erről-arról-amarról

erről-arról-amarról

kultúra vs pénz

2009. március 29. - gond/ol/a

azt mondják egy problémát sose lehet megoldani a problémán belül maradva

nem tudom, hogy fog megoldódni ez a pénzügyi-gazdasági-plitikai (stb) válság, mert nagyon a felmerült problémákon belül mozog -

valószínű felül kellene emelkedni, valószínű egész más alapokból kellene kiindulni, valószínű szemléletet kellene váltani

talán mégse a pénz és a gazdagság körül kellene táncolni, talán észre kellene már venni, hogy mik az igazi értékei az életnek

talán a művészek jobban tudják, legalábbis úgy tűnik, a pénznél sokkal fontosabb és maradandóbb "eszményeik" vannak...

ma a Metanoia szinház előadásán voltam, Szegeden, a Grand Caféban. Sokan voltunk, nem is fértünk be mindannyian a kis mozihelyiségből szinháztérré avanzsált terembe, ahol a fal köré voltak helyezve a nézőknek szánt székek, és az egész belső tér megmaradhatott szinpadnak - így kiderült , hogy meg kell ismételni a kinnmaradóknak az előadást, elhalasztva az este esedékes filmvetítést, (ami anyagi veszteséggel járhat) - menet közben derült ki, hogy "elfelejtettek" belépti dijat kérni, szó szerint nem is gondoltak rá! Mert nem erre gondoltak!

délután (virtuális) vitába keveredtem valakivel azzal kapcsolatban, hogy valamikor József Attila a makói Lélek cukrászdában kézirattal "fizethetett" a fogyasztásáért -(akár Rejtő a Japán kávéházban - amit egyébként épp az illető vetett fel, de mint elnemfogadható legendát) Ma már el se lehet képzelni, hogy régen voltak olyan kávéháztulajdonosok, akik gyakorolhatták ezt a kultúratámogató gesztust, akiknek nem elsősorban a pénzbevétel volt fontos - mellesleg érdekes módon mégse mentek tönkre! Mondjuk a szívük eleve nagyobb lehetett mint a pénztárcájuk, dehát nem az a fontosabb?!!

Érdekes elképzelnem azt az utópiát, miszerint művészek de legalábbis mecénások vezethetnék az országot. Nem hiszem , hogy rosszabbul, mint a jelenlegi politikusok.

A bejegyzés trackback címe:

https://megosztaniamifontos.blog.hu/api/trackback/id/tr48322242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

12392 2009.03.30. 05:54:28

Kedves Aliz2! Idő hiányában csak annyit: Ez a vendéglátóipar és ez az irodalom, de alapvetően a kultúra és annak beágyazódása nagyon más!

12392 2009.03.30. 08:08:02

Most van egy kis időm így adok némi magyarázatott a sommásnak szánt 1-es megállapításomhoz. Meglátásom szerint ez (is) mélyebb értékelést igényelne, így most és itt csak fő vonalakban. „Ez a vendéglátóipar és ez az irodalom, de alapvetően a kultúra és annak beágyazódása nagyon más!” írtam. Mi változott? Legjobb ismereteim szerint a szerencsésebb országokban közel sem változott ekkorát a világ. Vendéglátás: Valamikor generációk éltek meg normálisan abból a kocsmából (az én szóhasználatomban minden vendéglátó műintézet az). Akkoriban szó sem volt hatalmas vagyonokról. Ma nem a vendégek igényeinek kielégítése, hanem minél gyorsabb meggazdagodás, akár az üzlet lerablása útján is, a cél. Publicisztika: Egykor a legjobb írok voltak a publicisták. Ebből éltek, ha nem volt polgári foglalkozásuk. Ma sem helyesen, sem magyarul írni nem tudó, műveletlen és tájékozatlan média szakmunkások garázdálkodnak. Kultúra és finanszírozás: Egykor a kultúra emberei nem voltak közszolgálati munkaviszonyban. Nem kellett az államnak eltartani őket függetlenül attól, hogy mit tesznek le az asztalra. (talán már itt is meséltem: Van egy kiváló táncosnő távoli rokonom – egy világhírű koreográfus felesége – ha éppen nem szerepel műsorban, édesanyja üzletében segít be, a megélhetésért). Nem tudom megállni, hogy ne említsem fel a nem kevés morgást kiváltó új Fidelio esetét. A rendező nyilatkozta, hogy (nem ebben a megfogalmazásban) ő nagy ívben tesz arra, hogy miképp fogadja a közönség a rendezését. Megjegyzem kellő tisztelettel, ha ő finanszírozza az előadást és nem mi az adónkból. És végül, szintén csak jelzésszerűen: Az (állami és egyéb) eszközök hatékonyságát nagymértékben csökkenti azok intézményes megcsapolása. A kultúrára szánt pénzek ugyanúgy, mint mindenféle „jó célokra” szánt pénz alapítványok, civil és közhasznú szervezetek, etc. nacsalnyikjainak (gyakorta luxus) megélhetését szolgálják. Nem akarok személyeskedni így a „jótékonyság” köréből hozom a példát. Érvényes bírói ítélet hagyta jóvá, hogy egy szervezet egy kisgyermek megsegítésére gyűjtött pénz döntő hányadát saját magára költötte.

13282 2009.03.30. 08:08:32

pont erről beszélek én is! és sajnos, hogy erről kell beszélnem... Bár a szegedi Grand Cafe is mintha kivétel lenne! (az is -részben "endéglátóipat" IS!

13282 2009.03.30. 08:09:16

egyszerre irtunk..., az előbb értelemszerűen az 1-re válaszoltam még csak :)

13282 2009.03.30. 08:18:20

köszönöm a részletes kifejtést - most nekem nincs sok időm, csak egy-két hozzáfűzés: hogy"hatalmas vagyonok" halmozódnak fel ma egyik oldalon - a másikon meg a nyomor - épp ebben az egyik főhibája annak ami mos van -Az egyensúlytalanság sose vezet jóra! sőt eleve nem "jó"-ból származik... ma is vannak jó iró publicisták (pl. Darvasi-Szív). ma sincsenek a kultúra emberei feeltétlenül "közalkalmazott viszony"-ban - sok a "szabadúszó" nagyon szomorú, hogy tele van minden szervezet visszaéléssel!
süti beállítások módosítása