erről-arról-amarról

erről-arról-amarról

öregember nem vénember(?)

2011. május 28. - gond/ol/a

bár ez a Jókai (cím)idézet nem hangzott el a tévéműsorban, talán mégis ezzel a mottóval lehetne összegezni az ott hallottakat; ami egy kerekasztalbeszélgetés volt, a megújult mindentudás egyeteme előadásához kapcsolódon - "beszélgetés az öregedésről, az időskorról"...(az örökifjú, friss és mindig megújuló) Lévay Balázs "vezényletével"... Bár mintha az előadás éppenséggel az öregségi szellemi hanyatlás egyik fenyegető jelképéről, az egyre gyakoribb Alzheimer kórról szólt volna, a beszélgetés épp abban erősitett meg, hogy igenis az öregkor nem jár feltétlenül szellemi hanyatlással, sőt, egyes (szellemi!) képességek még jobbak is, mint nem öregkorban, és igenis vannak az időskornak értékei, tévút veszteségnek, értékvesztésnek tekinteni! Ez csak egy rossz sztereotipia. Szóval: "öregember, nem vénember"... vissza kellene hozni "divatba" ezt a szemléletet, és nem egyértelműen örülni annak, ha azt halljuk bókként valakire, hogy de jól nézel ki, letagadhatatnál 10-20 évet...

Az u.n. ipari társadalmak nem értékelik ezt a korosztályt, inkább elszigetelnék, letudnák, régen, s a népi kultúrákban együttéltek az öregek és fiatalok (több generáció), most egészségtelenül szeparálódnak el. Az idősek bölcsességére más kultúrákban épitettek, respektálták összegző, emlékező attitűdjüket. Most, ha ez nem történik meg (és nem), fennáll a veszélye annak, hogy újra ugyanazokat a hibákat követjük el, egyénileg és társadalmilag is. mert elejtjük a tapasztalatok hasznát - az emlékek átadása hiányával. Veszélyes az a szterotipia, hogy csak az a jó, ami fiatal(os)...  S bár valóban , van, amit nem olyan gyorsan tanulnak az öregek, kristálytisztán emlékeznek a régi emlékekre. )hajaj...)

És egyre inkább szükség van (lenne) rájuk. Pl. nagyszülői segitésképp. (főmotivuma volt eme ténykedés az 50 éves találkozónk beszámolóinak :)

Viszont tény körükben az elmagányosodás - különösen a kortársi kapcsolatok fokozatos elvesztésével -  (nagynéném emlegette, ahogy öregedett, hogy a legnehezebb azt megélni, hogy eltűnnek körülötte az ismerősök-barátok - a kortársai...)

Tény, hogy a 65 éven felettiek egyharmada egyedül él! Félő hogy/ha/ kiszorulnak(-unk) a társadalomból!

Összegzésként azt emelték ki, hogy a stigmatizált, negativ képet az öregekről, öregségről, meg kellene változtatni -egyben a közbeszédet is. Hiszen az idősek igenis sokat tesznek a társadalom fenttartásáért. A hasznosságtudatukat kellene megőrizni, ápolni és segiteni. (családban , társadalomban) - feladatokat adni nekik... (anyu még a halálos ágyán is azt mondta, a kórházban, hogy..."majd adtok egy kis munkát" (mert sose akart tétlen lenni, még betegen és tehetetlenül se)

Azért , én úgy látom, mégiscsak krizis helyzet az öregkor. Olyan sorsforduló, aminek a vége az élet vége is. Talán ezért voltak olyan riadt, kétségbeesett, és szomorú  arcok a tévében az előadás hallgatóinak soraiban és kicsit a kerekasztalnál is?!....

mindenesetre ez az irány, amit felmutattak , tetszik nekem! Próbálok én is "nem vénemberként" .... öregedni... (persze a többi, ami nagyon is sok, nem csak rajtam múlik...)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megosztaniamifontos.blog.hu/api/trackback/id/tr818322500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

