erről-arról-amarról

erről-arról-amarról

utazások Budapestre

2010. január 29. - gond/ol/a

Pestre utazom, Szegedről Budapestre, az Intercityn, közben egy másik - Pestről Budapestre - utazásról olvasok. Lányomnak viszem fel, kérésére, Ágai Adolf (Porzó) könyvét, ezt: UTAZÁS PESTRŐL_BUDAPESTRE 1843-1907 (rajzok és emlékek a magyar főváros utolsó 65 esztendejéből.) A kezdeti időpont pont 100 évvel előbbi, hogy megszülettem, a záró év, 1907 pedig pont apám születésének éve. (aki egyébként Budapesten is született.)(anyukám meg a következő évben)

Az út kb. 2 és fél óra, de a könyvet olvasva észre sem veszem az idő múlását, ami  nem elegendő az egész könyv elolvasására, a teljes út megtételére Pestről Budapestre, 1843-1907. Előbb érek fel Budapestre (immár), majd Pestről Budára... pont azon a Margit hídon, amiről nem rég olvashattam a könyvben, még a vonaton a Hidak c. fejezetben: "A Margit-hídnak -mely élénken emlékeztet a Pont d'Ienára, csakhogy amannál jóval nagyobb -ennek a mi második hidunknak még nincs múltja." Most viszont úgy tűnik,csak az van neki. A villamosból kinézve ijesztő a látvány, jobbról már az alacsony korlát is le van szedve, és a beton is a hid tetejéről, furkálják most is, alatta fémkolosszusok... valamikorra tán meg is újul a híd, de addig jobb ki se nézni rá a villamosablakon... ezt Ágai se dicséri, azt mondja rá..

"bár 38  évvel fiatalabb az elsőnél - ez a Lánchid! - szépségében nem vetélkedhetik vele."..."igazi karaktere nincs."

Pedig Ágai általában rajong Budapestért, mindenért ami benne van!

Ezt irja 1907-ben (apám születésének évében), az előszóban:

"Kevesen élnek már azok közül, akik velem együtt szemlélő tanui volak annak a csodálatraméltó átváltozásnak és haladásnak, mely Budapestünket Európa legszebb és legrendezettebb fővárosai sorába emelte. De tanulságára szolgálhat e könyvem azoknak is, akik egy későbbi kornak szülöttei; megértvén e lapokból a bámulatos gyarapodásnak útját, melyen dicstelen kicsi s német városból vált ez az országnak fényes, magyar székes fővárosává.

Isten szerezze, hogy ennél is nagyobb fényre, belső gazdagodásra s külső diszre derüljön"

Vajon ma, több mint 100 évvel később mit mondhatna?

És "mondhatná-e az idegen" :míly kellemes, míly európai s míly magyar ez a Budapest!"

A bejegyzés trackback címe:

https://megosztaniamifontos.blog.hu/api/trackback/id/tr748322374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

78126 2010.01.29. 23:10:25

Abszolút! Sokkal több, mint kellemes : gyönyörű! A mostani nagy átváltozásokat szívesen megörökítettem volna, gondoltam is rá, mert hihetetlen módon megszépül megint a város.(A térburkolatok sokat emelnek.) Ellentétben Veled, én lesem a Margithídon lassan haladó villamosról, hogy áll az építkezés, ritka adomány, hogy épp élek egy ilyen felújításkor, s még közlekedni is lehet. Könyvben, élőben érdeklődve figyelem a folymatokat. Szerintem nincs miért szégyenkezzünk.
süti beállítások módosítása