erről-arról-amarról

erről-arról-amarról

hitelek

2009. március 03. - gond/ol/a

egész pici lány voltam, amikor egy játszótársam lóhalálában szaladt felém az utcánkban, mondván, hogy szaladjunk az Elek bácsi boltjába, mert hogy hitelben azaz ingyen ad cukorkát

mire odaértünk nyoma se volt semmi "hitelnek" - mellesleg életemben először hallottam ezt a szót, és teljesen természetesnek tartottam, hogy Elek bácsi nem ad hitelben cukorkát, hiszen akkor hogy is élhetne meg a boltjából

biztos voltam benne, hogy átvert a játszótársam vagy - őt is valaki...

aztán hosszú évekig, évtizedekig nem is hallottam ezt a szót, konkrét jelentésében, legfeljebb átvitt értelemben, hogy van "hitele"valakinek azaz "hiteles" ember - értsd lehet hinni neki... (vagy éppenhogy nem...)

aztán fordult a kocka

mindenki hitelt vett fel,- szinte "szaladtak utána " a hitelező bankok, - (mint mi Elek bácsihoz, bár hoppon maradva, annak idején)

nekem Elek bácsi óta a "hitelben" venni valami nagyon rosszizű szó volt

úgy is neveltek, hogy nem tartozunk soha senkinek - ("addig nyújtózkodunk, amíg a takarónk ér")

egyetlenegyszer vettem részletre is valamit: az automata mosógépünket, közvetlenül a férjhezmenésem után, a férjem rábeszélésére, (mert hogy az ő munkaruhái igényelték a gépi mosást) - (vártam is, hogy a végére érjek... vagy másfél év alatt)

de hogy hitelben vegyek valamit? soha meg se fordult a fejemben...

viszont sokaknak igen...

a bankoknak is jó üzletnek tűnt...

mindenki hitelben vásárol - mindenkinek ad hitelt a bank ; de miből? (a megtakaritásokból, netán úgjabb hitelekből!?)

nem értek semmit (ha értenék a közgazdaságtanhoz, akkor is felfoghatatlan lenne számomra ez az egész kalamajka)

most hitelválság van...

meg gazdasági, meg pénzügyi.., meg mindenféle...

mi lesz a hitelekkel...

................................

délelőtt felhívott a mobilomon egy ismeretlen szám, egy izgatott hangú nő, hitelügyben, mondom biztos rossz számot hivott , mert még életemben nem vettem fel hitelt, adni meg pláne nem... (persze, mint kiderítettük, valami hitelintézményt hívott félre...), mondtam neki,azért csak óvatosan... nem tűnt annak!

................................

mai hír:"Állami mentőöv a lakáshiteleseknek...Két évre áthidaló kölcsönt kaphat, aki tavaly szeptembere után lett munkanélküli, és 20 milliónál nem nagyobb lakáshiteléből legalább tízezer forintot törleszt..... Az áthidaló hitelszerződést azzal a pénzintézettel köti az ügyfél, amelytől a lakáshitelt is felvette, így az adósnak két hitelszerződése lesz. Minderre azonban csak akkor nyílik majd lehetőség, ha törvényt az Európai Bizottság jóváhagyja..."

(merthogy az állami támogatás is hitelből lesz?! vagy miből?!!)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megosztaniamifontos.blog.hu/api/trackback/id/tr438322222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

12799 2009.03.03. 06:42:16

Aliz, még a hitelleveleket is adják-veszik, többszörös áttétellel növöget az adósság. Valami okos elmagyarázhatná, hogy is van ez állami, vagy európai szinten.

15138 2009.03.03. 08:56:01

Mondjuk Svájcban van egy kalap pénz, amit már nem tudnak hova rakni, hogy fialjon, pedig itt csak 2% a betéti kamat, de azt is ki kell termelni valahogy. Szóval, keresnek olyan helyet, ha lehet, minél megbízhatóbbat, ahol hiányzik a pénzt, és ezért hajlandóak többet fizetni, mint a 2%. Ilyen hely elég sok van...:) Na, akkor ő odaadja a pénzt (számlapénz!) mondjuk az egyszerűség kedvéért 3 %-ért az OTP.nek, aki kihelyezi kölcsönbe mondjuk 4 %-ért. Mire az adós visszafizeti a pénzt, a bank elteszi a saját százalékát, mindenki happy. Ha a bank aggódik, hogy nem kapja vissza a pénzét, a hitelt el is adhatja másik banknak. Ekkor osztoznia kell ugyan a kereseten, de meg is osztja a rizikót. Na. A bankok a nagy adás-vevésben kérnek ám garanciát. Ha a garancia túl van becsülve, felül van értékelve, akkor bukás esetén nem fedezi a kihelyezett pénzeket. A nagy tömegben hitelbe eladott amerikai ingatlanok túl voltak értékelve. Az am. bankok meg tovább adogatva a béna kölcsöneik hasznát és rizikóját, bebuktatták az európai bankokat is. Hát ez van, leegyszerűsítve. Az okos címet nem kérem....) nem egy bonyolult dolog ez.

13282 2009.03.03. 10:48:53

friss hír (most olvastam Indexen):"Svájcban is recesszió van" :) vagy inkább :( ?

13022 2009.03.03. 14:57:25

svájcban. recesszió. na, akkor tényleg vége a világnak!

15138 2009.03.03. 18:43:23

Van, van. Nőtt a munkanélküliség. Nem tudom, hogy örüljek, vagy ne, Aliz2. Miért pont ők maradjanak ki? Másrészről meg valakinek ki kell húzni a többit a sz-rból... :) Gondolhatunk, ami jólesik, ezen nem múlik semmi.

13282 2009.03.03. 21:25:37

de igen! sok múlhat azon is, hogy hogyan gondolkodunk! lásd: http://lineas.freeblog.hu/archives/2009/02/16/a_valsag_a_kerekasztalon/

Aron 2009.03.04. 02:05:48

Hitel nelkul, hogy lesznek uj cegek/gyarak/munkahelyek? Hogy fognak az emberek ingatlant vasarolni? Nem az lenne mindenkinek az erdeke, hogy minel tobb fiatal/palyakezdo stb jobb lehetosegekhez jusson, kocsit tudjon vezetni, lakast venni? Mert ha ezek a dolgok nincsenek meg akkor a gazdasag soha nem fog nyugati szintre emelkedni ahol az emberek dolgoznak/valalkoznak/befektetnek.

15138 2009.03.04. 10:50:01

6-ra. Úgy értettem, hogy mi itt mondhatjuk, hogy örülünk a más bajának, vagy síratjuk, nekik attól nem változik semmi. Ritka az a pesszimista szemlélet Európában, ami a magyarok sajátja. Az biztos, hogy itt nincsenek annyira megzakkanva. Másrészt viszont ők nem az első válságot élik át, a 90-es évek elején volt az utolsó. A kapitalizmus ciklikus válsága. Eltart pár évig, aztán jobb lesz. Hát remélem, igazuk van.

13282 2009.03.04. 10:55:03

...dehát pont arról van lehetne!) szó, hogy nem vagyunk egymástól elszigetelve!!!!
süti beállítások módosítása