69910 2011.05.28. 16:57:10

Alíz 2. Kedves Aliz, csak igazat adhatok neked. Én az példabéli "kutya" vagyok, aki a kerítésen belül van. Azaz, kifele ugat. Én is az idős korosztályhoz tartozom. Betöltöttem a 87. -et. Belülről élem, látom a "témát". De szerencsésnek mondhatom magam. Jó házasságban élek, már 65. éve. Gyerekeink ragaszkodnak hozzánk, szeretnek és az unokáink is. Ahol tudnak segítenek. Jóllehet nem szorulunk anyagi segítségre, megélünk szerény nyugdíjunkból. Sajnos, mozgásterünk kissé lerövidült már, de el tudjuk magunkat látni. Sajnos, nekem már nem élnek a barátaim, sőt, volt munkatársaim sem élnek már. Azzal szórakozzuk magunkat, hogy két idős-klubnak is tagjai vagyunk. Vannak műsorok, beszélgetések, kirándulások. S nagyon sok a magányosan élő ember köztünk. Mindössze három, négy a házaspárok száma. Amit a társadalmi elidegenítésről írtál, az valóban egy folyamat. S ez a folyamat mostanában felgyorsult. S erre a kormány is rátett egy - két lapáttal. Egyes "honatyáknak", cinikusan, csak nyuggerek vagyunk, éreztetik velünk, hogy "sokba kerülünk". S tesznek is róla, hogy ez tárgyiasuljon is. Nem rég az idősek napján a miniszterelnök úr, még azt mondta, hogy az idősekben rengeteg tapasztalat halmozódott föl, s ezt nem szabad elveszni hagyi. Szükség van az idősekre. Ezt mondta. S teszi az ellenkezőjét. Nyíltan kimondva, hogy teher vagyunk. A fejlődés fékje. Kolonc. Mi mást jelent az a folytonos hajtogatás, hogy a hárommillió aktívnak kell 2.8 millió nyugdíjast eltartani. (Hollandiának 14 millió lakosa van és a foglalkoztatottak száma 4, azaz, négy millió. S négyszer jobban élnek, mint mi) De azt nem veszik észre, hogy még azon a metrón utaznak, amit és, meg mi idősek építettünk, vagy a pénzünkön vették meg. Megkoplaltuk. Azokon a vezetékeken jön az olaj a gáz és a villanyáram, amit szintén mi építettünk. És még sorolhatnám. Ha ilyen példát mutat a hatalom, akiket szintén mi juttattunk a bársonyszékbe, mert szépen tudtak hízelegni, akkor milyen példát lát az új nemzedék? Megmondom: Lelki ürességet, cinizmust. Még itt a Nolon is le vénhülyéznek, sértegetnek, pedig soha senkit nem sértettem meg, csak ellentmondtam vagy nem értettem egyet, egyesekkel. Üdv: Százados.

2011.05.29. 13:09:47

Én is csak egyetérteni tudok mindazzal, amit leírtál. Épp az előbb hallottam egy rádióhírben, hogy Angela Merkelnek a Bölcsk Tanács (sic!) azt tanácsolta, hosszú távon térjenek át az alternatív energiaforrásokra, és zárják be az atomerőműveket. Jó lenne, ha mindenhol lenne ilyesmi. Szükségünk lenne erre. Időseknek és fiataloknak is.

2011.05.29. 13:10:32

Bölcsek. Elnézést.

Vasgereben 2011.05.29. 14:47:14

Nono, tessék már figyelembe venni, hogy a fiatalabb korosztályok/generációk milyen nyomást gyakorolnak a mindenkori kormányokra, hogy az időseknek minél kevesebb kedvezmény jusson! csak az index vagy az origó fórumainak megfelelő topicjait tessék olvasgatni! Csak elfelejtkeznek arról, hogy 100 éve az általános nyugdij még éppen alakulgatott! S a fiatalabbaknak kellett eltartani idősebb családtagjaikat, hacsak azoknak nem voltak megtakaritásaik/magánvagyonuk. Ezt szeretnék vissza hozni? Százados, veled nem az a baj, hogy 87 éves vagy, hanem hogy a mentalitásod megkövesedett valahol az ötvenes-hatvanas években! Csökönyös osztályharcos vagy/maradtál! Az az idős ember, akinek szerencséje van - mint nekem is - hogy a korábbi munkáját nyugdijasként, sőt otthonában, tovább tudja folytatni és alkotó tevékenységet végezzen, az szellemileg, ideológiailag is rugalmas marad. S mivel van életbölcsessége is, tud válogatni a rengeteg ellentmondó információ közt, amihez hozzájuthat, hála korunknak. Ezért tartozom én is a másik táborba, míg te százados és a hasonszőrű unatkozó idősek megmaradtak fóbiáiknál, rögeszméiknél.

