erről-arról-amarról

erről-arról-amarról

új-régi intés őrzőkhöz

2011. november 07. - gond/ol/a

 

ez az intelem még mindig érvényes ám!S jobb  nem is kell...

"az igazat mondd, ne csak a valódit" (József Attila: Thomas Mann üdvözlése")

ha ezt irod, bármit el lehet viselni... sőt, mert:

ez az illyési mondás is érvényes még:

"mert ki szépen kimondja a rettenetet, azzal fel is oldja"... (Illyés Gyula: Bartók)

(jé, és ezzel szépen összehoztam, "kibékitettem"?  József Attilát és Illyés Gyulát, a két egykori barátot majd  riválist is? bár az ellentétük nem eszmebeli, inkább csak magánéleti lehetett, („Tudtam, hogy örökre összeveszhet/egy semmiségen két örök barát,de nem hittem, hogy vélem is megeshet/ami a halálnál ostobább.”(J.A.Harag)

Thomas Mannról és Bartókról nem is beszélve. Akik nem ismerték egymást(?) Ők egyébként Amerikában találkozhattak volna! És eszméikben ők is feltétlenül találkoztak is!A két hatalmas humanista, mindketten oda menekültek, mert menekültek az emberségüket fenyegető embertelenség elől! (aminek kényszerét  már előbb József Attila is láttatta: (s mi borzadorva kérdezzük, mi lesz még, honnan uszulnak ránk új, ordas eszmék, fő e új méreg , mely közénk hatol,...meddig lesz hely, hol fölolvashatol?)(!) ...Vagy ismerték is egymást!!! most olvasom (googleba beütve mindkettőjuk nevét hogy T Mann "azt mondta Bartókról, hogy "művészetének lényege a szemében tükröződött. Halkszavú volt , de a zenéje beszélt helyette"(Fájdalmas, zaklatott művei előrevetítették a terror uralmát, a második világháború rémét, ami elől neki is menekülni kellett.")

sőt, most látom: találkoztak is, méghozzá még Budapesten,  mint ahogy József Attilával is. (de a részletekre mindenki másképp  emlékszik. )

A lényeg a művek, amiknek humanizmusa mindannyiuknál egybecseng! s minden igazi alkotóművész mondandójával, akik Adyval is... "emberek az embertelenségben"

Őrzők, vigyázzatok a strázsán,
Az Élet él és élni akar,
Nem azért adott annyi szépet,
Hogy átvádoljanak most rajta
Véres s ostoba feneségek.
Oly szomorú embernek lenni
S szörnyüek az állat-hős igék
S a csillag-szóró éjszakák
Ma sem engedik feledtetni
Az ember Szépbe-szőtt hitét
S akik még vagytok, őrzőn, árván,
Őrzők: vigyázzatok a strázsán.

A bejegyzés trackback címe:

https://megosztaniamifontos.blog.hu/api/trackback/id/tr998322536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

122188 2011.11.07. 23:42:46

Ők tiszta szívvel vágyták a jót. Ti komcsik a zsákmányt, az ország vérének szívását és árulását sírjátok vissza. Nem vagytok egy napon említhetők nagyjainkkal és elég popfátlanság magatok elé pajzsnak vonni őket.

13282 2011.11.08. 01:01:45

"rodosto"! mi az , hogy "ti", mi az, hogy "komcsik"...? stb, tovább nem idézem... a bejegyzésem nem erről szól! az meg csak természetes, hogy a József Attiláról, T Mannról, Bartókról szóló nem képzeli magát se nagy költőnek se nagy irónak se nagy zeneszerzőnek. De emberséges "embernek" azért igen! ennek a hozzászólásnak itt semmi helye! kérem, a jövőben kimélje meg a blogom az efféle nem kompetens megjegyzésektől! illetve próbáljon a tárgy(am)nál maradni! vagy mondandóját a saját blogjában fejtse ki!

jonatan70 2011.11.08. 16:03:39

"rodosto"! "Ők tiszta szívvel vágyták a jót" - írod. Ez így van. De ha egy kicsit is értenéd azt, amiről a szövegek szólnak, nem írnál ilyen szánalmas, saját magadat minősítő kommentet. Aliznak: sajnos kevés a fehérek közt az európai...

13282 2011.11.08. 16:25:51

jonatan 70: igen, tudom, kevés az "európai"... egyre inkább tapasztalom... sajnos...

csaszi 2011.11.08. 22:56:09

"...keves a feherek kozott az europai" Igen, kedves Aliz, igy van.. Mar a 30-as evekben is keves volt, ha volt is valaha. "Eljonnek, mert tudjak, hogy ma hallhatnak itt, Feherek kozott egy europait" - irja JA a Thomas Mann udvozlese c. vers vegere. Pedig meg EU tagok is vagyunk megis elviszik a szobrat a Kossuth terrol. Europai hiressegek nem jonnek hozzank, hogy europai kulturaval szorakoztassanak, elmenyeket szerezzenek. A suhanc aki az #1re irt Neked feher ugyan de nem europai. Elodei mar tobb mint 1000 eve letelepultek itt, ki tudja elodeinek hany genercioja elte le itt az eletet, s most o bizonysaga annak, hogy neki 1000 ev sem volt elegendo, hogy az azsiai barbarsagot kiheverje, genjei megtisztuljanak. Szomoru..

13282 2011.11.09. 04:39:29

bocs,(bár a lényeg ugyanaz, de) pontosítok , .".Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen néz téged, mert örül, hogy lát ma itt fehérek közt egy európait." persze, hogy kevés volt már akkor is az "európai" - de micsoda idők voltak azok (is?) (sőt!?) (egy fasizálódó, embertelenedő világ!) de én azt hiszem ebben a "fehérek közt egy európai" kitételbe az is bele van sűritve, hogy nem a bőrszin a fontos! nem attól európai valaki feltétlenül, hogy "fehér" a bőre színe, az még nem elegendő kritérium. mint tudjuk. újabban sajnos, mintha nem is lenne "sikk" "európai"-nak lenni...Magyarországon. HA méltó helyre, láthatóbbra, és tényleg a Duna part közelébe , viszik a szobrot, akkor rendben... bár ez a Kossuth tér visszarendeződés... ez a retrográd terv... elég fura... előre kellene nézni...("haza és haladás" (Köcsey) - ezt a gondolatot magyarnak és európainak lenni - mindig is nehezen tudták együtt kezelni történelmünkben...

csaszi 2011.11.09. 14:31:27

En az idok vegtelen messzesegebol emlekezetbol ideztem a vers utolso 2 sorat. Tudtam, hogy pontatlan lesz de en nem irodalmilag akartam korrekt lenni, hanem mindennapjaink egyre aggasztobb tuneteire korrekt modon a feherek es europaiak mar JA koraban is jol ismert tarsadalmi visszassagara utalni. Kerem a nyajas olvasot ez szerint ertelmezni. Koszonom, maradok tisztelettel......

13282 2011.11.09. 17:46:39

én is emlékezetből!!! és én is az idők távolából eredetileg, de azóta szinte egyfolytában József Attilát idézek, azt hiszem az összeset betéve tudom, és kínosan pontosan! - BELÁTOM EZ TÚLZÁS... (irtam is , hogy "a lényeg ugyanaz", de az ilyesmire kényes vagyok, ha idézünk, akkor pontosan !"...csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes" , - ezt is:) lehetünk egyszerre irodalmilag is korrektek... (vagy ne használjunk idézőjelet , ha mégse) az értelmezésben nem volt hiba! köszönöm a hozzászólást!!!
süti beállítások módosítása