Főhőse egy 13 éves zsidó kislány, a darab tulajdonképpen az ő megtalált naplójának az átdolgozása. Tehát megtörtént esemény volt. Két család 2 évig egy amsterdami raktárban él. Odamenekültek, hogy megmentsék életüket. De sajnos hiába. Nagyon magával ragadott a darab. Összeborzadtam, amikor arra gondoltam, hogy hány és hány zsidó családnak lett ugyanolyan szomorú vége, de nem is kell olyan messze mennem, hisz apukám is élhetne most is, és még meddig, ha nem lett volna háború, zsidóüldözés. Jaj, borzalmas ez. Nem is jó erre gondolni, úgy összeszorul a szívem.---" most is!s egyre inkább...

csaszi 2011.07.23. 02:50:58

78 es 79 sirius00 Csuda szereny ember lehetsz te sirius00 ha ennek a sok okvetetlenkedo badarsagnak a beirasa utan mindossze csak 2 azaz ketto darab 00 -ara ertekeled magad.. Teged olvasgatva helynek es idonek hianyaban annyi nullat (0-at) leirni teljes fizikai keptelenseg, mint amennyi es amekkora 0 (nulla) te vagy egy irodalmi blogban ahol egy szamitogep mogott ulve, ostoban potyogsz suttyo suvernyak kocsmadumat. Most pedig megszolalasod elolvasasat befejezve kezemet gondosan megmosva es szajam kioblitese utan erzem csak magam elegge tisztanak hogy megszolitsam es udvozljem aliz2-ot, s mondjak neki koszonetet ennek a naplonak a publikalasaert.

11381 2011.07.23. 03:32:07

Én persze megértem, hogy sirius és a többiek miért szeretnék meg nem történté tenni a holokasztot. Nem is szép dolog, no meg sértheti valahol az igazságérzetüket is (valahol nagyon mélyen), mert nehéz az ilyesmikkel szembenézni. A kárpotlásokkal kapcsolatban, már néhányszor megirtam, Anyósom a Krupp gyárban a földalatti bunkerben dolgozott, mint rabszolga közel egy évig, bombákat gyártottak. 1988-ban kapott egy levelet a gyártól, hogy fizetnek neki a letöltött mukáért. No nem kárpótlást, hanem munkabért. Kézhez is kapott egy CAN. $1500. azaz ezerötzsáz canadai dollárt. Ki lehet számolni az órabérét. Na, ettől nem gazdagodott meg.

11381 2011.07.23. 03:36:49

Tpéter semmire sem mutatott rá, Sirius, legfeljebb a saját hülyeségére. Egészen derüssé tett, mikor megkérdezte tölem nem félek-e Kanadába a nemzetiektől. Mármint melyikektől, mert hogy ez a bevándorlók országa és van belölük sokféle. És senkit sem érdekel, hogy ki honnan jött, és milyen templomba jár vagy sem, imádkozik-e vagy sem.

11381 2011.07.23. 03:42:21

TPéter, most jut eszembe, te Szolzsenyicint hoztad fel példának a zsidókkal szemben. Ez azért szép, mert mindenki tudja Szolzsenyicinról, hogy egy veszedelmes és vérgőzős antiszemita volt. ha nem haragszol érte, énaz Ő véleményére ezügyben egy fabatkát sem adok. Nem tudom ki vagy, de nem is lényeges, elmész te is a p--a Gubkával és siriusal együtt.

205707 2011.07.23. 07:19:32

SiriusOO! Nomen est ómen. Ezzel a szellemi tartalommal jobban járnál, a "sírig kuss!" módon. A "OO" pedig a WC szinonímája. Talán ez az állandó szálláshelyed, azért ilyen bűz-gőz a mondandód..

60145 2011.07.23. 07:29:31

50. purim, 86. purim : A fenti "anyagot" ismerem, rég megcáfolták, de nem volt olyan fontos számomra, hogy a cáfolat linkjét eltegyem. Ezek a dolgok az érvelő lelke legmélyéről jönnek fel, ami nem racionális, bár elemezhető. Az sem fontos igazán, szerintem.

kuku 2011.07.23. 10:28:20

KELJ FEL HOLOKAUSZT,FEKÜDJ LE HOLOKAUSZT ÉS FASISZTÁZÁS!!! :ÁMEN!