imisti 2011.05.29. 19:38:21

Grábla! Ha jól emlékszem,a te mentalitásod valahol a Horthy-időkben ragadt le,és tetszhalottként vészelted át a szocializmus éveit,azért valahogy kitanultál abban az átkos szocializmuban,amit Százados épített fel(a számodra is!!),biológusnak(ha jól tudom,egyetemi végzettséget jelent,ha jól emlékszem az osztályharcos időkre!!),de az igazi megbecsülést számodra a fidesz első kormányzása hozta el számodra ! Részedről ez azt jelentette,hogy szőröstől-bőröstől,lelkestől a fidesz oldalán állsz,amit eddig a szavaidból kivettem!(lassan 3 éve olvasom ideírt,ebben a témában meglehetős elfogult,és néha?izléstelen kommentjeidet) Ezért van számomra teljesen idétlen zöngéje az utlsó kommentednek,hiszen a fidesz a nyugdíjasok zömét fordította maga ellen azzal,hogy pár jogtalanul magas,és kétes értékű nyugdíjat élvező nyugdíjas viselkedését morálját ráhúzta az egész nyugdíjas társadalomra,kétségbe vonva a nyugdyíjak felvételének jogosságát! Ezzel lealázta a nyugdíjasokat,és véget vetett( a talán sohasemvolt) boldog nyugdíjas éveknek,megteremtve a nyugdíjasok számára a rettegés korszakát! És pontosan a fidesz-kommentelőktől származott a "nyugger" kifejezés is,melyet a fidesz soha nem kért számon a b érkommentelőitől! Leragadtunk valóban az osztályharcnál,de ha nem vetted volna észre ,az osztályharc dübörög a mélyben,és nem csak Mo.-n ,hanem a közvetlen környezetünkben ,Európában is! Ne ámítsd magad ,és másokat sem,hogy 20 éve megszünt az osztályharc!Nem szünt meg,és a régiek emlékeznek rá,ki így,ki úgy!És mielőtt mosnád kezeid,te is az osztályharc részese vagy! Isteníted a horthy-korszakot,melyet Orbán olyan szélsebesen visszahozott a nyakunkra,és kommunista-szocialista-és balodalellenes vagy! Ne oktassd ki századost!Hazugsággal,meg lekicsinylő ,lekezelő kioktatással nem lehet feloldani,meg már elkendőzni sem a mai társadalom öreg,és nyugdíjasellenességét ,ami mára teljesen nyilvánvalóvá vált!Lehet,hogy a te szemedben nem,mert nyugdíjas létedre nagyon jól megfizetnek!De ha így van,akkor inkább hallgass!

Vasgereben 2011.05.29. 19:51:11

imisti: ennyi marhaságért kér volt a billentyűket koptatnod! 1. mi a bajod a Horthy korszakkal? szerinted a rákosié vagy a Kádáré jobb volt? netán a a fletódé? 2. ja, az is baj, ha egy munkásgyerek egyetemet végez? szerinted ez csak a kádergyerekeknek járt volna ki? 3.osztályharc a ti agyatokban van, mivel a komcsi ideológia áll osztályharcos alapon! 4. miért kellene tapsolni annak, hogy az egykori munkásőrök, komcsi aktivisták, a rendőrség és a honvédség kiérdemesült veteránjai évekkel a többiek számára kötelező nyugdijkorhatár előtt mentek nyugdijba és utána élvezték a kapcsolati tőkéjük alapján megkapott állásaik jövedelmét is? 5. már miért ne lehetne kioktatni az átkos elvtelen kiszolgálóit? 6. miért lenne baj, ha valaki kommunista és baloldal ellenes?

