erről-arról-amarról

erről-arról-amarról

jubileumok, zsinagógák

2013. május 16. - gond/ol/a

a szegedi zsinagóga 110 éves fennállását ünnepli holnaptól...istentiszteletekkel, találkozókkal,  s megnyílik végre a Löw Immanuel szoba is, és ünnepi hangversenyen Varnus Xaver, Lajko Félix valamint a Szegedi szimfonikusok Mendelsohn hegedűversenyét játsszák Kosztándi hegedűművésszel... (be kéne menni,- ha nem fájna a lábam!- meghallgatni, megnézni - emlékezni dédapámra Löwinger Salamonra, aki elöljáróként jelentősen hozzájárult adományával is a zsinagóga felépítéséhez. A nyitás után, 110 éve, 1903-ban itt volt aranylakodalmuk (Rosenfeld Jozefával) egybekötve nagyszüleim (Löwinger Miksa és Bárány Mariska) esküvőjével

...és jövőre lenne 100 éves a makói zsinagóga, amit nagyapám Löwinger Miksa is alapított... és amibe még én is járhattam kislánykoromban (mégha ezért meg is kaptam a magamét az általános iskolai igazgatónőmtől, 50-es évek elején,), de amit 1965-ben (akkor már egyetemre jártam, Szegeden ) különböző megfontolások miatt LEBONTOTTAK!

most azon vagyunk, hogy méltó módon megemlékezhessünk illetve szó szerint emlék(műv)et állíthassunk a zsinagóga (hűlt)helyén legalább  egykori zsinagógánknak.... és őseinknek....

a makói olyan volt mint a szegedi csak kisebb és még szebb! Azt mondták az egykori jeruzsáleminek mintegy kicsinyített mása... emlékszem világoskék és arany színeire... hogy is lehetne visszavarázsolni?

A bejegyzés trackback címe:

https://megosztaniamifontos.blog.hu/api/trackback/id/tr78322720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

23353 2013.05.16. 23:35:50

Szép épület!

13282 2013.05.17. 00:29:19

miazhogy! de ez 2: a felső a szegedi zsinagőga belseje, az alsó .-archiv és nem igazán szines fotón - a makói..., ami '65 óta már csak volt.De hasonlóak. (sőt még az újvidéki is...)
süti beállítások módosítása