Tpeter86 2011.07.23. 15:57:53

kopacsi Antiszemét volt,és akkor mi van ? A valóságot írta le, 15(!) évet húzott le a GULAG szigetcsoportban, ahhoz képest a te anyósod egy Disneylandben volt. -50 fokokban halálra dolgoztatták őket,ilyet a nácik sem csináltak. Az körülbelül olyan különbség, mint most havat lapátolni, vagy a Mercedes-gyárban dolgozni.............. Azt ma már mindenki tudja,hogy a vörös terroristák nagy része zsidó volt,ezzel számtalan könyv foglalkozott. Az volt az igazi holokauszt, amit ők az orosz néppel műveltek. Mindenki zsidó volt a komcsi felső vezetésekben, ezt tagadni is kár. Magát a GULAG-ot is ők találták fel,Frenkel és Berman, igazi "oroszos" nevek.........ezért nem szeretik a zsidókat az oroszok a mai napig, menekülnek is onnan eléggé. Vagy amit a palesztinokkal műveltek-művelnek arra mit mondasz? De titeket zsidókat ez cseppet sem érdekel ez a baj. Egyértelmű vált a mára a bukásotok, USrael ideig-óráig képes már csak fennmaradni, hálistennek, a holokauszttagadó baromság-törvények pedig a pöcegödörbe kerülnek hamarosan. Már a törökök is utálnak titeket, arabok is, a normális gondolkodó európaiak is egyre inkább utálnak,mindenki antiszemita? Inkább veletek van a baj, kopacsi, nem is kicsit. A vörös terroristák, ÁVH-sokat pedig minimum életfogytra ítélném, bíróság elé cipelném, mégha nem is él, akkoris :) Hogy is mondta Zuroff úr? A múlttal való szembenézés gyógyító erejű.................itt az ideje meggyógyulnotok. Alízzal meg a többi okossal együtt.

ildi1 2011.07.23. 16:13:05

Tudom, ki volt Szolzsenyicin, bár műveit eleddig nem olvastam. Emiatt nem is vállakozom arra, hogy a személyét emberileg megítéljem. Az a tapasztalatom azonban, hogy a tehetség nem feltétlenül párosul az emberi nagysággal. A szenvedések által nem válik mindenki jobbá. (Kopacsi 85. kommentje miatt írom ezt.) Az Iván Gyenyiszovics egy napja című műben nincs a TPeter által idézőjelek közé tett szövegrész. Ezt annak ellenére, hogy a könyvet nem olvastam el, meg tudtam állapítani, bárki megteheti, elég csak megkeresni a MEK-ben a művet (http://mek.oszk.hu/01400/01480/), és F5-öt ütve a gépen beírni a keresőbe az idézőjelben szereplő szavakat. A "zsidó" szó egyébként mindössze 1 alkalommal, a "terrorista" pedig egyetlen egyszer sem szerepel a műben. Aztán ma délelőtt az a szerencse ért, hogy vásárlás közben a zápor elől hol máshol, mint egy könyvesboltban találtunk menedéket a fiammal. Pár percen belül már a kezemben volt Szolzsenyicin Gulag-szigetvilág című műve. Annak is az Európa Könyvkiadónál 2009-ben megjelent példánya. Ez a Magyarországon 1993-ban megjelent 3 kötetes mű rövidített változata. Átpörgettem a könyvet, a TPeter által idézett számadatokat megtaláltam benne a 3. rész első fejezetében, mely az Auróra ujjai alcímet viseli, a könyv 254. oldalán. Itt az író egy bizonyos Kurganov nevezetű statisztikával foglalkozó kutató véleményét közli, akinek statisztikai számításai szerint 1917 és 1957 között 66 millió ember esett áldozatul. A TPeter által az adatok elé biggyesztett, és elkövetőként megjelölt "vörös zsidó terroristák" kifejezést viszont nem láttam sehol a bekezdésben (máshol sem). Véleményem a következő. Ezek az emberek is áldozatok, igen. Áldozattá váltak, mert nem értettek egyet az akkor fennálló rendszerrel, vagy a rendszer veszélyeztetve látta magát általuk. De nem puszta létük tette őket a rendszer áldozatává, hanem vélt vagy valós gondolataik, eszméik. Elméletileg módjukban állt megtagadni eszméiket, hogy ha erkölcsileg megsemmisülve is, de legalább fizikai létüket megmentsék. A holokauszt áldozatai viszont puszta létük által váltak megsemmisítendőkké, nem pedig az általuk képviselt eszmék miatt. Még megtagadniuk sem volt mit, hisz a kikeresztelkedés sem mentette meg őket, nem a vallásuk volt a kiválasztásuk kritériuma. De milyen eszméi is lehetnének egy újszülött gyermeknek, ami miatt édesanyjával együtt pusztulnia kell? Számomra ez teszi mindennél súlyosabbá a zsidóság tragédiáját. Elképesztő egyébként, hogy megjelenik egy recenzió egy ártatlan áldozat, egy kislány naplójáról, és máris itt teremnek ilyen TPeter-szerű alakok, és ömlik is a mindenféle adat, idézet arról, mennyivel szenvedtek többet mások... Nem árverés ez, hogy licitáljunk, kinek a szenvedései érnek többet, kinek a tragédiája a nagyobb. Ez az ártatlan kislány meghalt, megölték, mert zsidónak született. Itt és most erről volt szó.