69910 2011.05.30. 16:10:56

4 re Vasgereben! A kommented első felében, lényegében te is azt fejtegeted, amit én. A második felében meg engem vádolsz maradisággal, leragadással. Hogy jön ez ide? S honnan ismersz te engem, honnan tudod, hogy milyen vagyok? Mi még ezen a nickneveden, soha nem szóltunk egymáshoz. S azt sem hiszem, hogy érdekeltek volna téged a kommentjeim, hogy olvastad volna azokat. S ha mégis, soha nem szálltál velem vitába, -- ezen nickneveden. De biztos vagyok abban, hogy azért mi nagyon sokat vitáztunk, csak más néven. A te neved volt más. Más és mindig más. Csak neked az a fogyatékosságod, hogy rossz a memóriád. Már megírtam neked, hogy aki összevissza hazudozik, magáról és másokról,annak legalább a memóriája legyen jó. Te ha jól ismernél engem, -- ismerhetsz, nem titkolom az életem -- emlékeznél arra, hogy egyáltalán nem vagyok unatkozó ember. El vagyok foglalva, s az internetre sem jut több időm naponta, mint két, három óra. De hadd mondjam, hogy egyáltalán nem vagyok maradi. Amiket régen megtanultam, s azok ma is érvényesek, nem felejtettem el. És tanulom az újakat is. S azokat is amiket ti újnak véltek, de nem azok. Például, amit én még az osztályokról, osztályharcról tanultam, annak csak a formája változott, de lényege, az nem. A társadalom szerkezete a mai rohanó korban megváltozott, a gyorsulás is gyorsan változik, de a társadalmai osztályok azok megvannak, érdek-ellentéteik fennállnak, éleződnek, s osztályharc, az van. Sőt, Orbán miniszterelnök úr is harcol. Abba sem tudja hagyni. Harcot hirdetett minden és mindenki ellen, amint "trónra lépett". Még most is küzd, harcol, mindenki és mindenki ellen. (ő mondja) Hol a bankok, hol a nyugdíjasok, hol az IMF, hol a múltbanélő Európai Unió ellen vív gazdasági szabadságharcot.. Aztán meg zsebrevágja az "országból kikergetett" IMF pénzét és vesz rajta MOL-t. Idősek napján azzal hízeleg nekik, hogy sok tapasztalatuk van nekik és számít rájuk, majd a lakájai lenyuggerezik őket, ő pedig kijelenti, hogy sokba kerülnek az idősek az Országnak. S lenyúlja a nyugdíjukat, megtakaritásaikat. Ami Horthy rendszert illeti, te akkor még csak egy kis utcagyerek voltál és vagánynak hitted magad, ha lophattál egy nyalókát. S akkor is volt osztályharc, de te azt akkor sem értetted, akárcsak most. S nem voltál a rendszer kedvezményezettje, de visszaakarod nyalni azt a rendszert a borospéterekkel és a nemesi rendszert imádó, szintén proliszármazék új Kormányozóval. Azt állítod, tanúlt ember lettél. S ezáltal más osztályba tartozol. Tévedsz. A tanultság nem osztálykategória. Én is tanultam. van oklevelem és diplomám is. De osztályomat nem tagadtam meg, nem árultam el. Szeresd új uraidat, ha akarod. Tőlem, annak nyalsz akinek akarsz. Osztályáruló vagy, akár csak a Funyi haverod. Százados.

Vasgereben 2011.05.30. 20:26:41

tizedeském, cserben hagy az emlékezeted! Ki is szólított már így? Te lehet, hogy írogattál már más néven, de én mióta erre járok időnként, csak ezen a nicken teszem! Örvendek, hogy nem hagyod el magad, csak hát a régi formába öntött új anyag is ugyanolyannak néz ki, nemde? Megint kevered az ideológiai fogalmakat! Csak a kommunizmus alapszik az osztályharcra! Ami nem azt jelenti, hogy más társadalmi viszonyok közt nincsenek osztályszerű rétegeződések és nincs köztük konfliktus, de az nem szervezett alapokon történik, hanem egyéni probléma! Te kibicként ócsárolod az új kormányt, s ahogy az eszmetársaidnak, neked sem jó semmi abból amit tesz. Váljék egészségetekre! Mikor veszitek tudomásul, hogy ne a ti elvárásaitokat hajtja végre? Mi nem tapsoltunk kedvenceitek ámokfutásának, de elviseltük 45+ 12 évig! Nos ti is viseljétek el a további 57 év során! Miféle árulásról zagyválsz? Megint kevered az ideológiai beállitottságot a valós léttel! Aki földművesből gyári munkássá/iparossá vált, majd ő a gyerekei hivatalnokká/fehér nadrágossá vagy éppen értelmiségé vált az nem ugyanaz az ember/család? DE miért kellene ugyanúgy gondolkodjon mindenről mint azelőtt tette? Nincs új uram, de mivel sohasem voltam én az úr, ergo mindig volt valaki akit akarva/nem akarva annak kellett tekintenem! Viszont azokkal szimpatizálok, akikkel azonosak az elveim és az érdekeim! Na de minek is próbálok meggyőzni egy az ideáiba belekövesedett matuzsálemet. De jellemző, hogy a táborodban dominánsan vagytok jelen. Ezért is kelletek a fenének!

