erről-arról-amarról

erről-arról-amarról

kiáltozás/ok

2011. április 16. - gond/ol/a

Megdöbbentem a Lyukas óra legutóbbi adásában azon, hogy senki nem "találta" ki József Attila szerzőségét a Kiáltunk Istenhez c. vers hosszú részletének  felolvasása után sem! (nem dicsekvésként , én rögtön tudtam...) ha nem is ismerné valaki ezt a valóban korai (18 évesen irt) versét, - dehát ő már korán is érett költő!- fel kellene ismerni a stilusáról, mégha avantgard (expresszionista) is . Igaz, tudni illik azt is, hogy pályája korai szakaszában dúsan mutatott avantgard vonásokat a formanyelve. A találgatás közben el is hangzott Kassák neve (ő akkoriban, nálunk talán az egyetlen tetőtől-talpig avantgarde alkotó),aki hathatott is rá. De Kosztolányi, Babits talán mégse irhatta volna meg ezt a tartalmilag is nagyon markáns verset. Ami annyira de annyira józsefattilás...

Ezek a sorok  benne voltak a fejemben évtizedek óta:

Mindenkiből kicsurog a lelkünk/ Mint rozsdalyukasztotta kannákból a tej.
Szeretetünkkel sajttá ojtjuk mégis,/Hogy legalább a fiaké legyen,
Mert most leaggathadd magadról a csillagokat,/Itt a garasok fénye maradandóbb.

(s mennyire aktuálisak ma is!)

 - talán tanitottam is, ha nem is volt törzsanyag, valamelyik fakultáción, vagy esetleg a dikszinpadosaimnak? akikkel József Attila műsorunk  Kiáltozás c. verséből vett cimét bizony megfogadtuk: "Jaj, szeressetek szilajon!" . Megfogadtuk, megtettük: szerettük József Attilát. Szilajon. Jaj! S nem úgy , és azért, ahogy ma a reggeli tévéműsorban egy diáklány válaszolt a kérdésre, szeretik-e... hát igen - mondta kényszeredett mosollyal - hiszen érettségi tétel, ezért hát szeretni is kell.

Kiáltozom József Attila születésnapja, a költészet napja előestjén:

Jaj, szeressétek, szilajon!

s ismertjétek is! ahogy intett: "csak az olvassa versemet, ki ismer engem és szeret"

ha ismeritek úgyse tudjátok nem szeretni!

                                                                Kelt:         Makón, 2011. április 10-én

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megosztaniamifontos.blog.hu/api/trackback/id/tr658322490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13282 2011.04.16. 18:24:51

hm.. ez is csak "kiáltozás"(?!)...:( "szó mely, kiált a pusztaságba".... azaz még inkább "a költő hasztalan vonít" (vagy inkább csak a blogger...(?):)

medve1942 2011.04.17. 13:37:46

Egyre inkább elhatalmasodik rajtam a televízió-iszony - inkább csak éjszaka kapcsolom be, álmatlanság ellen egy kis természetfilmet. A feleségem viszont nagy Lyukas óra-fogyasztó, olyankor többnyire én is mellé ülök. Most kihagytam... lehet, hogy nem ugrott volna be J.A. neve, pedig valaha nagyon sokat olvastam tőle és róla. Kassáknak nem véltem volna, ez túlságosan emberi szöveg. "Rímes verset nem írunk, urám", küldte el Kassák József Attilát annak idején. Hogy nincs hozzászólás? A vers maga az, ami kihalófélben van. Az olvasóival együtt. Illetve újjászületik mint énekszöveg, visszatérve Balassi korához.

13282 2011.04.17. 18:01:17

köszönöm a visszhangot! :) én se tudatosan tévézek, inkább csak háttérzaj, de ha valami irodalom van, általában odafigyelek menet közben is, ez az eset olyan volt... bár régen azért rendszeresebben néztem én is ezt a műsort! persze én nem vagyok mérvadó József Attila ügyben... hiszen majdnem az egész József Attilát betéve tudom (oda jártam gimnáziumba és ott tanitottam , ahol ő költő lett) (Épp a napokban mondta a polgármesterünk, hogy amit Makón egy magyartanár nem tud József Attiláról, azt nem is érdemes...) De azért erről a versről nagyon árulkodott, hogy ő irta!!! akkor is , ha pont ezt , konkrétan nem ismeri valaki... Mi Makón egyébként dijat adunk minden évben egy elsőkötetes költőnek... (lányom (26 éves) kuratoriumi tag, és neki is jelennek meg versei (is) , épp most a Jelenkorban pl... meg gyerekként is... ("gyereknek leneni..." , és épp Lator László "vezette be" többek közt..)... Persze -állitólag- a regény a legkedveltebb (legolvasottabb) műfaj, de az is lehet, hogy az iroda-lom vesztett a népszerűségéből, a potenciális olvasók körében,úgy ahogy van... pedig maga az irodalom virágzik (most is fesztiválozik:) A dalolt vers meg más műfaj! Azt is szeretjük, ha Bereményi (Cseh Tamás), vagy Bródi János irja... pl:) de az együtt jó , zenéjével... (jelzem , nagyobb (emocionális) élményt is tud nyújtani, jó előadásban....) (hú, de hosszú lett(em), hiába , az irodalom -nekem még - kedvenc témám:)

