erről-arról-amarról

erről-arról-amarról

mesék makón

2009. február 07. - gond/ol/a

...jávai mesék főleg, de nem kell Jávára menni értük, idejöttek

helyünkbe

Makóra, ahonnan származik megfestőjük édesapja, akinek iskolatársaival, ismerőseivel tele van a városi múzeum kiállítóterme; engem is a hivatalos meghívón kívül is hívtak, először Miamiból kaptam a továbbított meghívót G. Évától, aztán W.S.T. költő is agitált (aki szintén járt Jáván) - de mindenképp eljöttem volna, mert az a pár reprodukció is, amit a meghívón láttam, invitáló erővel bírt, a kiállítóterem képei pedig már egyből elbűvöltek! csupa mesevilág, mese Jávából , mesék Budapestről, mesék Makón, mindenhol, ahol emberek vannak - mesék rólunk, minket figyel a "nagyítójával" ez a nagyon érzékeny nagyon figyelmes festőnő: Kiss Márta

Az öt balga és öt okos szűz c. festménye előtt hosszasan tanakodtunk, kik a balgák, kik az okosak - segített megfejteni (a bibliai példázat segítségével) - de  nagy különbség első ránézésre nincs  "külsőségekben" (minden szűz balga? esetleg okos? esetleg mindnyájan ilyenek vagyunk? - csak a lámpásainkra nem egyformán vigyázunk?..., de épp ez a lényeg! az okos vigyáz rá! és gondoskodik "olajról"! (befelé figyel!)) - a festőnő legalább látja, (nagyítóval a kezében!) és elgondolkodtat:

 

legszívesebben ideraknám az összes képét, tessék legalább -megéri!- idelátogatni értük és írásokért: 

"Mindig is úgy hittem, hogy nem csak a látható, anyagi valóság létezik. Rengeteg dimenzió nyílik itt és most, s csupán rajtunk múlik, mit vagyunk képesek felfogni és érzékelni. S ha nem is látjuk ezeket a világokat, kíváncsisággal, nyíltsággal, tudatszintünk megváltoztatásával megnyithatunk ajtókat. "

"A festéssel magamon belül is kapukat nyitok, s számomra nem is annyira a kész kép a lényeg, mint inkább az a folyamat, amit alkotás közben megélek." "Hasonló ez a meditációhoz, mintha megszűnne a tér és az idő. Az üres vászon vagy papír olyan számomra, mint egy játszótér, ahol minden megtörténhet."

"Áradni szeretnék a képeken keresztül, örömet szerezni, kapukat nyitni és hozzájárulni ahhoz, hogy az emberek felismerjék saját belső színességüket. Sugallani szeretném, hogy a mindennapi csodák itt vannak bennünk és körülöttünk, amiket akkor láthatunk meg, ha elcsöndesítjük zakatoló elménket és állandó ítélkezésünket. Ha csak pillanatokra is, de sikerül elkapni a létezés élményét, hogy jelen vagyunk, ott abban a pillanatban... akkor egyszer csak felragyognak a színek, és harmonikussá válik a világ" (Kiss Márta)

Igen , így van!  Köszönjük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megosztaniamifontos.blog.hu/api/trackback/id/tr828322208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13066 2009.02.07. 21:33:29

Köszönöm, valóban csodálatosak a képek

13282 2009.02.07. 21:41:54

ugye!? öröm nézni! :)

11213 2009.02.08. 00:01:39

köszönöm, gyönyörűek! :)

13282 2009.02.08. 15:45:53

örülök, hogy neked is tetszik! megnéztetek a honlapot is? ott rengeteg van, tematikus csoportosításban! pompásak - együtt talán még inkább; egymást is ragyogtatják! :)

12589 2009.02.08. 16:19:53

Megnéztem a honlapot is. Gyönyörűek. Köszönöm,hogy megmutattad!

13282 2009.02.08. 21:42:16

téged, mint kolleginát, különösképp érdekelhet! :) nagyon örülök, hogy neked is tetszik! :)

imre 2009.02.24. 21:35:57

Az ember amikor fáradtan leül,mert a nap terheitől elnehezült - akkor néha mesére vágyna ebben az irreális világban...Mesére és jó szóra...Nem lőrére, óborra... De csak lárma, durvaság veszi körül. És sehol egy tiszta forrás... Hogy olhatná heves szomját... És akkor idekattintva megörül.
süti beállítások módosítása