69910 2011.05.31. 11:46:09

8 ra vasgereben, 1/ A társadalmak osztályokra tagozódását, nem Marx és Engels "találták fel". Már előttük jóval ismert volt társadalomtudományi és politikai körökben. Tehát, nem marxi - szociáldemokrata, vagy kommunista találmány. 2/ Pl. az értelmiség, az nem osztály, hanem réteg. Származhat bármely osztályból és "átmehet" pl a munkásosztályból egy vagyonos osztályba is, (ha sikerül) Akkor megváltozik az osztályhelyzete. S érdekei is megváltoznak. lehet, hogy az elvei is. Az érdek és az elv, nem feltétlen azonosak. ha azok lennének, akkor a munkásosztály tagjai, nem érdekeik ellen szavaztak volna, egy évvel ezelőtt. 3/ Amit a jelenlegi kormányról írtam, azok tények. Mindenki előtt ismertek. Mást mondanak, mint amit tesznek, Majd ismét mást tesznek és mást mondanak. Kevernek, hazudnak, sumákolnak. S mindezt vagányságnak tartják, értelmezvén, hogy a politikának nincsen etikája. Még hülyeséget is mondanak. Éppen tegnap hirdette meg a miniszterelnök úr a "háborút az államadósság ellen". Nem csak a fogalom hülyeség, hanem a cselekedet is ellenkezik a valósággal. Ugyanis éppen növelte az államdósságot a MOL megvásárlásával és a kötvénykibocsátással. Vagy nem tudja mit beszél, vagy hülyének néz minket, s köztük téged is. Ha ez neked tetszik, egyezik az érdekeiddel, az a te dolgod. A te bőrödre is megy, hacsak nem vagy a kiválasztott, kedvezményezett kegyencek közt. Ha az elveiddel is egyezik, akkor vagy félre vagy vezetve, vagy ...... vagy. 4/ Ami pedig a matuzsálemi koromat illeti, az állapot kérdése. Te is megérheted. Elvben, mindenki megéri. (s akkor változik az álláspontja. Bizony.) Hadd mondjak el egy élményemet. Bródi János énekes és szerző mondta egy beszélgetés során a tévében: " mikor mi fiatalon kezdtük, az volt a véleményünk, hogy aki harmincon felül van, az már mind hülye. S amikor mi töltöttük be a harmincat, akkor éppen fordítva gondoltuk". Így van ez. S mondok neked egy régi viccet is. (szakállas) A parasztfiú városba ment tanulni, majd ott is maradt. S hosszú évek múltán hazalátogat. Lát a földön egy gereblét, amely a fogaival felfele fekszik. Elkezdi billegetni a lábával, s kérdi, hogy mi ez? Nem kap választ. De tovább billeget és kérdez, mi ez, mi ez? S egyszer csak elvéti a billegetést, erősebben nyom, s a gereble alaposan orrbaveri. " arossebegyemegezta kurva gereblét." -- Szól az "osztályából kiemelkedett", úrrá vált "egyed". (tudatosan írtam gereblét gereblye helyett. Ugyanis én baranyai vagyok. ott így volt a szokás, -- régen ) Százados.

Vasgereben 2011.05.31. 15:43:53

kösz, a kioktatást őrmesterke! DE kénytelen voltam vizsgázni belőle mint : marxizmus-leninizmus, illetve tud.szocializmus tantárgyként is! Csak a 3. pontra térek ki, mert a többi hadova. Nos, úgy tesz a baloldal mintha egy mandátum egy évre szólna! A választási igéretek és tervek viszont 4 évre, ergo utána lehet őket számonkérni. Nem óhajtjátok megérteni, hogy a 89-es gumi alaptörvény és a rajta alapuló törvények lehetetlené teszik a tényleges elszámoltatást és felelőségrevonást, ld. az AB ezirányú tevékenységét. Rendcsinálás nélkül viszont nem lehet előrelépés sem. Ezért kellett az új Alkotmányt minél gyorsabban megszavazni,majd január 1-ig mire hatályba lép kész lesznek azok a törvények,amelyek alapján a tényleges rendszerváltást is lebonyolítani! No ettől fél a ballibsi oldal mint ördög a szenteltvíztől! Pedig alig több mint félév van addig, s jön számotokra az igazi sirás-rivás, most azután hogy tényleg lesz miért vinnyogni az illetékeseknek és hiveiknek! Koromnál fogva engem nem érint semmiképpen sem, s semmi, még az ebadó sem, mivel menhelyről vettem ki ivartalanitott és chippezet kutyákat!-:)) Viszont végre jól fogom érezni magam mint állampolgár, önzetlenül, nem a saját érdekért nyafogva, hanem a tényleges haladást látva! No persze, nektek az sem fog tetszeni, mint az utolsó egy évben semmi sem. DE kit érdekel az, hogy nektek mi tetszik?

