erről-arról-amarról

erről-arról-amarról

13 hónap

2010. július 14. - gond/ol/a

ez is szinház vagy ez A szinház

tegnap a szabadtéris my fair lady antiélménye után, úgy tűnik mindenben ez a furcsa, különös és elhívatott szobaszínház az ellentéte amannak , és hogy ez az igazi! (igaz emberekről szóló, s igaz emberek által...)

ott a nagy, átláthatatlan térség, itt egy szűk műterem illetve padlástér, ahova szűk folyosó vezet. nem is vagyunk annyian, de épphogy beférünk,  igy is két szegedi embert le kellett beszélni arról, hogy most jöjjön, hogy a mi vendégeinket (Vásárhelyről, illetve Pestről) elhozhassuk

itt a lépcsőn felsegit a rendező, aki pedig már be is van öltözve, mert játékmester is

ott didergető hideg, itt egyre melegebb, pedig először lehűtötték a térséget, de egyre kevesebb a levegő - mégis remekül és tágasan érezzük magunkat, szinte - a képi látvány miatt és a filozófikus megformálás  miatt is,  a végtelenben, hozzájárul ehhez Mahler zenéjének végtelen sodrása is...

az előadás tulajdonképpen folytatása a deszkák és pallóknak - a szegedi zsidóság hányatott sorsa tovább, most középpontban a szegedi főrabbi Löw Immánuel 13 hónapnyi háziőrizetével, s benne azok a szövegek is, amiket ekkor irt... (a cim is : 13 hónap)

ime az egykori ház a Hajnóczy utcában, ahol az emléktábla felirata szerint is élt és alkatott - a két Löw rabbi, és tudós - apa és fia (Lipót és Immánuel) (a szembenlevő házban laktak az én Bárány dédszüleim!)

"ITT ÉLT ÉS DOLGOZOTT, ITT IRTA MEG FŐMŰVÉT AZ ELLENFORRADALMI RENDSZER HÁZIŐRIZETÉBEN LÖW IMMÁNUEL SZEGEDI FŐRABBI A VIRÁGOK ÉS LELKEK NAGY TUDÓSA"

"a könyvek és virágok embere" - irta róla Móra Ferenc "meghurcoltatása esztendejében is e város dicsőségén dolgozott, békében és nyugalomban, polgártársai tiszteletétől környezve, otthona lámpájának szelíd fényében írja meg a bibliai virágok könyvének hátralevő két kötetét...

"és FÖLSERKEN A LÉLEK. HISZEN ÉBREN AKKOR VAN A LÉLEK, HA  ISTENÉRŐL ÁLMODIK... (Löw Immánuel)

Költő is volt - úgy tűnik, mint ahogy költői a - mármár elfeledett emlékét - felidéző előadás, ami "a megrágalmazott (meghurcolt , méltatlanul elfeledett polihisztor: Löw Immanuel házi őrizetének időszakát öleli át (1920-21) ..." a szinlap szerint

 duplán meg kellene hát jegyezni ami - szintén a szinlapon olvasható, tőle:

"A jelenben kell működnöd, s a múltat, a múltak szellemi hagyatékát kutatnod. Kapocs vagy elődök és későn született utódok közt."

Őt is (tovább) kutatni kellene!!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://megosztaniamifontos.blog.hu/api/trackback/id/tr248322436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

14742 2010.07.14. 18:49:55

"A jelenben kell működnöd, s a múltat, a múltak szellemi hagyatékát kutatnod. Kapocs vagy elődök és későn született utódok közt." Annyira szép hitvallás és annyira igaz!:)))
süti beállítások módosítása