erről-arról-amarról

erről-arról-amarról

klein mózes adományai

2012. január 20. - gond/ol/a

a Szépművészeti kiállításának cime: El-Grecotól Rippl Rónaiig, egyből felkeltette az érdeklődésem, különösen, ami El Greco(kat) illeti... anyukám egyik kedvenc festője volt, és két festményéről is készített rajzot, amit reméltem , hogy - helyette is - meg tudok nézni, eredetiben...  aztán ez is halasztódott, más dolgok miatt, meg lányom mondta is, hogy nem egy nagy kiállítás, tulajdonképpen egy magángyűjtemény csak... (hát attól még... -gondoltam), aztán el is felejtődött a dolog, mignem a napokban, pont a születésnapom előestjén - bár a Benczúr utcánál akartam leszállni a kisföldalattiról, fentfelejtődtem, egész a következő megállóig azaz a Hősök teréig, vagyis a Múzeumig, már este volt, nem mehettem be, de jelzésnek vettem, emlékeztetőnek is,

és pár nappal később, hazautazásom előtt, már igen.... bementem a Múzeumba...

 

a plakáton a műgyűjtőről készített festmény,  mellette egy Greco ... bent pedig hosszú út vezetett el a grecokig (köztük az anyám által lerajzoltak eredetijéig is), viszont az érdeklődésemet teljesen lekötötte maga a műgyűjtő, mint jelenség...
(Jánoshalmi) Nemes Marcell (1866-1930)életét rögtön a kiállítás elején el lehet olvasni. elég sokáig álltam itt... s akárkik álltak meg mellettem, mindenkinek feltűnt (ami nekem csak másodszori olvasásra), hogy (Jánoshalmi) Nemes Marcell ered

eti neve: Klein Mózes. Klein Mózes, Klein Mózes hallottam egyre.... a mögöttes jelentését sejtetve, pedig nyilvánvalósággal az is ott állt, hogy  jánoshalmi sokgyerekes zsidó családból származott. a Jánoshalmit nemesi előnévként kapta,( 1910-ben) ("kulturális téren tanusitott áldozatkészségéért") mint ahogy a királyi tanácsosi címet is mecénáskodásaiért, és a Szépművészeti Múzeumnak adott műtárgyadományaiért(1908-ban) Kecskemétnek képtárat alapított, 70 darab képpel. (Kecskemét díszpolgára lett) De a spanyol Pradonak is ajándékozott 3 képet (a spanyol Izabella rend középkeresztjét kapta) magyar falvak károsultjainak megsegítésére jótékonysági kiállítást rendezett, 1918-ban Münchenben vett házat, de továbbra is rendszeresen hazajárt. Távozása előtt a Szépművészeti Múzeumnak jándékozta a grecoi Bűnbánó Magdolnát (ami a plakáton is látható). 1925-ben a magyar államnak ajándékozta Mányoki Ádám Rákóczi Ferencét.

A Louvrenak is ajándékozott 3 képet, (a  francia Becsületrendet kapta )
1930-ban egy veseoperáció után, Pesten, hirtelen meghalt. A Szépművészeti Múzeumban ravatalozták fel, a nemzet sajt halottjának tekintette. Klebelsberg Kunó méltatta  érdemeit.
---
egy gyönyörű, faragott, biedermejer pianinót látok -az életrajzi adatokkal szemben, a papir szerint az Iparművészeti Múzeumnak ajándék, ugyanígy egy gyönyörű, faragott, 4 ajtós szekrény... Dúsgazdag családból származott volna? Nem! Apja Klein Adolf, az izr. hitközség kántora, (anyja Weisz Mária,(egyébként Makón született!) 12 gyereket szült, Marcell volt a 6.  Ő évekig szén- és fakereskedéssel foglalkozott, majd bánya- és erdővállalkozó lett.
Vonzódott a művészethez, a festményekhez, festőkhöz. Ő maga is festegetett olykor. De főleg támogatta a festőket, és azért vásárolt képeket, hogy később adományként kiegészíthesse velük az állami gyűjteményeket! Tanulmányozta a régi festészetet. Külföldi útjain képeket vásárolt.Tulajdonképpen self made men volt, a Japán kávéház művészasztalánál szerezte ismereteit  a festészetről. Ez afféle "szabadiskolája" volt. Miközben adakozott, egyre nyomasztóbb anyagi helyzetbe került. Mindent megtett az assszimilálódása érdekében. Erején felül is. A műgyűjtés is egyféle "státuszkompenzációja" volt és "a nemzettel való azonosulás kulturális eszköze"...
Elérte célját Nemes Marcell (de vajon mit vesztett Klein Mózes?)
"Azt kell kivánnunk,  bárcsak volna sok Nemes Marcellünk." (Klebelsberg Kuno)