69910 2011.05.31. 17:01:36

10 re Vagereben (látogató) Úgy veszem észre, javulok, kezdek jó lenni nálad. Előbb tizedessé fokoztál le, majd őrmesterré léptettél elő. van perspektívám még, nálad? Úgy szeretnék legalább zászlós lenni. Esetleg törzszászlós. Na... ígérd meg.... ha már nem vittem magasabbra a katonai ranglétrán. Ugyanis, 22 éves koromban lettem százados. Egyből. S egy egész hónapig voltam katona. Aztán kiléptem az újonnan megalakult Demokratikus Hadseregből. De a rangom megmaradt, s azóta a hadsereg truccolt velem, mert még továbbképzésre sem hívtak be. Igy hát, a te lefokozásod nem gilt. De ha előléptetnél, azt erkölcsi sikernek venném. S emlékül, nick-nevembe menekítettem századosi rangom. De visszatérve a témára: Már eléggé ismerem azt a felfogást, amit te elvnek nevezel. Ugyanis, az elvtelenség is egy elv. A hazugság dicsérete és a társadalom tömegeinek aljas becsapása is az ilyen elvekből táplálkozik. Csak azt nem értem, hogy miért nézik az embereket hülyének? Mindenki azt gondolja az új hatalomban, hogy az emberek teljesen hülyék? Miért kell itt a demokráciát játszani? Parlament, törvények, Alkotmány, meg ilyesmi. Rendeletekkel kell kormányozni az országot. Azzal is kormányoznak, csak játszásiból demokráciát színjátszanak velük. fel kell oszlatni a parlamentet, mert ebben a formájában semmi, az égvilágon semmi szükség nincs rá. Nem kell porhintés, és máris olcsóbb lesz az állam. Az alkotmánybíróságot nem felduzzasztani kell, hanem megszüntetni. Az ügyvédeket is szélnek kell ereszteni. Nem lesz védő a vészbíróságokon úgysem. Vagy beállnak ügyésznek, vagy irány Hortobágy a birkaakol. Mint tette ezt Rákosi. (de ő legalább csinált egy alkotmányt, amit nem tartott be) Ja, és el kell költözni Európából. Valahova vissza az Ural Altájra. Vagy Ugandába. Mert ez a stílus ott még megjárja. S Figyelj Vasgereben látogató, jól figyelj: Mi, a mi nemzedékünk kergette el Rákosit. És egész szolganépét. Viktorodra is ez a sors vár. Én ne légy csak te olyan nyugodt, hogy veled nem lehet már kibaltázni. Mindent lehet. Százados.

Vasgereben 2011.05.31. 20:38:43

na maximum a törzsőrmesterig még elmegyek, de többet ne remélj! A böfögésed meg méltó táborod tagjaihoz! Savanyú a szőlő, ugye vén róka? Ütöget benneteket a guta, hogy a fidesz megvalósítja elképzeléseit és terveit és tényleges rendszerváltást hozz létre? Ha nem tetszik, elmehettek gyurcsányostol melegebb/hidegebb tájakra! Senkinek sem fogtok hiányozni! Csak a rablott vagyonkákat tessék itthon hagyni! Adieu...

12799 2011.05.31. 23:13:08

Kár, hogy ez az értékes bejegyzés, amely az öregséget a szociológia és az egészség oldaláról közelíti meg, végül két öreg személyeskedő perpatvarának terepe lett.

csaszi 2011.06.01. 02:48:01

Ja ja akimoto, bizony kar. Ahova vasgereben beteszi a labat ott pokhendiseg, lekezeles, serto nyelvezet ("bofogesed") es rossz szandeku feleseles dominal. Igy volt ez a MH hajdani komment oldalain is ahol akkori meglatasomban "zerge tollas kis stuszi kalapjaban" osztotta szalasi kozeli intencioit. Azota kevesket kupalodott de tartalom a regi. Tole valtozast nem remelhetunk. Kocsmai kotekedo. Kedves Alizka, szives elnezesed kerem az off soraimert. Neha nem birom megallni.... Tisztelod, csaszi.