medve1942 2011.04.17. 18:54:33

Sokáig egy polcnyi József Attila-irodalmam volt itthon, régi 47-es összegyűjtött, Bálint György szerkesztésében (ez még apám könyvtárából), mind a négy kötet első kiadású Szabolcsi, Németh Andor Költőnk és kora-tanulmánya folyóiratban, József Jolán könyve (a gyerekkoromban olvasott rákosista változatot, A város peremént nem sikerült újra beszereznem), a sógor beszélgetései, még Galamb Ödön József Attila Makón-ja is megvolt. Összesen vagy harminc kötet. Ma már csak Stoll Béla akadémiai kiadása, a Szabad ötletek... és Horváth Márton fiának a befejezetlen tanulmányválogatása van meg itthon. Most elővettem a kétkötetes Stoll Bélát, és mára beleestem. Szép vasárnap volt.

medve1942 2011.04.17. 18:57:53

A "47-es" összegyújtött persze 37-es... És volt Apámnak egy barátja, "Tintamatyi" (=Tettamanti Béla), aki, azt hiszem, tanította Attilát Makón.

13282 2011.04.17. 20:19:43

...elakadt a lélegzetem:), a legvégén meg majdnem felkiáltottam: de hát Tettamanti Béla a mi családunknak is barátja volt!!!:) (persze témánk szempontjából a legfontosabb most, hogy valóban kedves magyar irodalom (sőt: önképzőköri) tanára volt József Attilának...

13282 2011.04.17. 20:19:46

...elakadt a lélegzetem:), a legvégén meg majdnem felkiáltottam: de hát Tettamanti Béla a mi családunknak is barátja volt!!!:) (persze témánk szempontjából a legfontosabb most, hogy valóban kedves magyar irodalom (sőt: önképzőköri) tanára volt József Attilának...

178873 2011.04.17. 22:05:17

Kedves Aliz2! Természetesen igaza van. De azért van apukámnak egy mondása, amit előszeretettel kikölcsönöznék tőle: Mindenkinek az a könnyű kérdés, amire tudja a választ! Hangsúlyoznám, ez nem változtat azon a tényen, hogy képzezz irodalmároknak azért a konkrét vers ismerete nélkül is illene beazonosítani a szerzőt. Szégyenkezem, de vélhetően magam sem jöttem volna rá.

13282 2011.04.17. 22:28:27

nem akarok senkit se megbántani igazán... csak csodálkoztam!:) (és lehet , hogy örültem is, miközben természetesnek tartottam , hogy én "egyből" tudom - de mondom: József Attila specialista vagyok:) vagy talán -fan is:) igy könnyű kérdés nekem...:)) (minden ami J. A.) És valóban a stilus is árulkodott! arra illene ráérezni konkért tudás nélkül is... talán... Máskor azért visszafogottabban fogalmazok, ha egyáltalán szóvá teszek ilyesmit...

179584 2011.04.18. 08:24:11

Nem vagyok nagy irodalom-tudor, de pl. a József Attila kötetet magammal hoztam, mikor kiköltöztem Svédországba!!!

95566 2011.04.18. 20:39:10

Nemrég olvastam egy beszélgetést Havas Henrikkel a Népszavában. Arról mesélt, hogy a bölcsészhallgatóinak egy fontossági sorrendet kellett felállítaniuk 8-10 esemény alapján, ami a 80-as évek egy bizonyos napján történt. Volt közte Kádár János avatás, Lázár György, valamint Zelk Zoltán halála. A 80 hallgatóból egy sem tudta, ki volt Zelk Zoltán ,ezért nem is tudták a helyes sorrendet felállítani. Havas erre bement a feletteséhez, és azt mondta, nem tanít tovább. Itt tartunk. De azért mi még szeressük a verseket, főleg József Attilát :) Kassáknak én inkább a prózáját szeretem, jelesül az Egy ember élete c. művét.

13282 2011.04.20. 15:38:48

...de ugye azért Havast nem kötelező...?!:)

13282 2011.04.20. 15:39:19

...mármint "szeretni"...:(
süti beállítások módosítása