A bejegyzés trackback címe:

https://megosztaniamifontos.blog.hu/api/trackback/id/tr668322544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

36888 2012.01.20. 08:54:25

Vesztett valamit Klein Mózes? *****

11659 2012.01.20. 10:25:02

Klebelsberg...

13282 2012.01.20. 10:36:29

1. "(de vajon mit vesztett Klein Mózes?) ez egy zárójelben felgtett kérdés volta posztban... én kérdeztem. a kérdésre adott kérdésre a válaszom: igen, nagyon is elképzelhető (és itt nem feltétlen anyagiakra gondolok)... egyébként még Nemes Marcellként is voltak hatalmas veszteségei!) (erre is utaltam, eredetileg, de úgy látszik kimaradt (törlődött egy rész a szövegemből), hogy "egyre nyomasztóbb anyagi gondjai voltak, és erején felül "adományozott"...)

13282 2012.01.20. 10:38:02

2. beirtam a hiányzó -l-t, köszönöm, érzetem , hogy valami hibádzott:) jó hogy csak egy .l, bár épp elég, utána nézhettem volna a beiráskor is, igaz!:)

36888 2012.01.20. 11:57:34

...teljes életet élt, le a kalappal.....

110481 2012.01.20. 12:23:05

Azért - az I.Vh.-t és következményeit leszámitva- szerencsés korban élt! Mit vesztett, mint Klein? Szerintem semmit, különös tekintettel a zsidóság "névvel való ellátásának" módszereire, ha jól emlékszem II. József idején. Mit kapott az ifju Klein? Hát maga választhatta meg a nevét, kapott magyar nemességet (mint sok kiváló iparos és kereskedő), megnyiltak előtte még az arisztokrácia szalonjai is, nem tudom kit vett feleségül, de a zsidóság és a születési arisztokrácia "összeházasodása" nem volt ritka,lehetősége volt meggazdagodni fénybe kerülni (pl. ilyen fejedelmi adományozást is megengedhetett magának). Anyagi gondjai voltak, hát igen Trianon és az akkori válság... De ugyenekkor tönkrement a Thék Gyár is (bútor, csúcsszintan) akiknek Ripl-Rónai volt az egyik bútortervezőjük. (igy találkozik a kettő) Szerencsés korban élt, hisz halálában is mindent megkapott (megérdemeltlen) amit megkaphatott, és nem kapott sértést (hogy finoman fogalmazzunk) mint Goldberger, vagy Kner Izidor. Szerintem a Klein név átcserélésével nem vesztett semmit, ugyanis az ember a fontosabb, és nem az ami a papirjaiba van irva.

210292 2012.01.20. 12:24:29

Mit IS akartál TE "ROZI" ezzel a bloggal????!! Valami ZSIDÓ BASZTATÁST-ée, vagy valami Zsidó észlelést a Magyarsággal szembeni kötelességről, vagy csak azt a tényt közölni, hogy a világon a legtöbb EL GRÉGŐ kép EGYBEN Magyarországon van, a Szépművészeti Múzeumban!!???????????????????? ..., Osztán, hogy az a "Büdös Zsidó" Zsidó volt-e, vagy Magyar?! - mert, és akkor most zsidóskodunkée, vagy magyarkodunkée???????!!!!!!!!!!!!! S pláne, hogy ennek mi a ferdefasz köze van egy Spanyolországi Görög piktornak????? Vagyis: Hé TE ROZI! ... mit is akartál mondani?!

210292 2012.01.20. 12:31:09

..., egyébként Domenico Theotocopuli volt a neve, egy görög vendégmunkás Spániában ......... A ZSIDÓKNAK VAN ehhez a legkevesebb közük!!!!!!!!!!!!!