69910 2011.06.01. 09:48:37

13 ra Akimoto, ha te csak annyi következtetést vonsz le Vasgereben és a köztem lévő vitából, hogy "két öreg személyeskedésévé vált", akkor ezzel magadat is bemutattad. Elsősorban azzal, hogy "a két öregnek" nevezel minket. A poszt az idősekről szól. nem az öregekről. Az idős és az öreg, nem ugyanazt jelenti a magyar nyelvben, ha emberekről szól. Az idős jelzőnem van egy bizonyos tisztelet, tapintat. Amit művelt emberek szoktak használni. Az öregben már van egy lekicsinylési felhang. A vén jelzőben még több a lekicsinylés. Nem véletlen, hogy a magyar nyelvben van egy olyan kifejezés, aminek párját nem találni a világ egyetlen nyelvében sem. S ez: "öregember, nem vénember" S ennek a párja lehet, "az idős ember nem öregember". Mint például, Bálint gazdát (Gyuri bácsit) sem nevezi senki öregembernek, vagy vénembernek. Mert a nevezett olyan tiszteletet teremtett maga iránt, hogy csak a faagyú, taplófejű bunkók mondanák öregnek, vénnek. Ennyit a hozzáállásodról. De hadd hívjam fel a figyelmedet arra, hogy én voltam az első kommentelő ennél a posztnál. Érdemben szóltam hozzá és hozzá tettem a magam gondolatát. Azt, hogy a jelenlegi folyamat, csak rosszabbodó irányt mutat, amire a kormánypolitika és annak meghatározó fejei is, cselekedeteikkel, kijelentéseikkel, rásegítenek. Gondolom, hogy ehhez a véleményemhez jogom van. Aki ennek ellenkezőjét tudja bizonyítani, hát tegye. Írja le. Ebbe kötött bele a hívatlan vendég, Vasgereben, s vitte személyeskedésig. Nem érvelt, csak személyeskedett. Amire nem lehetett nem reagálni. Én tiszteletben tartom, ha valaki más elvet vall. De nem sértegetem emiatt. (másmiatt sem) Ő éppen úgy levénemberezett, mint te leöregembereztél mindkettőnket. Mint valami ítélő atya. Aki mindkettőnknél különbnek tartja magát. Ahelyett, hogy a témához szólnál. De hát, miért is szólnál, és mit? Neked csak öregemeberek vagyunk. Akik csak leszólásra érdemesek. Százados.

Vasgereben 2011.06.01. 09:51:24

na megjöttek az észkombájnok! 13. akimoto: talán révekkel s nem véleményezéssel cáfolnád az általam írtakat, akkor esetleg vénkorodra már nem lennél lükébb mint most. 14. csaszi: látom neked kényszeres rögeszméid lehetnek. Soha sem írtam a MH sem újabb sem régibb számaiba! Az viszont igaz, hogy az utóbbi 67 év tapasztalatai alapján úgy utálom a a hozzád és a tizedeshez hasonló balfékeket mint egy rakás frissen bűzlő fekáliát! MIndent tönkretett a fajtátok amihez csak hozzáfért! Csak az a nagy baj, hogy osztódással szaporodva mindig mérgezitek a közéletet, még ha a vénebb példányaitok a pokolba is mennek a helyükre!

Vasgereben 2011.06.01. 09:57:16

16.Vénszivar: ne mosakodj! 4.sz hsz-ban csak szóvátettem, hogy nekiálltál aktuálpolitizálni, támadva a mostani kormányt. No persze kitámadott rögtön imisti lelkibarátod, most meg megejelent a csaszi is, aki ugyanazt állitja mint te: máshol, máskor, más néven már vitatkoztatok velem! Ergo, vagy egypetéjű ikrek /klónok vagytok, vagy egyformán szenilisek! Sorry...

