erről-arról-amarról

erről-arról-amarról

május elsejék

2013. május 03. - gond/ol/a

1988 május 1. Lányom, három és fél évesen, vonul fel a járdán, a fellobogózott utcánkban, 1988-ban egy nemzetiszínű papírzászlóval a kezében. Úgy tűnik, mintha a fal felé "menetelne", de mindenféleképp zsákutcának..

 

Az u.n. rendszerváltás, ami mintegy eltörölte a múltat, legalábbis május elsejéit, csak a következő évben lesz meg, ha jól emlékszem, de azt hiszem, már nemigen volt nagy felvonulás ekkor se... azóta meg pláne nem. (A munka ünnepe kiüresedett - hiszen munka se nagyon van mostanság "nálunk" "becsület és dicsőség dolga"-ként, pláne nem.) Pedig mennyit izgultam jóelőre, korábban, hogy jaj mi lesz, ha a kiszámíthatatlan időjárás nem kedvez az obligát, iskolákban megkövetelt egyszál fehér blúznak, majd alulöltöztetem fel agyonféltett lányom?! Hát azóta ez a félelem duplán indokolatlannak bizonyult, nem csak azért, mert iskolásként nem kellett felvonulni lányomnak (nekem se, visszatért tanárként már), hanem kirobbanó nyári időjárás van manapság május elsejéken. Mint most is.

Azért - mint mindig - ki"vonulok" biciklin a Maros-partra, a "majálisra". De csak hogy megnézzem a Marost... (jó ürügy) - a ringlispil, a sátrak nem érdekelnek, a tömeg se. (Idén még műsorok se voltak, csak szúnyogok, állítólag, láttam is hogy mindenki hogy csapdossa magán, engem (azok is) elkerültek... úgy látszik már ők se kedvelnek. Csak a hű Maros tűri el nem apadó csodálatom s szeretetem ill. az én odaadó hűségemet.

Lányom , időközben felnőve, s (férjhez menvén) felkerülve  a fővárosba, már a Dunát szemlélheti ugyanakkor, féléves kisfiát  tologatva a Római parton...

A bejegyzés trackback címe:

https://megosztaniamifontos.blog.hu/api/trackback/id/tr568322710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13118 2013.05.03. 08:11:11

"(A munka ünnepe kiüresedett - hiszen munka se nagyon van mostanság "nálunk" "becsület és dicsőség dolga"-ként, pláne nem.)" pedig lehetne, hiszen nincs már kereskedelmi embargó, nincs COCOM-lista, számítógép-csodák tucatjait használhatjuk, egy fejlesztő-tervezésnél már nem kell használni logarlécet, nincs szükség műszaki rajzolókra, már létezik 3D-s nyomtató is. szóval csak olyan tehetséges menedzser-beruházók hiányoznak, akik összeszednék a tehetséges fiatal tervező-mérnököket, piacokat keresnének és volna pár száz milliárd forintjuk fölépíteni egy gyárat. no, de talán a lányod unokája idejében már erre is sor kerül ...

27518 2013.05.03. 10:31:31

Elég unalmas esze-iszom most már az ünnep, de most már tényleg nincs becsülete a munkának, sem a munkásnak.

110481 2013.05.03. 10:55:25

Azért valamit vegyél figyelembe: a "munka" jellege még a gyárakban is megváltozott. Ma már a kis cégek többségénél is CNC gépeken dolgoznak, ahol még egy betanitott munkás kulturáltsága is más szint, mint régen a Vörös Proletár gépen dolgozó olajtól csöpögő szakinak. Ez az uj munkásság már nem vevő a sima virsli-sör-vöröszászló "szentháromságra", meg a "munkásvezérek" primitiv süketelésére.

199664 2013.05.03. 12:01:34

Igen,Zili,ez az agyonfélemlített,rettegő ,jócskán megcsappant ,szerveztlen munkásság valóban nem kiváncsi a munka ünnepére,sem annak jelszavaira!Mert esetleg május másodikán ,egy ilyen felvonuláson való részvétel miatt,már nem lesz munkája!!

110481 2013.05.03. 12:45:24

4.-re Ha azt hiszed, hogy egy magáncéget percig is érdekel, hogy ki hol issza a sörét, hát tévedsz. A mai világban, ahol a teljesitményképes munkás ritka mint a fehér holló, ez érdektelen. Az más ügy, hogy ilyen szar szakszervezeti struktúra a világon nincs! Igy a munkásság részben totál szervezetlen (ahhoz ágazati szakszervezetek kellenének), részben vezetőit a saját bulijuk meg a sminkjük jobban érdekli mint a munkás és az alkalmazott sorsa. Az agyonátkozott Horthy-korban a szakszervezeti titkárnak (aki dolgozott és nem lebzselt) szabad bejárása volt a tulajdonosokhoz. Részletesebben pl. a "BUBIV 100 éve" könyv, melyet 1964.-ben a szoc. váll.-i szakszervezet adott ki. De ha a többi magyar cégtörténetet elolvasod mindenütt ez volt a helyzet. Ma a cégek nagy részénél egyszerűen nincs tárgyalópartner, ahol meg lenne, ott egyszerre van pl. féltucat szakszervezet. A BKV-nál egyenesen 26(!) önálló szakszervezet. Ilyen gittegylethalommal lehetetlen tárgyalni. Ergó: szart ér az egész.

13118 2013.05.03. 14:13:23

azért lett úgy "kitalálva" a szakszervezeti törvény.

12635 2013.05.03. 14:39:48

"a Vörös Proletár gépen dolgozó olajtól csöpögő szakinak." - Zili, ez nagyon csúnyán hangzik, csak nem lenézted őket akkor is és még mindig... az az akkori munkás sokkal büszkébb lehetett, mint a mostaniak...és - akármiben hittek is - , attól függetlenül ők dolgoztak, dolgozhattak...mindannyian...

301782 2013.05.03. 15:11:49

Kedves Alíz, a minap magam is régmúlt Május Elsejéken nosztalgiáztam...sóhaj..tényleg nosztalgiáztam... a postban használt fotókon lányom is szerepel. A helyi Fejér Megyei Népi Együttesben táncolt évekig...természetesen a város Május 1-i felvonulásán ők is szerepeltek. A képen éppen hátrafelé tekint. Régóta nem Magyarországon élnek párjával és két unokámmal... http://kepkezelo.com/images/cm32s4zr790l2p0e1le4.jpg üdvözöllek Valika

110481 2013.05.03. 15:47:34

7.-re Vörös Proletáron gyakornokként én is dolgoztam, tehát nem arról van szó, amit bele akarsz magyarázni. De! A mai magyar ipari dolgozók többségének a munkakörülményei és igényelt tudásszintje és annak összetétele teljesen más. És ez más reakciókat eredményez.
süti beállítások módosítása