110481 2012.01.20. 12:46:23

7, 8,-ra! T. Nyifu1! Lásd be! Ez a két hozzászólás nem volt tárgyszerű! A "zsidónak" (és nem általában a "zsidóknak") annyi köze a dologhoz, hogy a megvásárolt képekkel nem seftelt, hanem részben a Magyar Államnak (tehát mindannyiunknak, Neked is ) adományozta INGYEN!

13282 2012.01.20. 15:53:11

most látom, az eredeti szövegemben is benne volt, ill. benne is maradt: "Miközben adakozott, egyre nyomasztóbb anyagi helyzetbe került. Mindent megtett az assszimilálódása érdekében. Erején felül is."

13282 2012.01.20. 16:04:07

@zili:én nem csak a Klein NÉVre gondoltam.. mint esetleges! veszteségre... (egyebént a Nemes Marcell sokkal szebb név:)ez a kérdés tágabb köröket érint. (én az asszimilációnál az integrációt szerencsésebbnek tartanám , mindenkor... mint ahogy a többes identitást is nagyon jól el tudom képzelni (sajnos, ha csak "képzelni", és nem megvalósitani --- miért is ne lehetne valaki egyszerre magyar és zsidó is, azaz úgy magyar is, hogy megtartja a zsidó identitását IS) ... mint zsidó magyar (vagy esetleg magyar zsidó) - a kettő csak gazdagitja egymást. (több a 2 mint az 1) köszönöm a hozzászólást (ami értékes kiegészités is) (a feleség - azt hiszem -, hasonló "származású" volt, mint ő, korábban halt meg sokkal (van egy festmény a temetéséről is)... és gyerekük nem volt.

rodosto 2012.01.21. 00:01:10

Aki őszintén adományoz, mint a bibliai szegény asszony az nem veszít semmi, csak ajándékot kap a jó lelkiismeret áldását. Aki számításból adományoz az veszít mert nem mindig jön be a számítása.

13282 2012.01.21. 01:33:01

@rodosto: most ez hogy jön ide? önmagában igaz, de semmi okunk kételkedni Nemes Marcell adományozásainak őszinteségében. amit pedig a megkérdőjelezett "veszteség"en értettem , egész más vonatkozású, másra vonatkozik. (ahogy ezt ki is fejtettem a 11. sz kommentemben:)

medve1942 2012.01.21. 08:51:18

Érdekes történet ez, de amennyire én tudom, a "zsidó vonal" mellékszál. Ugyanis nem egészen erről van szó, hanem a polgári mentalitásról, pro és kontra. Nemes tevékenysége mögött részben egy különösen kőszívű műtárgyhalmozó bankárfamília állt, aki először kihasználta kiváló üzleti érzékét a szép dolgok felkutatásában, azután pedig törvényes eszközökkel többé-kevésbé kifosztotta. (Jogállamban a pénz a fegyver, ahogy József Attila fogalmazott egy kései töredékben.) Éppenséggel ők is az 1938-as törvények hatálya alá estek, de még az 1944-es Gestapóval is szót értettek... Az a bizonyos fegyver nem-jogállamban se életlen. Az Amerikában élő leszármazottak meg módot adnak az ottani törvényszéki hiénáknak, hogy pereljék a magyar államot. Valami csak bejön, gondolják. Ez persze sarkos fogalmazás, talán nem is egészen igazságos. De érdemes a világhálón a Herzog-familiára és Nemes Marcellra vonatkozó írásokat böngészni.

13282 2012.01.21. 10:09:01

erről a bankárügyről semmit nem tudok, (a múzeumi kiállitás dokumentációs anyaga sem, amit végigtanulmányoztam! - ha csak nem az, hogy kénytelen volt hiteleket is felvenni, bizonyos műtárgyvásárlásaira?!) és hogy lenne mellékszál valakinek a származása?! Lehetne a József Attila gondolatot pontosabban? (vagy csak "a tőkéseké a haszon"-ról lenne szó?)..És én nem kedvelem az általánositásokat, semmilyen területen, oldalon! Milyen leszármazottakról van itt szó? Nemes Marcellnak nem volt!... valóban:"sarkos fogalmazás, talán nem is egészen igazságos" azt hiszem talán nélkül is....) és hogy kerül a csizma - akarom mondani a Herzog familia az asztalra ?! (ide...) .... sajnos nem érek rá tanulmányozni a Herzog-ügyet, de úgy tűnik, ők Nemes hatására kezdtek műgyűjtéssel foglalkozni. (egy-kettőbe most belenéztem)... de engem a festmények érdekelnek elsősorban, amiket most én és sokan mások megtetinthettek, -nek a Szépművészetiben, és mindez Nemes Marcellnak köszönhető!!!