69910 2011.06.02. 11:16:02

17 re Vasgereben látogató, tévedésben vagy. Én nem vitázom veled. Elvakult kockafejekkel, teljesen felesleges lenne. Neked nincsenek is önálló gondolataid. Te teljesen vitaképtelen vagy, amit az is bizonyít, hogy valósággal üvöltesz a pipától, amiért érvekkel szemben, nem tudsz ellenérveket felhozni. Én csak azért válaszolgattam engem gyalázó kommentjeidre, hogy lássák más olvasók is a kettőnk közti különbséget. (na nem Akimotóra értem, hanem gondolkodó emberekre.) A 17 es kommentedben azzal akarod kimagyarázni magadat, hogy én a bejegyzésre aktuálpolitizáltam, melyben hibáztattam a jelenlegi kormányt. Látod pajtás, itt a bibi. Te nem olvastad a bejegyzést. Ugyanis, az aktuális kérdésként vetette fel az időskori problémákat a jelen társadalmi állapotok tükrében. Ez ugyebár, aktuálpolitika. Az pedig téged feldühített, hogy én a te imádott kormányodat is, ez ügyben is -- felelőssé tettem és álnoksággal vádoltam. Mégpedig, tényekkel alátámasztva. A dühöd nem érdekel. Otromba, sértő és ostoba válaszaid következtében sem vesztettem el higgadtságomat és újabb érvekkel válaszoltam. Nem vitaként, hanem, hogy lássék a különbség a két álláspont közt. De hadd adjak át neked, személyre szólóan egy tanmesét: Egy kispatak sietve csörgedez a lassú, nagy folyóba. -- Hova, hova kispatak, mire ez a nagy sietség? -- Sietek, mert vár a Tenger. -- Ugyan már, a Tenger azt sem tudja, hogy a világon vagy. Százados. Utóirat: A 16. ban a 14 es Csaszinak adott válaszodba, engem is belekevertél. Válaszom: Sajnálom a veled egyűttélő embereket. Nagyon nehéz lehet nekik. Minden részvétem az övék. Mimindent kellett szegényeknek hatvanhét év alatt elviselniük. Vagy csak az utóbbi húsz évben lettél kedélyrokkant? Az is sok.

Vasgereben 2011.06.02. 14:13:05

18. kénytelen vagyok rá, hogy lefokozzalak őrvezetővé! Amennyi eszed van, még ez a rang is sok számodra! Ugyanbiza mitől nem aktuálpolitika a mai kormányzás minősítése? Hol a francban emlegettelek vagy tettem rád utalást a 16.hsz-ban? A velem és környezetemben élőket ne féltsd, az utóbbi több mint 70 év alatt is kitünően megvoltunk egymással, már persze akivel lehet! A rokonokat , szomszédokat, ismerősöket nem válogathatja meg az ember, nemde? A barátoknak viszont nincsenek kifogásai ellenem, ahogy a kollegáknak és a tanitványoknak sem. Pár idióta topicolónak persze lehet, de kit érdekel????

69910 2011.06.02. 16:56:14

19 re, Vasgereben, nem hiszek neked. Abba az embertípusba tartozóknak, amilyen te vagy, nincsenek barátai. A te típusod vagy uralkodó, vagy alattvaló. Az előző kizárt. Legfeljebb despota vagy szűk környezeted felett. De lényegében szolgalélek vagy. Neked legfeljebb cimboráid lehetnek. Barátaid, semmi esetre sem. Tanítványaid is vannak? jéééé, nicsak. Mint Jézusnak? Vagy éppen te vagy köztük a Júdás? Na, ne dühöngj mán, éppen most mossák tisztára Júdás gatyáját, egyes botcsinálta vallástörténészek és agyatlan írók. Százados.

Vasgereben 2011.06.02. 18:50:32

20. Mond te félresikerült katonaszökevény, életed jó részét az OPNI-ban töltötted? Miért velem foglalkozol? Ne offolj, maradj a témánál! Hozzálllásod jól mutatja azt az emberitpust amelyhez volt "szerencsénk" a komcsi hatalom átvétele után a II.Vh után! A bunkó gyárigazgatóké, a falura küldött nagypofájú tanácselnököké, a padlásleseprőké, a pofátlan kádereseké s a többi magadfajta semmirekellőé., S van képed most is itt osztani az észt, amelyből egyébként mindig hiányt szenvedtél. Ezentúl ignorállak, szenilis vén komcsi idióta! Adieu....
süti beállítások módosítása