erről-arról-amarról

erről-arról-amarról

elmúlt időnk szomszédai

2009. május 15. - gond/ol/a

még a kísérőzenéje is nyomaszt, csak háttérként "hallgatom" olykor, de annak idején -ha jól emlékszem - (majdnem) rendszeresen néztem, no nem"rajongóként", de elviselhetően, érdeklődéssel, kíváncsisággal -arra emlékszem, hogy a záró, ismétlő képsorok egy-egy szereplő szájából (újra)elhangzó mondatait, amelyek mintegy összefoglalták az aktuális fontosságokat, roppant didaktikusnak tartottam (vö. az óra végi ismétlő összefoglalásokkal - amik általában az én óráimon többnyire -időhiányból - mindig el is maradtak - itt! a tévé"életiskolában" - soha! de nem is tudom, ilyen volt az életünk? valóban? Valószínű..., ha nem is "teljesen" ilyen, ha nem is mindenkié - de mégis, nagy általánosságban ilyesmi lehetett - magunkat néztük, egyfajta tévétükörben - azaz "szomszédainkat"...(de a "szomszédainknak meg mi vagyunk a "szomszédai" - úgyhogy mindegy...)

nem emlékszem rá, hogy ha már kezdtem nézni, valamikor is kikapcsoltam volna, de most annál inkább! Egyszerűen nem bírom végignézni...

újranézhetetlen , újraélhetetlen!

csak azon a mondaton gondolkodtam el, amit az előbb Bőhm úr mondott:

"A múlt év mindig jobb a mostaninál"..... (?!)

A bejegyzés trackback címe:

https://megosztaniamifontos.blog.hu/api/trackback/id/tr658322272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13005 2009.05.15. 15:47:17

Kedves aliz2, hasonlo élményekre ugy reagàlok, hogy azt mondom, az igazi minöség jele, ha valamit többször is meg lehet (kell!) nézni, hallgatni, olvasni. Ami meg ennyire kibirhatatlan, az valoszinü nem ér semmit. Még a Böhm ur mondàsa is gyenge, mert lehet, hogy neki érvényes, (hisz amiben szerepel annak a szavatossàga rég lejàrt), de attol még nem àltalànos érvényü.

13709 2009.05.15. 16:13:11

Kedves Aliz2 nagyon valószinű, hogy ez a film akkor sem volt jó... Hogy miért néztük? Mert én is megnéztem jó pár részt, ezt minek tagadnám.... Tán a szinészek miatt, tán valóban úgy gondoltuk hogy rólunk szól... pedig ez azért - ahogy irod is - vitatható... szerintem ez a kaleidoszkóp-szerű tálalás nem sikerült valami jól... Jobb lett volna nyiltan vállalt tanmeseként leforgatni, akár szakemberekkel... bár lehet, attól kevésbé lett volna nézett. Nézettsége nagy volt, ugyanis. Szóval ez nem volt jó. Akkor és most... Vannak filmek, amiket akárhányszor, bármilyen régi is, de meg tudom nézni. Bőhm bácsi "igazságáról" egy másik hasonló jutott eszembe.. Egy kedves amerikai filmben az Aludj csak én álmodom ciműben mondja Bill Pullman egyik családtagja: ..." már a karácsonyok sem a régiek.."

13282 2009.05.15. 16:45:52

georgai41, ez annyira csakaktuális akart lenni már a születésekor is, hogy maradandóságra nem is tarthatna igényt, nem? (szerencsésebb volt -puszta megismétlés helyett- egy reflektív, a jelenünkből visszanéző feldolgozás, de azt az eredeti alkotó "lefújatta") Bőhm urat meg ironikusan idéztem... hiszen épp a film (ami maga a "múlt év") cáfolja - némileg, bár más szempontból meg nem... hát épp ezért "gondolkodhatunk el" rajta :) vagy :( ?

13282 2009.05.15. 16:53:31

Kedves Valéria! nem is filmként néztük-nézzük; talán inkább valami (kor/ön)dokumentumként? - bár valóban akkor is sejthettük, hogy nem teljesen az... bizonyára a szereplők miatt is néztük, mert kicsit hozzánk nőttek, ismerőseink lettek, érdekelt a sorsuk alakulása (azt hiszem ez a folytatásos szappanoperák nézettségének is egyik magyarázata- bár azoknak a valósághoz még ennyi "köze" sincs) Valóban az igazán jó filmek akárhányszor megnézhetők! S mindig valami újat is találunk bennük! Bőhm úr mondásáról meg lásd fent, de ami az analógiát illeti az általad idézett mondattal, a "megszépítő messzeség", meg a "csak a szépre emlékezem"... - a múlt ezért is tűnik mindig jobbnak - de most valahogy (a Szomszédok újranézésekor) nem tűnik túl vonzónak - bár be kell vallanom, sajnos, a jelen se!!!

13295 2009.05.16. 12:59:07

Mit mondott Darvas Iván az egyik filmjében? Jegyezze meg fiam, az ember nem néz TV-t, de ha mégis, akkor mélyen hallgat róla...................................................
süti beállítások módosítása