257756 2012.01.22. 02:28:30

#8 Nyifu ne igyal mielott kultur blogba irsz. Vagy te eleg hulye a nelkul is.

medve1942 2012.01.22. 11:24:13

József Attila: a Gyönyörűt láttam... c. 1937-es vers 24. sora, a Szép Szóban jelent meg. Nemeshez érdemes - nagyon! - elolvasni Mravik László tanulmányait a Kieselbach honlapon a budapesti műgyűjtőkről és fénykorukról (Királyok, hercegek, grófok II.), ebből kiderül, hogy ha Bárczy István polgármester nem nézi le a "keresledőt", a főváros megvehette volna olcsón a gyűjteményt, illetve maradékát. Bár lehet, hogy akkor ma valahol Oroszországban lenne az egész mint hadizsákmány. Bálint Lajos szabadkőműves újságíró is írt Nemesről személyes ismeretség alapján Ecset és véső c. 1973-as kötetében (Szépirodalmi, a Szabó Ervin-fiókokban meg más helyi könyvtárakban előfordul, olcsó könyvecske volt). Ő írja meg, hogy dolgozott össze a spanyol falusi templomok Grecóinak felfedezésén a pénzember Herzog, a kulturális újsághíró és esztéta Julius Meyer-Graefe és Nemes, elhintve a köztudatban, hogy dehogy volt Greco szembeteg - korai modern volt, az első expresszionista. És a spanyol plébánosok is örültek, hogy egy szép, nagy, frissen festett oltárképet kaptak a régi piszkos Grecóik helyett.

110481 2012.01.24. 11:34:28

18.-ra T medve! A műtárgyak felkutatása és piaca látszólag glasszékesztyűs urak tevékenységi köre, de amugy valahol a kábszerkereskedelemhez közelitenek a módszerek. (ld. Seuso kincs). Igen, "vidéki" templomokban elképesztő dolgokat lehet látni. Pl. Meridában (Mexico, Yucatán -félsziget) a Munkácsi trilógia két képe van a főhajó két oldalán úgy 3 méter magasan. (elégé befeketedtek, a jókora képeknek még keretjük sincs.) Ha valakinek kedve van, nézze meg eredetiek-e?? Övé az üzlet! (Munkácsi sok vázlattal dolgozott, pl. Szegeden van a Honfoglalás egyik szinte tökéletes példánya, amellyel a szinhatásokat próbálta ki, de Fesztire is jellemző volt ez, némelyik kész oltárképe gyengébb, többnyire csicsásabb) mint a vázlat. Ami a magyar nagytőkét és az arisztokráciát illeti. Azért sokan tudták a dolgukat (erkölcsi értelemben), csak a képek tábláján levő adományozókat kell megnézni. (királyok, hercegek, grófok, magyar, német, zsidó-keresztény, minden van. És egy példa: Weiss MAnfrédról szól a legenda(?), aki életében egyszer vett szakértői közreműködés nélkül képet Olaszországban. Egy vacsorára meghivta a Szépművészeti akkori igazgatóját, megmutatta neki a képet, és várta a dicséretet. Ez a következőképp hangzott:" Báró Úr! Ez a kép olyan szép, hogy még a Szépművészetiben is falra kerülne!". Másnap két szállitómunkás jelent meg az igazgatónál: "A Báró Úr küldte a képet! Hová tegyük?" Nem minden Bankár és Iparmágnás volt cimeres gazember!

110481 2012.01.24. 11:37:12

18.-ra Bocsánat: Munkácsy y-al irta a nevét, én meg kétszer is i-vel Tudjátok be öregkori szenilitásnak!
süti beállítások módosítása