erről-arról-amarról

erről-arról-amarról

forrás

2010. május 12. - gond/ol/a

mindig felbukkan valami, többévtizedes dokumentumjainkból, hol ez, hol az, most egy gyűrött borítékban egy géppel irott, oldalnyi levél , jobb oldalon fent a dátum:

                                                                                          Budapest, 1983. március 19.

és megszólitásunk (anyukám, én, férjem) után a folytatás. (lányom megszólitása hiányzik, mert csak 7 és fél hónap múlva születik meg...)

nos, tehát a levél, nagybátyám, anyukám öccsének levele, ilyetén kezdődik:

"Amidőn a március 19-dátumot leírom, mindig eszembe jut az 1944. március 19-i  vészes dátum: Hitlerék magyarországi bevonulása a rémuralom kezdete ill. folytatása. Szerencsére azóta már 39 év eltelt és azóta  béke és majdnem nyugalom van körülöttünk!"

A folytatás kicsit személyesebb, utalás a napokban levő születésnapjára. Számomra külön érdekesség, hogy épp annyi idős ekkor a nagybátyám, mint én most! De az is különös, hogy nem ezzel kezdte, bár igy irja: "mindenekelőtt megköszönöm a születésnapomra küldött kedves jókivánságokat. Hát bizony én a testvérek közötti legfiatalabb is már tisztes 67. éves életkort töltöttem be...."

Valójában "mindenekelőtt" a történelmi dátummal kapcsolatos emlékeit kellett elmondania (az első, előző bekezdésben)...

És ez eszembejuttatja, hogy épp a napokban emlitettem meg a jóval  fiatalabb generáció: lányom és férje társaságában, hogy az aki nem élt egy adott történelmi korban, igazán, nem alkothat róla teljes és hiteles  képet. (persze vőm nem fogadta ezt így el.) Aztán eszembejutott az is, amit a másik - Nyugaton élő - nagybátyám mondogatott, még a pályaválasztásom idején, el is tudott tántoritani - bár nem volt nehéz - attól, hogy netán történelemszakra menjek..., mondván a történelem mindig attól függ, hogy ki irja a történelemkönyvet. (igy aztán meglehetősen változékony is.) Én viszont azt mondom, hogy minél több hiteles, és korabeli forrást kell tanulmányozni, hogy hű képet kaphassunk  a múlt történelméről. (ezt már vőm is elfogadta.)

Nos, a fenti levélrészlet - ha úgy tetszik - "forrás"1944-ről. De ugyanakkor 1983-ról is.

Sőt , ha itteni előfordulását, ezt a blogbejegyzést nézzük, akkor a mai napról , 2010. május 12-ről is.

A bejegyzés trackback címe:

https://megosztaniamifontos.blog.hu/api/trackback/id/tr548322424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13709 2010.05.12. 16:25:21

kedves Aliz, erre nekem is többször kellet figyelmeztetnem beszélgetőpartnereimet, adott esetben saját gyerkőceimet is..vagyis aki nem élte meg egy adott kor mindennapjait, nehezen tud ítéletet mondani...mivel nem volt képben, ahogy te is irod... nem lennék történész, a ma történéseit ember és történész legyen a talpán aki azt elemezve és hitelesen, objektiven tud állás foglalni...én legalábbis most azt érzem...de éppen ez az..most ezt érzem és hogy majd a következő generációja mit fog ebből érteni? Ha nagyszüleim, szüleim életét kéne megmagyaráznom, mondjuk unokámnak(aki még nincs), a saját gyerekkoromtól inditanám a történetet...hát erről van szó...szürő lennék, illetve vagyok és igy van evvel a történész szakma is...aztán vagy megegyeznek, vagy ..... :)

12872 2010.05.14. 10:00:13

http://nagyattilapuli.nolblog.hu/archives/2010/05/14/Szekely_autonomia_-_Hatalom_idiotak_a_Szekelyfold_autonomiaja_mozgalom_elen/
süti beállítások módosítása