erről-arról-amarról

erről-arról-amarról

a derű (és a bánat) okairól

2010. szeptember 27. - gond/ol/a

 most 80 éves Ungvári Tamás életrajzi interjújában találtam ezt a félmondatot :

"...a bánatnak mindig van oka, a derű okáról viszont nekünk kell gondoskodnunk."

ki is ragadtam ezt az idézetet hozzászólásban -a facebookon, ahol találtam a cikket  -  és máris 3-an  (már  7-en!) like-olták. Tehát nem csak Ungvári és én gondoljuk igy ezek szerint:) Pedig én sokszor be se mertem vallani magamnak ezt a pesszimista alapállást, ami persze idézett mondat első fele csak, (én eddig nem is gondoltam igazán tovább! s hogy most ez megtörténhetett, ezért nagy köszönet Ungvárinak!) mert tudom, hogy a borulátás káros, és csak féligazság, és ráadásul rosszul befolyásolhat. (hiszen mi teremtjük a valóságunkat - bizonyos határok közt) És tudjuk, hogy a pozitiv gondolkodás a követendó (persze annak is belülről és megggyőződésből kell jönnie és nem disszimulálásból, mert az meg még károsabb, a bajok letagadása,  elfojtása miatt.)

Nos, az igazság valahol középen van megint (és nem csak "odaát", itt is) középen, az egyensúlyban. A bipoláris kedélyzavar alanyai és a környezetükben élők különösképp jól tudják, illetve az ő szélsőséges példájukon is láthatjuk, hogy a mély szomorúságot (depressziót), kell hogy kövesse egy felhangoltabb ellenállapot, a tétlenséget egy kreativ periódus, vagy akár forditva, a lázas aktivitásra  egy passzivabb visszavonulásnak kell jönnie - de az is nyilvánvaló, hogy egyik állapot se az igazi, minél mélyebb a depresszió hullámvölgye, annál inkább követi a felhangoltság hullámhegye, de az optimális (nem az optimista, hanem ) a kettő átlaga, amit az orosz nyelv olyan jól jellemez ezzel a szóval ravnodusie - aminek jelentése: egylelkűség (egykedvűség?)- csak nem azzal a pejorativ jelentéssel, ami a magyarban meghúzódik, mert a ravnina pl sikságot jelent. Amikor olyan nyugodt vagy mint a róna... No de hát mikor?: amikor nem tud semmi kibillenteni harmónikus kiegyensúlyozottságodból, se az öröm, se  a bánat...

de mindkettő forrása bennünk (és a világban) van - hol erre vagyunk érzékenyebbek, hol másra -  és nem is biztos , hogy a középállapotban ezek hijával vagyunk - inkább csak arányos elosztásában mindkettőt megéljük... mert az örömünkben is mindig van valamiféle szomorúság (ha másért nem, a múlándósága , elveszthetősége miatt), és szomorúságban is mindig van valamiféle öröm, (ha másért nem, a létezés, az érzelmek átérezhetőségének öröme okán) 

Nos már Madáchnál is olvashattunk az élet e kettős lényegéről:

Az élet mellett ott van a halál, A boldogságnál a lehangolás, A fénynél árnyék, kétség és remény (

de ne feledjük, hogy ezt a riposztot Madách Lucifer szájába adja -ki, mint tudjuk a tagadás örök szelleme, s aki épp ezzel száll szembe az Úrral)- nem akarván hódolni neki. (Madách igazsága - AZ igazság - tehát még ennél is összetettebb...lehet.)

egész triviálisan azt szokták mondani, hogy az optimista és pesszimista ember ugyanazt a félpohár vizet másképp látja, az optimista azt mondja , hogy félig tele van, a pesszimista azt, hogy félig üres a pohár. Minden a szemlélet, nézőpont kérdése.

de akkor meg miért ne lennénk inkább optimisták! (jaj, csak ne a kritikátlan, olcsó "hurráá optimizmussal"...)

egyébként a bejegyzést elinditó Ungvári idézet is erre hívja fel a figyelmet..., a derűre, okainak felderitésére, és ő aztán biztos szorgalmasan teszi is, tessék csak ránézni a 80évesen is kamaszosan derűs portréjára - vagy várjunk csak!, mintha a kamaszok még nem is lennének igazán derűsek, lehet, hogy az igazi, bölcs derűt is az öregség hozza el? - mint ama... napórásét is, aki  ("Mozart hallgatása közben") csak  derűs órát vesz tudomásul. 

(bár ez se ilyen egyszerű,  már korábban is izgatott a kérdés: http://lineas.freeblog.huhttp://megosztaniamifontos.blog.hu/media/image/2010-09-27/8322446/. )

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megosztaniamifontos.blog.hu/api/trackback/id/tr978322446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

24022 2010.09.27. 20:25:53

Ezt én most itt kedveltem. Korántsem azért,mert szépen van megírva! "- hol erre vagyunk érzékenyebbek, hol másra - ", bizony. Nos,ez engem megérintett. Ebben a világban egy szelet... Tisztelettel! notorius a nem hírhedt

28076 2010.09.28. 06:47:41

Szerintem Ungvári jobb, ha hallgat.

Jozsef F. Toth 2010.09.28. 07:21:48

Ungvari Tamasrol van egy 55 evvel ezelotti emlekem. Akkoriban minden hetfon a Kossuth Radioban volt egy zenes musor kettotol hatig. Be lehetett tefonalni es kerdezni es kerni is lehetett az ottlevo vendegtol. Ungvari Tamas volt egy alkalommal a vendeg es a betelefonalok a sporttol kezdve a csillagaszattal, az orvoslassal, az irodalommal, politikaval kapcsolatban kerdeztek. Es Ungvari Tamas minden kerdesre szakszaru es teljes valaszt adott, igazolva inteligenciajat es magas tudasat.. Koszonom Ungvari Tamas.

csaszi 2010.09.28. 15:53:56

#2 ".....jobb ha hallgat" De szukszavu lettel egyszerre Balango. Miert hallgasson egy Ungvari ha egy Balango szabadon uszithat uton utfelen, (ha ugyan a jelenl esetben eppen csak egy rovidke tomondattal?)

78126 2010.09.28. 22:46:55

S vajon mitől és hogyan alakulunk derülátóbb vagy pesszimistább emberré? Születésünk pillanatában eldőlt-e már vagy folyamatosan változunk, azaz változtatható-e az alapbeállítottságunk?

13282 2010.10.15. 09:04:03

...is-is... :)
süti beállítások módosítása