13282 2011.07.23. 16:40:32

90. KEDVES ILDI! ISMÉTELTEN KÖSZÖNÖM! NAGYON. (a te mondataid kellene csupa nagybetűvel...:)

akimoto 2011.07.23. 17:39:48

Ildi, örülök, hogy elolvashattam az érvelésedet. EZT kellene kötelezővé tenni, a tiszta ész kultúráját. (Vissza Szolzsenyicinig, én u.i. olvastam.) A kislány életért könyörgő szavait, Istenhez küldött kiáltását hogy is nem érti meg az, aki állítólag embernek született?

13282 2011.07.23. 17:41:17

(hm... a 42.43.44. hmnmnmn által jelgyzett" nem kommentszerű kommentet egyazegyben,ugyanazzal a másolási széttördeléssel egy másik blogbejegyzés után is megtaláltam -véletlenül - (az a blogbejegyzés nevezetesen a szellemi boldogságról szól) , 17 perccel később került oda fel.(semmi tartalmi összefüggésben az ottani tartalommal) lehet, hogy köztes időben és később máshova is..(?) mégis csak jobb lenne nem mások, másra való helyeit foglalni vele... )

13282 2011.07.23. 17:43:35

akimoto! örülök, és köszönöm, hogy átjöttél ide Ildi tiszta gondolataiért! (ugye "megérte"?) és köszönöm - amúgy is - a méltó reagálásod.

11381 2011.07.23. 18:22:02

tpeter, ha már annyira belebonyolodtál a Gulágba és Szolzsenyicin szenvedéseibe, akkor, gondolom, volt alkalmad találkozni már Gábor Áron magyar származású ujságiró könyveivel is ugyanebben a témában. Ő is eltöltött 15 évet ugyanott, csakhogy ég és föld különbség volt abban, ahogyan Gábor Áron az emberket akikkel ott is találkozott, jellemezte. (Ajánlott olvasmány tőle: Az Embertől Keletre, Szögletes Szabadság.) És így igaz, ahogy Ildi is irta, a tehetségtől még nem lesz valaki EMBER is. Nekem módómban volt találkozni Gábor Áronnal itt Torontóban, és meghallgatni egy előadását, amiben a Magyarok túléléséről szólt. Szerinte nem dumálni kéne, hanem tanulni és dokumentálni. Úgy, ahogy anno a Románok és a Csehek is tették, amikor Trianonra került a sor.

11381 2011.07.23. 18:26:24

Az különben tény, hogy a legtöbb emberi jogokért küzdők között sok volt a zsidó származású. Meg volt az oka. Lásd Thomas Cahill: A Zsidók Ajándéka cimű könyvet. Thomas Cahill, történész és a Doubleday kiadó vallásos könyvek részlegének volt felellős igazgatója irt egy könyvet „ A Zsidók Ajándéka” címmel. Cahill azt állítja, hogy amikor Ábrahám meghallja Isten hangja által azt a váratlan mondatot, hogy, „Menj utadra”, ez a pillanat szüli meg a bizonytalan jövőt, ami a nyugati civilizáció megteremtésének a magva. Ebből a felfedezésből alakítják ki a Zsidók az új ember arculatát és egyéni sorsát, - egy koncepció, ami az évezredek folyamán megteremtette a jövőbe vetett hit és fejlődés alapját. Ez az a gondolatmenet, ami aztán elvezetett többek között az Amerikai Függetlenségi Nyilatkozathoz is. Cahill azt állítja, hogy a Zsidók adták a nyugati világ lelkiismeretét, azt a hitet, hogy az Isten, a Világ Teremtője nemcsak a külsőségek Istene, hanem a Lelkiismeret kis, belső hangja, a részvét Istene, a mindenkor jelenlevő, aki törődik minden teremtett lénnyel, különösen az emberekkel, akit „saját képére” alkotott. „A Zsidók adták nekünk a Kint és Bent fogalmát, azt a felfogást, ahogyan külső és belső életünket értékeljük. A Zsidók adták álmainkat és a jövőbe vetett hitet. Ezek a szavak, mint: újdonság; kaland; meglepetés; különös; egyén és egyéni; elhivatottság; idő; történelem; jövő; szabadság; fejlődés; lélek; hit; remény, igazság – mind a Zsidók ajándéka. Nehéz lenne elképzelni a modern történelem nagy felszabadító mozgalmait, amely ne hivatkozna a Bibliára. A Biblia nélkül nem lett volna az Amerikai feketék felszabadító mozgalma; a börtönök reform mozgalma; Vietnami háborúellenes mozgalom; a munkás mozgalom; polgári jogokért harcoló mozgalmak; a bennszülöttek és menekültek jogaiért harcoló mozgalmak; az Anti-apartheid mozgalom Dél-Afrikában; a Lengyel solidarity mozgalom; a szólásszabadságért harcoló mozgalmak Dél-Koreátban; a Filipp szigeteken, vagy akárcsak Kínában is. Ezek a modern idők mozgalmai kivétel nélkül a Biblia szavait vették alapul, legtöbbször az Exodus fejezetet tekintve alapul. A Biblia adta a Demokrácia alapját is. Egyenes következményként véve, ahogy az Izraeliták elképzelték az külön-külön egyéni sorssal megáldott egyént, aki értékrendszerét Istentől kapta, amikor az embert saját képére teremtette. A Zsidók nélkül nem lehetne természetes ez „egyenjogúság” fogalma sem.

