erről-arról-amarról

erről-arról-amarról

ének a téren

2009. március 07. - gond/ol/a

Leszállva a távolsági buszról Szegeden, valami nagyon erős,szélesen kitartó dalolás tölti be a nyüzsgő teret, a helyközi buszmegállóba érve látom a forrását, egy idősebb nő ül a padon - azon, amin korábban, még télvíz idején, szegény, rongyokba bugyolált hajléktalan férfi rostokolt - ez a nő nagyon ápolt, rendesen öltözött, ősz haja is rendezetten hátul összefogva, a lábán kényelmes, új, fehér sportcipő és egy jó táska is mellette, semmi feltűnő nincs rajta, csak ő maga, a rendületlen, fanatikus éneklése, s kezében a kerek csörgő ritmushangszer. Nem néz sehova, csak előre, bele a levegőbe, az éterbe, határozott, magabiztos tekintettel, énekel elszántan, ismételve 8 sort,  idő előtt jön a buszom, nem tudok megjegyezni, csak ennyit: "Örök élet vár a mennyben ránk, - Lelki testünk kap egy új ruhát - Ha hiszel Jézusban, az Isten fiában"... aki nem soká el fog jönni, már közeleg, s mi csak  vigyázzunk, imádkozzunk... A buszablakból még kinézek, rendületlenül ül és énekel, bár már nem hallani... S nem is figyel rá senki, nem "vigyáznak", nem "imádkoznak". Járnak-kelnek, babakocsit tolnak, megy ki-ki dolgára... mint akik nem várnak senkit és semmit..., legfeljebb a következő buszt...

Én azért reménykedek, ha nem is olyan fanatikus elszántsággal, mint az az éneklő -Jézus eljövetelét váró- asszony a buszmegálló padján. S ha nem is annyira elkeseredetten csapkodva mint a Jób lázadása c. film végén a Messiás-t - hiába- kereső,  kisfiú... ("Hol vagy, Messiás"?!)

A világ , világunk -még(?) nincs megváltva - "Vigyázzunk? imádkozzunk?" - talán a leghatékonyabb ima a tett lenne, jótett, szent tett...  Valamit nekünk is tenni kellene azért a megváltásért - a reménykedésen, várakozáson is túl...

A bejegyzés trackback címe:

https://megosztaniamifontos.blog.hu/api/trackback/id/tr318322224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13022 2009.03.07. 03:53:18

jehova tanuja lehetett. ők ilyen fanatikusak. kiadványuk címe: az őrtorony. amerikában szerkesztik. de legalább nem szentelnek gárdazászlót, és nem áldanak meg fegyvereket. az utolsó mondatoddal mélységesen egyetértek. de amegváltást nem hitbéli alapon képzelem el.

12799 2009.03.07. 08:48:10

A hitét elszántan hirdeti. Tudja, hogy lenézik, kinevetik, besorolják valahová, vagy meg sem hallják. Egy valaki mégis meghallotta. Ide hozta, és most beszélünk róla, tehetnénk-e valamit a megváltásért.

13282 2009.03.07. 09:52:58

intruder, végső soron, teljesen mindegy, hogy "milyen alapon"..., és mit is nevezünk "hit"-nek?... :)

13282 2009.03.07. 09:56:13

akimoto, igen, nagyon jól látod, mintha te is ott lettél volna a (Mars) téren! :) (s te is láttad-hallottad volna!) Az volt a legfeltűnőbb, hogy abszolút nem érdekelték a körülötte levők! ő máris máshol volt! olyan volt. mint egy eltökélt próféta..., tette a dolgát...

13709 2009.03.07. 10:04:20

Igen Akimoto! Valaki meghallotta, gondolom többen is és miért hallotta meg, miért beszélünk róla? Mert keressük mi is a forrásokat, azokat, ahonnan erőt meríthetünk a nálunk már elapadóból... Adni is csak akkor tudunk.... Lehet, hogy ezért függünk a neten is?

13282 2009.03.07. 10:20:26

ja, és valami lényegeset kifeleejtettem; azt, hogy teljesen TISZTÁN énekelt, (még a felső regiszterekben is (amit manapság ritkán hallani...)

12799 2009.03.07. 15:30:04

Talán az is fontos, hogy színvonalasan adta elő, a teljesítmény , meggyőző.

13282 2009.03.07. 15:59:33

na azért, hogy ne legyek annyira elfogult, művészi teljesitménynek semmiképp se lett volna nevezhető! "csak" emberinek, sőt azt meghaladni is akarónak :) (de pl. azokat a bizonyos magasabb hangokat, ha tisztán is, de fejhangon énekelte:(

15138 2009.03.07. 18:58:33

Van egy ismerős Jehova-tanúja a környezetemben. Nagyon szeretem, tisztelem. Hónapokig hordta nekem az Őrtornyot és az Ébredjeteket. Osztályelsőként végzett, zenetanár, francia-angol-német nyelvű. Szelíd, mikor megmondtam neki, hogy zaklatásnak számít nálam, hogyha vasárnap du. valakivel téríteni jön, bocsánatot kért. (Tudom, hogy nem mind ilyen...) Náluk valami belső elégtétel lehet, ha valakivel megoszthatják a gondolataikat, téríthetnek. Gondolom, hogy a te nőd is valami ilyen indíttatásból tehetett próbát, hogy hírt adjon, emlékeztessen. Amúgy ezekben a füzetekben nagyon szép gondolatok is vannak, ha olvasod, lenyugszol. Nekem különösen tetszik az " a bosszú istené" motívum, ami nagyon békéssé teszi őket. De más közös témák is akadnak, a háború és béke, a kábítószer terjedése, ilyesmik.

13282 2009.03.07. 20:51:57

egyszer az intecityn utazva odajött hozzám egy öregúr és átnyújtott, nagyon udvariasan és nem tolakodóan, két ilyen füzetet, még kérdeztem is tőle, hogy adjam vissza, ha elolvastam? mondta, nem, ezt nekem adta..., de most jut eszembe, nem is tudom, hova keveredett! (de beleolvastam már ilyenbe) ez a nő se tűnt erőszakosan téritőnek, legalább is nem személyekre bontva, hiszen rá se nézett az emberekre... föléjük, fölénk nézett, de látszott, hogy ez az éneklés (hithirdetés?) neki belső szükséglete... pár napra rá, mikor elmentem megint ez előtt a pad előtt, és üres volt - szinte csodálkoztam, hogy nics ott és nem énekel még mindig :) mert az lett volna "természetes"!

15138 2009.03.08. 12:25:28

Az lenne a természetes, igen. Meg az is, ha mindenkinek lenne hite. Hogy hiányzik!!
süti beállítások módosítása