11381 2011.07.23. 18:38:29

Gábor Áron (Kaposvár, 1911. ápr. 20. – Saarbrücken, 1982. dec. 28.) író, újságíró. A budapesti Tudományegyetemen 1933-ban jogi doktorátust szerzett. Újságíró lett. A budapesti 8 Órai Újságnál és A Reggelnél dolgozott. A második vh. alatt haditudósító. 1941-ben jelent meg Túl a Sztálin vonalon című könyve. A háború befejezése után a Magyar Vöröskereszt főtitkára volt és ebben a minőségében vitték el az oroszok 1945. augusztus 7-én a Szovjetunióba. Koholt vádak alapján sokéves kényszermunkára ítélték. Az ítéletet különböző munkatáborokban töltötte le. 1960 júliusában térhetett vissza Magyarországra. Az elkövetkező öt esztendőben az Ország-Világ című hetilap főmunkatársa és az Országos Erdészeti Főigazgatóság sajtófőnöke volt. 1965-ben Németországba költözött és Münchenben telepedett le. Rendszeresen publikált nyugati magyar lapokban, főleg a Kanadai Magyarságban, az Új Hungáriában, Új Világban. Megírta rabságának történetét és foglalkozott a Nyugatra került magyarok életével. F. M.: Az embertől keletre (r. Los Angeles–München 1967, németül: München 1968, portugálul: Rio de Janeiro 1972, angolul: Toronto 1975, spanyolul: Buenos Aires 1978); Szögletes szabadság (r. Los Angeles–München 1968, angolul: Toronto 1975, portugálul: Rio de Janeiro 1976); Die Wahrheit auf Russisch (München 1969, spanyolul: Barcelona 1972); Wohin Amerikaner (München 1970); Évszázados emberek (r. Los Angeles–München 1971); Ázsia peremén (útl. 1974); Magyar haditudósító túl a Sztálin vonalon (rip. Toronto 1975); Túlélés (Los Angeles–München–Sydney 1978).

Am 2011.07.24. 19:52:31

Köszönöm a könyvajánlót! Amint hazamegyek, megpróbálom megszerezni. Én az elmúlt évben igen alaposan foglalkoztam egyetemi tanulmányaim alatt a holokauszt-témával. Dokumentumok, képanyagok. Borzalom. Volt, hogy három napig csak ténferegtem szinte. Azt nem is tudom hogyan lehet feldolgozni, ha a családod történelme is egyben ez a rettenet. Nem csodálom, hogy a kislány édesanyja sem bírta. Azokkal pedig, akik golyóstollakon és hamisításokon lovagolnak, szerintem ne törődjetek. Csak mondják a magukét amiket "okos" könyvekben olvastak, sokan még el sem olvasták magát a naplót, nem is ismerik jól a történelmet, csak azokat a szeleteket, amiket eléjük szórnak a magazinjaikban/honlapjaikon.

13282 2011.07.24. 20:57:18

Am; szivesen, és köszönöm, hiszen ezért írtam a bejegyzést!!!:) valóban,döbbenetes, hogy írók is, akik feldolgozták a történetüket irodalmilag, nem élték túl ... az újra átélését a történteknek. (talán csak a mi Kertészünk kivétel, és Elie Wiesel) és igazad van, abban, hogy mivel nem kell törődni - azért jó lenne, ha ők se...:) egész mást hajtogatnak valóban, mint a valóság... vagy akár az eredeti könyvek anyaga....

13282 2011.07.24. 21:08:20

a 29.kommentben már utaltam rá: megirtam én is a történetem, (külső ösztönzésre) (megjelent a Sós kávé (elmeséletlen női történetek) c. kötetben is (Novella kiadó) (2007) (németül is: Salziger Kaffee (2009) -), először egy közösségi blogon; most "zárszónak" iderakom 100.kommentnek (bár a 800 olvasáson túl nem igen számithatok több további olvasóra - azért legyen meg itt (is) : "Egy hasznavehetetlen kisgyerek a lágerban": http://esztertaska.blogter.hu/115788/gonda_julia_egy_hasznavehetetlen_kisgyerek_a_lagerban

ildi1 2011.07.24. 23:45:55

Kedves Aliz! Már előbb írnom kellett volna, megköszönni az elismerő szavakat, a köszöneteket, de zavarban voltam, vagyok. Valahogy olyan érzésem van, mint amilyen a Pásztoroknak lehetett, amikor meglátogatták Nemecseket, és az édesanyja csokoládéval kínálta őket. "Nekünk ezért nem jár csokoládé" -mondta egyikük. Nekem se jár ezért köszönet, mert ez a természetes. Hogy mégis úgy érzed, úgy érzitek, meg kell köszönni a kommentjeimet, az azt jelenti, hogy sajnos elég nagy a baj. Kisgyermekként a megyeszékhelyen éltünk. Nem jártam még iskolába, amikor több alkalommal is elsétáltunk egy hatalmas, romos épület előtt. Romjaiban is szépnek láttam, és nagyon-nagyon szerettem volna bemenni, látni, milyen belülről. Csodaszépnek gondoltam... De szüleim mondták, hogy nem lehet már bemenni, ki van rá írva, hogy életveszélyes. Dehát mi ez az épület? A zsinagóga. Nem tudom, mikor magyarázták el, hogy az pontosan mit is jelent, de egyszer csak tudtam már. http://www.or-zse.hu/dvar/dok/schoner-szetkotabl-2006.htm Hogy a kérdezősködésem miatt, vagy más miatt, de szüleim, egyszerű munkás emberek beszéltek nekem arról, mi történt a zsidósággal, miért áll elhagyatva, lebontásra várva a zsinagóga. Ma is emlékszem, kisgyermekként hogy fel voltam háborodva... az a felháborodás azóta sem múlt el. Ha rám, akinek nem kellett ezeket a szörnyűségeket átélnem, ilyen hatással van ez, akkor bele sem merek gondolni, mit érzel Te... Hányan beszélnek ma erről a gyermekeikkel úgy, ahogy velem tették a szüleim és a nagyszüleim? Tartok tőle, hogy szóba sem kerül, vagy ha igen, akkor azt hallják a gyerekek, ami itt némelyik kommentből köszönt vissza. Nagyon nagy szükség van az ilyen blogokra, mint a tiéd. Hadd köszönjem meg most én ezt az írást, és a többit is, amit már olvastam (délután ez volt a programom:) és remélhetőleg még olvasni fogok tőled.

205707 2011.07.25. 07:16:22

Ildi1! Köszönöm, hogy visszatereltél ide. Nagyon köszönöm precíz cáfolatodat, miként Kopacsi higgadt, bibliográfiával bővített szavait. Áldott legyen az Örökkévaló a blog teljességéért! Fontosságára való tekintettel feltettem a facebookra. Ha csak néhány emberre lesz pozitív hatással, "helyretétellel" - megérte.

13282 2011.07.25. 08:53:43

Kedves Ildi! én legalább annyira mondhatom akkor, hogy nincs mit köszönnöd!!!,ha úgy érzed, nem jár köszönet emberi szavaidért... És igen, valóban az lenne a jó, ha nem kellene külön megköszönni, ha mindenki úgy érezné, hogy "ez természetes", de tudjuk, hogy nem igy van! hiszen látjuk-halljuk a másfajta reagálásokat is... sajnos. És látjuk, mi megy a világban, merre felé (is) mennek a dolgok, nagyon rossz felé... és néha úgy tűnik, tehetetlenek vagyunk vele szemben, bérmit is mondunk-írunk-teszünk... De akkor legalább hadd köszönjem meg a szüleidnek, hogy igy neveltek, és bizonyára te is a fiadnak ezt adod tovább... Mégis csak köszönöm, akkor azt, hogy olvasol. És hogy ezek szerint mégis csak van valami kis értelme írni...
süti beállítások módosítása